Психологія сексуальності - Діденко С.В. - Чоловіче безпліддя

Проявляються еякуляторні розлади у вигляді передчасної еякуляції (у період сексуальних пестощів або перед проникненням статевого члена в піхву), ранньої еякуляції, затримання еякуляції, еякуляції без оргазму, болючої еякуляції, сперматореї (стікання сперми).

Передчасна еякуляція настає удвічі швидше, ніж оргазм у жінки, в половині статевих актів жінка не отримує оргазму через короткочасну близькість. Виникає вона у чоловіків, у яких порушено зворотний зв'язок контролю-вальної ролі мозку над оргазмом, що наближається, а також не сформований рефлекс стримування.

Прискорене (після 10-15 фрикцій) і надто швидке (після 2-7 фрикцій) сім'явиверження характерне для більшості хворих з функціональними статевими розладами. Психічна імпотенція із підвищеною збудливістю і передчасною еякуляцією характерна для атипових депресивних станів з переважанням страху і тривоги.

Фіксація на прискореній еякуляції, яка постійно наростає через невдачі (за типом неврозу очікування з посиленням поганого настрою в очікуванні чергового провалу), доводить чоловіків до того, що іноді одна лише думка на початку статевого акту про можливість передчасної еякуляції провокує її настання.

Сім'явиверження без оргазму найчастіше відбувається після запальних процесів чоловічої статевої системи. Відсутність еякуляції може бути спричинена патологією передміхурової залози, особливо в чоловіків у післяклімак-теричний період.

Важким розладом статевої функції, спричиненим депресивними станами є психічний асперматизм (грец. а - початкова частина слова із значенням заперечення і врегта - насіння) - відсутність еякуляції та оргазму незалежно від тривалості фрикцій за цілковитого збереження лібідо та нормальної ерекції (вимушений статевий акт з однією жінкою при закоханості в іншу). За цієї патології статевий акт виснажливий для обох партнерів. Психічний асперматизм може проявлятися із жінкою, з якою встановилися складні і негативні взаємини, і бути відсутнім у стосунках з іншою. Спостерігається він в осіб, які підтримують обтяжливі подружні стосунки.

Чоловіче безпліддя

Причинами чоловічого безпліддя є врождені й спадкові порушення розвитку статевих органів, секреторна недостатність статевих залоз, травми, запальні процеси, інтоксикація. Залежно від причин чоловіче безпліддя поділяють на секреторне, екскреторне та поєднане.

Секреторне чоловіче безпліддя виникає через функціональну недостатність чоловічих статевих залоз (гіпогона-дизм). Він може бути первинним (безпосереднє уражений яєчок) і вторинним (ураження яєчок під впливом патології інших ендокринних залоз). Ппогонадизм виникає при вроджених або набутих захворюваннях. Вродженими захворюваннями є недорозвиненість або відсутність яєчок, патологія опускання яєчок у мошонку, гіпоталамо-гіпофі-зарна недостатність, хвороби інших ендокринних залоз тощо; набутими - пухлини та запалення яєчок, водянка оболонок яєчок, варикозне розширення вен сім'яного канатика, травми яєчок, наслідки перенесених інфекцій та отруєнь, недостатність щитовидної залози тощо.

Безпліддя діагностується при істинній патоспермії, коли кількість рухливих і морфологічно нормальних сперматозоїдів менша 70-80% від норми. При хронічній алкогольній інтоксикації і зловживанні нікотином виникає не~ кроспермія (підвищена кількість у спермі нежиттєздатних сперматозоїдів).

За екскреторного безпліддя порушується процес проходження сперматозоїдів статевими шляхами чоловіка, починаючи від придатка яєчка і закінчуючи сечовипускним каналом. Воно може бути спричинене захворюваннями або дефектами розвитку сечовипускного каналу, сім'явиносних шляхів, передміхурової залози, сім'яних пухирців і придатків яєчок.

Поєднане безпліддя проявляється за нездатності до запліднення, обумовленої функціональною недостатністю яєчок і порушенням проходження сперматозоїдів статевими шляхами чоловіка.

При обстеженні чоловіка з метою встановлення причини безпліддя використовують аналіз сперми, за необхідності - рентгенологічний контроль сім'явивідних протоків та біопсію (мікроскопічне дослідження ткання) яєчок.

Порушення сексуального життя жінки
Вагінізм
Фригідність
Жіноче безпліддя
Психосоматичні розлади дітородної функції жінок
Порушення сексуального життя обох статей
Порушення сексуального потягу
Синдром нерозпізнання сексуального об'єкта
Віргогамія
Сексуальна а версія
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru