Психологія сексуальності - Діденко С.В. - Віргогамія

Актуальність проблеми порушення сексуального життя наводять результати спеціальних досліджень: 60% подружніх пар мають труднощі в реалізації статевих актів; у 40% з них - проблеми з початком статевого життя, 20% - відчувають їх пізніше під впливом різних факторів. Якщо порушення проявляються в одного з партнерів, то невдовзі вони виникають і в іншого. Це спричинює конфлікти у 15% одружених.

Порушення сексуального потягу

Представникам обох статей притаманні такі розлади сексуального потягу, як гіполібідомія та гіперлібідомія.

Пполібідомія (гіпосексуальність) - сексуальний розлад, для якого характерні знижений рівень сексуального потягу і сексуальної активності, підвищений поріг чутливості.

Гіполібідомія може виникати за механізмом сублімації. Тимчасова цнотливість, коли людина захоплена якимось видом діяльності, зазвичай доволі легко переноситься навіть за тривалого стримування. І тимчасове статеве безсилля як наслідок заглиблення у певну справу минає, коли людина завершує відповідальну і важливу для неї діяльність.

Гіперлібідомія (гіперсексуальність, еротоманія, німфоманія) -

патологічне посилення сексуальних потреб, яке спричинює підвищену сексуальну активність, кількісне збільшення сексуальних контактів, якісні зміни сексуальної поведінки, за якої секс є метою життя.

Послаблення лібідо простежується при депресивних станах за церебрального атеросклерозу, пухлин мозку, хронічної інтоксикації, захворювань внутрішніх органів. Втрата емоційно-чутливої основи сексуального сприйняття перешкоджає статевому акту, робить його звичним виконанням подружнього обов'язку чи наділяє іншими асексуальними мотивами. При су б депресивних і депресивних станах статевий потяг знижений або відсутній, статевий акт відбувається рідко і вимушено, не приносить задоволення навіть за нормальної еякуляції та оргазму.

Загалом чим цінніші етичні й естетичні чинники у мотиваційних аспектах лібідо, тим вища залежність статевого життя від афективних проявів. Чим нижчий інтелектуальний рівень індивіда, чим ближча до генітального типу його особистість, тим рідше послаблення лібідо є наслідком депресії.

Синдром нерозпізнання сексуального об'єкта

Особи, які страждають від синдрому нерозпізнання сексуального об'єкта, можуть чинити всі форми сексуальних дій (від педофільних до інцестних і зоофільних), не розрізняючи, який сексуальний об'єкт з ними. Цей синдром характерний для осіб із патологічним розвитком особистості, тих, що мають психопатології, деградованих алкоголіків.

Синдром нерозпізнаний сексуального об'єкта - сексуальний розлад, за якого особа, що здійснює статевий акт, не розпізнає, який сексуальний об'єкт з нею.

Супроводжується він імпульсивністю, зниженням порога сексуальної реактивності. Сексуальна поведінка таких людей недостатньо керована, неконтрольована. Кожний сексуальний об'єкт вони розглядають лише як засіб реалізації статевого збудження.

Віргогамія

Біль при статевому акті; впевненість у тому, що статевий акт може бути неприємним; імпотенція партнера; негативне ставлення жінки до партнера; відраза до статевого члена або партнера; потреба покарати партнера або досадити йому; фобія вагітності тощо іноді спричиняють явище віргогамії.

Віргогамія (лат. virgo - цнотлива, незаймана, непорочна і gamos - шлюб) - незайманий шлюб, одна з форм дезорганізації статевого життя, яка характеризується збереженням дівочої пліви; шлюб, за якого подружжя тривалий час (іноді роки) не може розпочати повноцінне статеве життя.

Віргогамія проявляється у фобічній, ігнорантній та імпотентній формах. Фобічна віргогамія зумовлена страхом дефлорації або коїтусу, пов'язаного з ними болю. До фобіч-ної форми зараховують приблизно 2/3 віргогамій. Страх нерідко супроводжується скороченням м'язів входу до піхви і тазового дна (вагінізмом), яке виникає при спробі статевого зближення. В одних випадках вагінізм спостерігається в боязливих дівчат під впливом розповідей про жахи першої шлюбної ночі, в інших - після болісної спроби дефлорації; дуже рідко - внаслідок негативного ставлення до чоловіка. Ігнорантна віргогамія є наслідком недосвідченості подружжя, непоінформованості про будову статевих органів. Жінки в таких подружжях зазвичай піддавалися в дитячому віці вихованню, яке пригнічувало сексуальність, а чоловіки - не мали в дитинстві сексуальних ігор з однолітками. Таку форму віргогамії діагностують у 17,5% пар. Імпотентна віргогамія спричинена порушеннями статевої функції чоловіка, що часто проявляються лише при спробі першого статевого акту, як наслідок неврозу очікування, тривалого статевого стримування без еякуляції в період залицяння, необхідності несподівано відкласти статеве зближення через початок менструації. Така форма вірогамії зареєстрована у 21% випадків.

За всіх форм віргогамії створюються особливі міжособистісні стосунки, які зумовлюють високу стабільність шлюбу. Спільне горе, коханняг, почуття провини, жалю зміцнюють шлюб. Іноді в таких випадках подружня вірність чоловіка пояснюється побоюваннями щодо власної неспроможності здійснити статевий акт з іншою жінкою, жінки - бути "викритою" у цнотливості. За віргогамії жінки отримують оргазм при петингу.

Сексуальна а версія
Диспареунія
Сексуальна анестезія
Безпліддя
Порушення статевої ідентифікації (транссексуалізм)
7.4. Дослідження структури особистості сексологічного хворого
7.5. Терапія сексуальних розладів
Методи терапії сексуальних розладів
Основні принципи терапії сексуальних порушень
7.6. Сімейні дисгармонії (дисгамії)
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru