Соціологія - Герасимчук А.А. - 2.2. Суспільство і організація

Сутність поняття суспільства, його основні ознаки, суспільство як соціальна система розглянуті нами в підрозділі 3.1 першої частини посібника.

Тепер перейдемо до розгляду його сучасних визначень.

Сучасні визначення суспільства

Людське суспільство вважав В.Соловйов, це не механічна сукупність окремих індивідів, об'єднаних спонтанно, воно є єдиним цілим, яке має власне специфічне життя, визначене трьома головними умовами: воно має твердо стояти на землі, мусить забезпечити своє матеріальне існування, а також повинне жити своїм природним життям.

Соціальна систем є суспільством тоді, коли вона не входить як складова в більшу за обсягом спільноту, зазначав Е.Шілз. Він наводить такий приклад. Об'єднання родичів або плем'я не є частиною більшої спільноти за таких умов: "якщо шлюби укладаються між його членами; якщо воно поповнює свій склад головним чином за рахунок дітей тих людей, які вже є визнаними його членами; якщо воно мас свою власну систему правління; якщо у нього с своя власна назва і своя історія, тобто така історія, в якій багато її дорослих членів — або більшість — вбачають історичне пояснення своїх зв'язків зі своїм "власним минулим" і, насамкінець, якщо у нього є своя власна культура".

Суспільство, або, іншими словами, колективна єдність, писав П.Сорокін у праці "Система соціологи", мас ряд властивостей, явищ і процесів, яких не існує і не може бути в сумі ізольованих індивідів. Але разом з тим суспільство існує не "поза" і незалежно від індивідів, а як система взаємодіючих одиниць, без яких воно є немислимим і неможливим, як неможливе будь-яке явище без своїх складників.

"Суспільство - читаємо в підручнику "Соціологія" за загальною редакцією В.П.Андрущенка і М.І.Горлача,— це сукупність людей, які об'єднані конкретними інтересами, потребами чи взаємними симпатіями, або певним видом діяльності"6.

Згідно з думкою польського філософа і соціолога 3.11 а іжевського "суспільство — це сукупність відповідно організованих систем, необхідною умовою існування яких є збереження цілісності цих систем шляхом погодження їх дій на основі формальних та неформальних угод між ними"7.

У п'ятитомній "Философской энциклопедии" (т. 4) читаємо: "У широкому значенні термін "суспільство" використовується в філософській і соціологічній літературі для позначення всієї сукупності історично сформованих видів спільної діяльності людей. Суспільство виступає як особливий, вищий ступінь розвитку живих систем, який проявляється в функціонуванні і розвитку соціальних організацій, інститутів, груп, класових рухів...

У вузькому значенні "суспільство" розуміється як історично конкретний тип соціальної системи, певний соціальний організм.

Складові суспільства

Хто є членами суспільства, які його складові? До нього входять, пише Е. Шілз, сім'я, асоціації, підприємства і фірми, школи і університети, армії і церкви, секти і партії, численні корпоративні органи і організації, які в свою чергу мають свої межі, з визначеним колом членів, над якими здійснюють певні контролюючі функції— батьки, управлінці, підприємці тощо. До складу суспільства входять також формально і неформально організовані за територіальною ознакою общини, села, округи, міста, райони. Сюди ж входять неорганізовані сукупності людей, такі як: соціальні класи і верстви, суб'єкти професій, релігійних вірувань, мовні групи і т. д., які мають відповідну культуру, звичаї, обряди.

Як зазначає Е. Шілз, повна незалежність не є абсолютно необхідною умовою визначення соціальної системи, якою є суспільство. Для того, щоб бути суспільством, підкреслює він, соціальна система повинна мати свій власний "центр тяжіння" тобто вона повинна мати свою власну систему влади в рамках власних меж. І до того ж вона повинна мати власну культуру.

Сучасні визначення суспільства
Складові суспільства
Соціальна група
Особливості соціальної організації
Організація як складова суспільства
2.3. Соціальні форми організації
Ознаки організації
Вимоги до діяльності організацій
Зовнішнє середовище і внутрішній простір
Характеристика соціальних форм організації
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru