Страхування в запитаннях та відповідях - Долгошея Н.О. - 99. Особливості факультативно-облігаторного перестрахування

Облігаторне перестрахування встановлює більш тісний зв'язок між сторонами, ніж одиничні перестрахувальні цесії, і передбачає передачу в перестрахування певної сукупності ризиків, як правило, одного виду страхування, однорідних за ступенем ризику, характеру об'єктів тощо.

Облігаторне перестрахування обов'язкове для обох сторін: відповідно до договору перестрахувальник зобов'язаний передавати, а перестраховик - брати в перестрахування всі ризики, що підпадають під дію договору. З цього виходить, що перестраховик, зобов'язаний брати такі ризики, не визначає і не оцінює ризик у кожному конкретному випадку, а цілком довіряє перестрахувальнику брати ризики на власний розсуд і регулювати збитки в загальних інтересах перестрахувальника і перестраховика.

В основу перестрахування на облігаторній засаді покладено договір облігаторного перестрахування, що містить такі істотні умови:

o тип перестрахування;

o докладний опис ризиків, що передаватимуться в перестрахування згідно з цим договором;

o обмеження в перестрахуванні;

o умови перестрахування;

o метод розподілу між сторонами страхової відповідальності із зазначенням часток;

o порядок розрахунків;

o права та обов'язки сторін;

o відповідальність сторін;

o термін дії та умови розірвання договору;

o порядок урегулювання спорів;

o реквізити і підписи сторін.

Конкретні ризики, що підпадають під дію цього договору, передаються перестраховику на підставі реєстру (так званого бордеро премій), що є переліком цих ризиків з докладним описом. Як правило, бордеро премій містить такі дані:

o номер і дату оригінального договору страхування (поліса, сертифіката);

o найменування об'єкта страхування;

o період страхування;

o страхова сума;

o розмір відповідальності перестрахувальника;

o розмір перестрахувальної премії.

Перестрахувальник складає бордеро премій і передає перестраховику по закінченні звітного періоду в терміни, встановлені в договорі облігаторного перестрахування.

За наявності збитків, що підлягають відшкодуванню перестраховиком відповідно до умов договору облігаторного перестрахування, перестрахувальник направляє перестраховику в супроводі відповідних страхових актів і документів, що підтверджують розмір збитку, бордеро збитків, де зазначаються:

o номер і дата оригінального договору страхування (поліса, сертифіката);

o дата настання страхової події;

o опис пошкодження об'єкта;

o повний розмір збитків;

o розмір страхового відшкодування, виплаченого страхувальнику;

o сума, що підлягає виплаті перестрахувальнику перестраховиком. У практиці перестрахування також використовується об'єднання

факультативного та облігаторного методів перестрахування, так зване змішане перестрахування: факультативно-облігаторне та облігаторно-факультативне.

99. Особливості факультативно-облігаторного перестрахування

Факультативно-облігаторне перестрахування дає перестрахувальнику свободу в прийнятті рішень - які ризики і в якому розмірі слід передати перестраховику. Перестраховик за таким договором зобов'язується брати обумовлені договором ризики. Перестрахувальник може відібрати ризики, які передаватимуться в перестрахування, а також визначати величину передачі. Для перестраховиків такий договір не завжди цікавий, може бути невигідним і небезпечним, оскільки перестрахувальник, проаналізувавши ризики у страховому портфелі, передасть у перестрахування тільки найбільш небезпечні з них. Тому договори факультативно-облігаторного перестрахування перестраховики укладають тільки з такими перестрахувальниками, які користуються повною довірою, на підставі багаторічної практики їхнього взаємного співробітництва.

Зрозуміло, що перестраховик, який укладає факультативно-облігаторний договір, має повною мірою довіряти компанії-цеденту, оскільки його інтереси та збалансованість портфеля залежать від перестрахувальника. Тому перестраховик не завжди зацікавлений у факультативно-облігаторному договорі, віддаючи перевагу звичайній факультативній цесії, яка дає йому змогу всебічно проаналізувати кожний ризик.

Факультативно-облігаторне перестрахування застосовується в особливо великих, небезпечних ризиках, у разі можливої кумуляції збитків, коли вичерпана місткість пропорційних договорів.

Облігапюрно-факультативне перестрахування, навпаки, передбачає обов'язковість для страховика, а факультативність - для перестраховика. З огляду на світовий досвід такі договори частіше застосовують страхові компанії зі своїми філіями. За облігаторно-факультативним договором перестраховикові надається можливість відбирати вигідніші ризики, що небажано для незалежного страховика (цедента), оскільки може порушити баланс його страхового портфеля.

100. Порівняльний аналіз методів перестрахування
101. Зміст активного та пасивного перестраховування
102. Умови пропорційного перестрахування
103. Характеристика квотного перестрахування
104. Умови договору ексцедентного перестрахування
105. Механізм здійснення квотно-ексцедентного договору
106. Умови використання непропорційного перестраховування
107. Сутність співстрахування та механізм його застосування
108. Особливості становлення ринку перестрахування в Україні
109. Визначення та склад доходів страховика
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru