Теорія і методика роботи з дитячими та молодіжними організаціями України - Лісовець О.В. - Символіка та атрибути

Перебуваючи в новацтві та юнацтві, пластуни та пластунки проходять кілька етапів. Успішне завершення кожного етапу свідчить про те, що пластун здійснив ще один крок на шляху до самовдосконалення і може приступати до освоєння наступного етапу. Після проходження етапу пластунові чи пластунці присвоюють відповідний пластовий ступінь, який відображає відзнака на пластовому однострої..

Вимоги щодо кожного етапу адаптовані для конкретного віку та передбачають виконання певних завдань чи освоєння певних знань, необхідних пластунові у повсякденному пластуванні.

Пластові проби. Кожен пластун чи пластунка у визначений час має виконати певну кількість завдань - пройти пластові проби. Той, хто проходить випробування, повинен підтвердити в умовах реального життя, що він цілком засвоїв призначений для нього виховний матеріал і вільно володіє прикметами та вміннями ("вмілостями"), відповідними виховній програмі його віку.

В Уладі пластового новацтва є три проби:

1) на ступінь новака/новачки - жовтодзьоба. Його присвоюють після року перебування в новацтві за умови виконання вимог проби (мати відзнаки за п'ять добрих справ та успіхи в пластових іграх; володіти початковими знаннями та вміннями новака). Після першої проби новак складає новацьку обіцянку і отримує новацьку відзнаку, яку носить на береті або над лівою кишенею сорочки;

2) на ступінь новака/новачки - юного орляти. Його присвоюють з дев'яти років після року перебування на ступені жовтодзьоба за умови виконання вимог проби (мати відзнаки за дев'ять добрих справ та успіхи в пластових іграх; здобути п'ять умілостей; взяти участь в одному новацькому таборі; володіти знаннями та вміннями новака);

3) на ступінь новака/новачки - орляти. Його присвоюють з десяти років після року перебування на ступені юного орляти за умови виконання вимог проби (мати відзнаки за десять добрих справ та успіхи в пластових іграх; здобути п'ять умілостей; взяти участь в одному новацькому таборі; володіти знаннями та вміннями новака).

За час перебування в УПЮ пластуни також здають проби та здобувають ступені:

- ступінь пластуна-прихильника. Його присвоюють через півроку перебування в пластовому гуртку після того, як юнак (юначка) засвоїть три основні обов'язки пластуна, пластовий закон та ще низку базових знань. Цей ступінь засвідчує і підтверджує бажання стати пластуном. Пластунів-прихильників ще не вважають членами "Пласту", а лише кандидатами на членство;

- ступінь пластуна-учасника "Скобине крило". Це перша проба УПЮ (у віці 12,5-14,5 років). Пластунучасник - це особа, яка виконала всі вимоги першої пластової проби: засвоїла пластову ідею та практикує бездоганну пластову поставу (вміє правильно поводитись і добре триматись), орієнтується в організації "Пласту", взяла активну участь у пластових заняттях, навчилась поводити себе в природі, повсякденному житті, вдосконалює своє тіло та здобула щонайменше три пластові вмілості, що відповідають цьому етапу. Після першого випробування юнаки складають пластову присягу і стають дійсними членами організації;

- ступінь пластуна-розвідувача "Скобиний лет". Друга проба УПЮ (14-16 років) вимагає від пластуна поглиблених теоретичних знань і поведінки провідника. Ступінь розвідувача засвідчує, що пластун досконало володіє ідейними засадами "Пласту", неодноразово брав участь в організуванні різноманітних пластових акцій, вміє самостійно давати собі раду як у повсякденному житті, так і в природі;

- ступінь пластуна-скоба (пластунки-вірлиці) "Скобиний хват". Третя проба УПЮ (16-18 років) є засобом реалізації мети "Пласту" - підготувати свідомих, відповідальних і повно вартісних громадян, лідерів суспільства. Ця проба не містить жодних конкретних вимог, які слід виконати. Натомість пластун повинен реалізувати дев'ять тематичних проектів, які матимуть позитивні наслідки для "Пласту" чи суспільства;

- почесний ступінь гетьманського пластуна-скоба (гетьманської пластунки-вірлиці). Цей ступінь юнак чи юначка не здобувають, вони можуть бути удостоєні його за ініціативою вихователя за взірцеву працю та поставу.

Технічно складання пластової проби реалізується у формі гри, вправ чи пластових змагань у гурті інших юнаків, які проходять ту саму фазу перевірки. Під час тижневих сходин, збірок, прогулянок та мандрівок гуртка і в подальшому під час занять куреня юнак ознайомлюється методично і програмово з призначеним для нього виховним матеріалом, опрацьовує його практично, виробляючи і закріплюючи в себе певні риси характеру.

Вмілості. Одночасно із доланням випробувань юнацтво засвоює т. зв. вмілості - набуває практичних знань і вмінь у різних галузях (картографії, фотографу

ванні, догляді за хворими, туризмі, альпінізмі та ін.) відповідно до власних інтересів і захоплень. Усього розроблено понад 120 різних умілостей з переліком вимог до кожної з них. Спочатку пластуни готуються до випробувань: читають літературу, звертаються до фахівців тощо. За результатами випробування їм надають відповідну відзнаку: нашивку на рукав однострою та спеціальне посвідчення.

Інструктором пластової вмілості може бути пластун чи пластунка, які досягнули 16 років і мають належні знання та кваліфікацію, або непластун із фаховою освітою або значним досвідом у цій вмілості.

Здійснювані заходи. Протягом року "Пласт" в Україні організовує понад 100 виховних таборів різної спеціалізації: спортивні, морські, повітроплавні, мистецькі, лижні, альпіністські, археологічні, кінні, екологічні тощо. У таборах пластуни практично закріплюють знання і вміння, здобуті впродовж року на щотижневих заняттях. Серед наймасштабніших всеукраїнських заходів - інтелектуально-мистецькі змагання "Орликіада", фестиваль творчості "День пластуна", спортивні змагання "Спартакіада", передача Віфлеємського вогню місцевим громадам, змагання з пішохідних мандрівок "Стежками героїв" та "Осінній рейд". На місцевому рівні осередки "Пласту" постійно реалізують акції соціально-культурного та виховного спрямування.

Символіка та атрибути

Емблемою українського "Пласту" є герб із зображенням тризуба і білої трилистої лілеї, сплетених в одне ціле. Трилиста лілея - це відзнака скаутів у всьому світі, у різних країнах по-різному поєднана з іншими символами. Три листки квітки символізують три основні обов'язки пластуна, а тризуб указує на те, що "Пласт" - це українська молодіжна організація.

Гімн "Пласту" - "Цвіт України і краса" - співають на всіх святах, він є складовою кожної пластової церемонії. У ньому пластуни закликають до праці та досягнення життєвих цілей. Гімн підбадьорює пластунів, закликає їх до змагань, об'єднує їх духом і почуттям солідарності. Перший куплет та приспів гімну написані 0. Тисовським, а інші два взяті з поезії І. Франка "В дорогу".

У новацькій системі пластуни використовують гасло "Готуйсь"; юнаки вітаються словом "СКОБ", яке означає назву породи орла - скоба білохвостого. Пластуни прийняли його як свій символ, оскільки літери цієї назви є початковими у словах, що відображають риси пластуна: Сильний розумом та тілом; Красний душею; Обережний у задумах та планах; Бистрий у думках та справах. Образними символами цих пластових прикмет є дубовий листок, кетяги червоної калини, мухомор і блискавка.

Вітаючись на урочистостях, пластуни промовляють одне одному "СКОБ", підносячи догори праву руку із випростаними трьома пальцями - символом основних обов'язків пластуна. У повсякденному житті пластуни вітаються, подаючи ліву руку, тобто виявляючи належність до світового скаутського руху.

Однострій (уніформа зеленого кольору, основним елементом якої є сорочка) у "Пласті" набув особливого виховного значення. На нього нашивають пластові відзнаки: пластового ступеня, складених умілостей, діловодства, належності до гуртка чи куреня, успішно пройдених таборів, вишколів, мандрівок, нагороди. Під комірцем сорочки пластуни пов'язують хустинку кольору свого куреня.

Ідейні основи "Пласту", програма здобуття ступенів, умілостей, відзнак ("пластова метода"), виховні засоби є складовими пластової виховної системи, яка спрямована на всебічний розвиток особистості, формування навичок самовиховання і самовдосконалення.

Гайдівський рух
Історія
Символіка та атрибути
Діяльність АГУ
4.4. Дитячий козацький рух в Україні
Українське дитячо-юнацьке товариство (УДЮТ) "Січ"
Всеукраїнська дитяча громадська організація "Козаченьки"
Всеукраїнська громадська козацька дитяча організація "Дніпровська Січ"
4.5. Дитячі організації за інтересами
Екологічні дитячі організації
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru