Страхування - Базилевич В.Д. - Спеціальні технічні ризики

Ризик недостатності тарифів (risk of insufficient tariffs) пов'язаний з тим, що свідомо чи несвідомо (наприклад, у результаті недостатності даних та браку кваліфікованих спеціалістів, що характерно для фінансового ринку України) тариф був розрахований неправильно і розмір страхових премій виявився заниженим. Цей ризик має велике значення і є найважливішим серед технічних ризиків. Його складно чітко виділити. Наприклад, якщо помилка при розрахунку страхових премій була зроблена спеціально, то цей ризик потрапляє в категорію ризиків управління. Якщо розрахунок неправильний унаслідок неточності чи помилки, причому до уваги бралась вся наявна інформація, то цей ризик потрапляє в категорію ризику відхилення.

Ризик відхилення (deviation risk) є одним з найбільш важливих серед технічних ризиків. Це ризик недостатності коштів компанії для виконання зобов'язань, пов'язаних з відхиленням фактичного розміру страхових виплат, відсоткового доходу та адміністративних витрат від розрахункових величин внаслідок зміни факторів, які впливають на ризик (наприклад, зміни в законодавстві, рівні цін та заробітній платі, зниження відсоткових ставок), а також ризики, які виникають внаслідок пропозиції нових страхових продуктів. З цими ризиками зіштовхуються як нові, так і вже існуючі компанії на нових і вже освоєних страхових ринках.

Ризик недостатності страхових резервів (evaluation risk in connection with technical provisions) - це ризик недостатності сформованого розміру технічних резервів для виконання зобов'язань за договорами страхування. Оскільки страхові резерви є неадекватними щодо взятих зобов'язань, виникає ризик неплатоспроможності. Він є наслідком того, що розрахований страховий тариф є заниженим у результаті браку досвіду в актуарних розрахунках, а також відсутності кваліфікованих спеціалістів, що властиво теперішньому періоду розвитку української економіки.

Ризик перестрахування (reinsurance risk) - це ризик неплатежу зі сторони перестраховика і низької якості перестраху вального захисту.

Ризик операційних витрат (operating expenses risk) полягає в тому, що сума витрат, закладена в ставку страхового тарифу (точніше в частину страхового тарифу, яка називається навантаженням) при його розрахунку, в подальшому виявиться недостатньою для покриття всіх дійсних витрат.

Ризик великих збитків (major losses risk) відображає потенційний ризик, на який наражається страхова компанія у зв'язку з розміром та кількістю великих збитків, що відбулися, коли реальний збиток виявився суттєво більшим, ніж передбачали при розрахунку тарифу.

Ризик катастроф чи кумуляції збитків (accumulation or catastrophe risk) - це ризик масових збитків, викликаних одним страховим випадком.

Спеціальні технічні ризики

Ризик зростання (growth risk). Якщо зростання страхової компанії не регулюється та відбувається швидкими темпами (згідно з регламентом "National Association of Insurance Commissioners" (СІЛА), значення темпів приросту страхових премій більш ніж на 33 % у щорічному розрахунку повинно викликати підвищену увагу з боку наглядових органів), фінансовий стан компанії може зазнавати небезпеки, особливо, якщо неправильно оцінюються ризики, які беруться на страхування, недостатньо точно розраховуються страхові тарифи, страхові резерви і в компанії немає достатніх фінансових ресурсів для покриття ризиків

Ліквідаційний ризик (liquidation risk) - це ризик того, що коштів компанії буде замало для виконання зобов'язань перед страхувальниками у випадку припинення діяльності компанії.

Отже, оскільки для виконання страхових зобов'язань використовуються страхові резерви та власні вільні кошти страховика, технічний ризик страховика може бути пов'язаний з недостатністю страхових резервів чи власних вільних коштів, чи перших та других джерел одночасно. Реалізація технічних ризиків страховика в основному зумовлена тими ризиками страхувальників, які складно оцінити і які не є масовими та однорідними.

Інвестиційні ризики
Нетехнічні ризики
14.2. Страхові тарифи
14.3. Баланс страхової організації, фінансові ресурси страховика
14.4. Формування фінансового результату страхової організації. Показники фінансової діяльності
14.5. Страхові резерви
Резерв незароблених премій (РНП)
Резерв заявлених, але не врегульованих збитків (РЕЗ)
Резерв катастроф (РК)
Резерв коливань збитковості (РКЗ)
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru