Географія - Гілецький Й. Р. - Австралія та Океанія

Площа — 10,8 млн км2. Населення — близько 802 млн осіб (2005 р.).

44 держави (32 республіки і 12 монархій) і дві залежні країни (Ґібралтар і Фарерські острови).

За розмірами території країни Європи здебільшого невеликі й досить компактні. Найбільшу площу серед держав, що всією територією розміщуються в межах макрорегіону, мають Україна (603,7 тис. км2), Франція (544,0 тис. км2), Іспанія (504,8тис. км2), Швеція (449,9 тис. км2). Євразійська держава — Росія займає у Європі площу 4,3 млн км2, що становить 25 % від всієї території країни. 20 держав Європи мають площу менше за 100 тис. км2, а сім належать до держав-карликів (Ватикан, Андорра, Монако, Сан-Маріно, Ліхтенштейн, Люксембург, Мальта).

Європа була і залишається дуже важливим макрорегіоном у політичному, економічному і культурному житті світової цивілізації. В її межах розміщена ціла група високорозвинутих країн світу, в тому числі чотири країни "Великої сімки" (Німеччина, Франція, Велика Британія, Італія). Тільки три держави макрорегіону умовно належать до країн, що розвиваються (Албанія, Боснія і Герцеговина та Молдова).

Усі європейські країни, за винятком Ватикану, входять до Організації Об'єднаних Націй. 24 з найбільш розвинутих країн (крім Швейцарії та Норвегії) входять в економічне інтеграційне об'єднання Європейський Союз.

Азія

Площа — 44,0 млн км2. Населення — 3,84 млрд осіб (2005 р.). 49 держав (35 — республік і 14 — монархій).

На території макрорегіону виробляють майже 42 % світового ВВП, розташована значна кількість провідних в економічному та геополітичному відношенні країн світу, розташований один із трьох головних світових центрів економічного розвитку — Азіатсько-Тихоокеанський регіон (Японія, Китай, країни — "азіатські тигри"). Водночас Азія є макрорегіоном надзвичайної бідності, де річні доходи мільйонів жителів становлять менше ніж 600 доларів США, регіоном голоду і найжорстокіших воєнно-політичних та релігійно-етнічних конфліктів, які щорічно забирають життя тисяч людей.

Окремі частини Азії надзвичайно різняться між собою. Зумовлено це насамперед великими відмінностями у природних умовах, географічному положенні, історії розвитку. Беручи до уваги політичні, соціально-історичні, економіко-географічні особливості, в Азії здебільшого виділяють шість великих регіонів: Північну Азію (азійську частину Росії); Центральну (або Середню) Азію; Східну Азію; Південно-Західну Азію; Південну Азію; Пів-денно-Східну Азію.

Північна Америка (Англо-Саксонська Америка)

Площа — 19,4 млн км2. Населення — 330 млн осіб (2005 р.).

Дві держави: США — федеративна республіка та Канада — держава у складі Співдружності, Ґренландія (володіння Данії).

США є найвпливовішим членом Ради Безпеки ООН. На території США розташовані штаб-квартири багатьох міжнародних організацій, в тому числі ООН, Міжнародний банк реконструкції і розвитку, Міжнародний валютний фонд та ін.

Канада належить до високорозвинутих країн і посідає сьоме місце за обсягом промислового виробництва серед найрозвинутіших держав світу.

Латинська Америка

Площа — 20,5 млн км2. Населення — 553 млн осіб (2005 р.).

33 держави (усі або республіки, або входять до складу Британської Співдружності) і 14 залежних країн.

Більшість держав Латинської Америки належать до групи країн, що розвиваються. За багатьма показниками.економічного й соціального розвитку вони випереджають країни Азії та Африки. Однак у регіоні існують значні відмінності між окремими державами. Так, Куба належить до країн з командно-адміністративною економікою, Мексика, Бразилія, Аргентина, Чилі, Венесуела, Уругвай входять у групу країн нової індустріалізації, а Гаїті серед країн, що розвиваються, є найбідні-шою країною регіону.

Усі держави входять до ряду інтеграційних об'єднань. Особливо виділяється блок МЕРКОСУР (загальний ринок країн південного конуса), в який входять тільки південноамериканські країни. Мексика входить у північноамериканське об'єднання НАФТА.

Африка

Площа - 30,3 млн км2. Населення — 870 млн осіб (2005 р.).

53 держави (50 республік і три монархії — Марокко, Лесото і Свазіленд) ■ і декілька залежних територій.

Африка займає 1/5 частину суходолу земної кулі. Ще в середині XX ст. це був континент колоніальних володінь Великої Британії, Франції, Бельгії, Португалії, Іспанії, Італії. Тільки Ліберія та Ефіопія ніколи не були колоніями. Однак наприкінці 1950-х рр. почався процес створення національних держав. У 1990 р. суверенною державою стала остання колонія на африканському континенті — Намібія.

Сьогодні Африка (за винятком Південної Африки) залишається економічно найвідсталішою частиною світового господарства, його периферією.

Австралія та Океанія

Площа — 9,0 млн км2. Населення — 33 млн осіб (2006 р.).

14 держав (9 республік, одна монархія, 4 входять до складу Британської Співдружності) і 10 залежних країн

Австралія та Океанія займає 6% площі суходолу земної кулі. З них 7,7 млн км припадає на одну.материкову державу — Австралійський Союз, а решта на острівні держави Океанії. Океанією називають найбільше у світі скупчення островів (7 тис.) і архіпелагів на величезному просторі центральної і південно-західної частини Тихого океану. Населення самої Океанії налічує понад 13 млн осіб. Із 14 країн тільки Тонга є монархією, а інші — окремі республіки або перебувають у складі Співдружності.

Традиційно Океанію поділяють на три природно-історико-етнографіч-ні області: 1) Меланезію (західна частина Океанії від Нової Гвінеї до островів Фіджі); 2). Полінезію (південно-західна частина, включаючи Нову Зеландію, до східних околиць Океанії — Гаванські острови, острів Пасхи); 3) Мікронезію (коралові та вулканічні острови північно-західної частини Океанії — Каролівські, Маріанські, Маршал лові, Гілберта).

ГЕОГРАФІЯ НАСЕЛЕННЯ СВІТУ
Кількість населення світу і його динаміка
Природний рух та відтворення населення
Демографічна політика
Статевий та віковий склад населення
Етнічний (національний) склад населення. Найчисленніші народи і мовні сім'ї
Релігії народів світу
Нерівномірність розміщення населення на Землі
Урбанізація та її проблеми. Міське населення світу
Сільське населення світу
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru