Регіональна економіка - Качан Є.П. - Складові економічного регіону: природа — господарство — населення

Складові економічного регіону: природа — господарство — населення

Основою економічного простору регіону є його господарство (сукупність усіх галузей виробничої і невиробничої діяльності), але воно формується у природному середовищі й існує завдяки і для населення. Природа у цій тріаді є первинною, історично вона виникла раніше і не підпорядковується законам існування суспільства. Розвиток господарства значною мірою залежить від природних умов і ресурсів. Усі найновіші технології, коли розглянути увесь ланцюжок зв'язків від кінцевої продукції до первинної сировини, також беруть свій початок у природному середовищі.

Господарська діяльність переважно негативно впливає на природу, яка у свою чергу шляхом зворотної дії погіршує функціонування господарства і життя населення. Людина як біологічний об'єкт залежить від природи, а як частина суспільства — від економічних і соціальних законів. Отже, тріада "природа — господарство — населення" є триєдиною, взаємозалежною, суперечливою, найскладнішою системою, суперечність існування якої повністю подолати неможливо. Внаслідок цього економічні регіони не можна розглядати лише як економічні об'єкти, ізольовано від їх суспільних і природних аспектів функціонування.

Кожен економічний регіон є неповторним, тому що на його території діє своя унікальна система "природа — господарство — населення". Регіон можна уявити у вигляді мережі (схеми) природних об'єктів, на яку накладається мережа (схема) розселення і мережа (схема) техногенних (господарських) об'єктів.

Природна мережа представлена різноманітними природними комплексами (ландшафтами) і географічними об'єктами. Частина з них залишається відносно "дикою" — малоосвоєною. Це — "вікна" біосфери [17, 147]. Інша територія зайнята антропогенними (зміненими діяльністю людини) ландшафтами, з яких одні трансформовані мало (рекреаційні, лісо- і сільськогосподарські території), інші — кардинально (від територій селищ до територій міст, агломерацій). Є і повністю знищені природні комплекси — "бедлепди" техногенного походження (кар'єри, відвали, засолені, еродовані території та ін).

Система розселення складається із селітебних територій (землі, що зайняті під житлові будинки, двори, вулиці, сквери, присадибні ділянки тощо) — від хутора до високоурбанізованої зони. Схема розміщення господарства переважно збігається зі схемою розселення і разом вони утворюють мережу згустків (центрів, ядер — різного рангу) населення, промисловості, інфраструктури, тобто формують техногенні зони. Між ними розташовані "коридори" (транспортні шляхи та інші комунікації). Перехідні (між техногенними зонами і біосферними вікнами) території також частково зберігають природну складову регіону.

Для більш ефективного функціонування системи "природа — господарство — населення" слід створити ще й "зелені коридори" між об'єктами дикої природи з метою її збереження. Вони мають проходити і через освоєні території. Така захисна система організації простору була досліджена і запропонована відомим російським географом Б.Б. Родоманом, який назвав її "поляризованим ландшафтом" [15].

Система "ядро — периферія "регіону поділяє території регіону за ступенем їх освоєння.

Економічний простір регіону — нерівномірний. В ньому виокремлюють "ядро" — територію, де сконцентровані промисловість, населення, інфраструктура регіону і до якої тяжіють всі інші промислові, транспортні, інфраструктура вузли, центри і пункти району. Як правило, ядром виступає або багатофункціональний адміністративний центр, або економічно високорозвинене місто, агломерація. Може існувати й декілька ядер регіону, між якими встановлюється відповідна ієрархія підпорядкованості, а також тісні транспортні та інші зв'язки, які об'єднують територію в спільний економічний простір. Такі регіони називають вузловими (центральними, поляризованими).

Слабо-освоєна територія регіону (це можуть бути й сільськогосподарські райони) становить його периферію, яку можна вважати резервом для подальшого розвитку. Між ядром і периферією розміщені зони з перехідним характером розвитку економіки (див. модель Дж. Фрідмана, пункт 1.1).

Галузева структура регіону
Спеціалізація, комплексність, ефективність економічного регіону
4.5. Проблемні регіони та їх типологія
Поняття про проблемні регіони
Типи проблемних регіонів
4.6. Регіони зі спеціальним режимом інвестування — спеціальні економічні зони
Поняття про спеціальні економічні зони (СЕЗ)
Переваги і недоліки функціонування СЕЗ. Зарубіжний досвід
Зони вільної торгівлі
Інноваційні зони
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru