Товарознавство цукру, меду, кондитерських виробів - Сирохман І.В. - 3.3. ІНШІ ПРОДУКТИ БДЖІЛЬНИЦТВА

Мед штучний включає глюкозу і фруктозу, які одержують нагріванням підкисленого сиропу внаслідок інверсії цукрози. Він є джерелом вуглеводів з обмеженими споживними властивостями. З метою поліпшення складу і органолептичних показників виробляють також мед штучний з додаванням меду натурального.

Для приготування штучного меду в цукровий сироп, що містить близько 80 % цукру, додають 0,3-0,5 % лимонної або молочної кислоти і піддають інверсії шляхом кип'ятіння протягом 10-15 хв., щоб масова частка редукуючих цукрів становила 60 %. Інвертований сироп фільтрують, охолоджують до 80-90°С і нейтралізують 50 %-вим розчином соди. Після фільтрування сироп частково охолоджують і змішують з медовим ароматизатором і крохмальною патокою або з натуральним медом. На 1 т штучного меду з додаванням натурального витрачають 720 кг цукру-піску, 3 кг лимонної кислоти і 85 кг натурального меду. На 1 т штучного меду з патокою потрібно 470 кг цукрового сиропу, 465 кг крохмальної патоки, 0,5 кг лимонної кислоти і медовий ароматизатор.

Фасують штучний мед у скляні банки місткістю 350 і 500 см3, а також у фляги чи бочки.

Штучний мед має бути прозорим, без каламуті, осаду і сторонніх включень, в'язкої консистенції, від світло- до темно-янтарного кольору, без сторонніх присмаку і запаху, з медовим ароматом (з натуральним медом), з ароматом, близьким до натурального меду (з патокою). Масова частка сухих речовин у штучному меді повинні бути не нижчою 78 %, у тому числі редукуючих - 60, кислотність (у перерахунку на лимонну кислоту) - не вищою 0,5 % (з натуральним медом) і 0,3 % (з патокою).

Штучний мед відрізняється від натурального менш гармонійним букетом, відсутністю ферментів, або їх обмеженою активністю, відсутністю пилку і підвищеним вмістом оксиметилфурфу-ролу. Строк зберігання штучного меду 9 міс.

3.3. ІНШІ ПРОДУКТИ БДЖІЛЬНИЦТВА

Серед інших продуктів бджільництва цінним є квітковий пилок, бджолине маточне молочко, прополіс.

Квітковий пилок утворюється у вигляді дрібних мікроскопічних зерен у спеціальних органах квіток - пиляках. Пилкові зерна відповідних рослин відрізняються хімічним складом, поживністю, формою, величиною (рис. 3.4).

Зерна пилку під мікроскопом

Рис. 3.4. Зерна пилку під мікроскопом: 1 - липи, 2 - фацелії, 3 - конюшини червоної, 4 - конюшини білої, 5 - акації, 6 - соняшника. 7- кульбаби, 8 - зніту, 9 - гірчиці, 10 - суріпки, 11 - шавлії, 12 - бавовника, 13 - гарбуза

Збираючи пилкову масу на квітках, бджоли зліплюють її в грудочки, що формуються на третій парі ніжок у спеціальних пристосуваннях - кошичках. Повертаючись у вулик, бджола приносить дві такі грудочки, що називають обніжжям. Колір обніжжя дуже різноманітний і залежить від рослин, з яких зібраній пилок: з верби - жовтого кольору, груші, малини і яблуні - сіро-зеленого, липи - ніжно-зеленого, соняшника - жовтого, гіркого каштана - темно-червоного і т. д. Маса однієї грудочки в середньому 7-10 мг.

Бджолярі влаштовують на вході до вулика спеціальні пилок уловлювачі, проходячи крізь які бджоли втрачають частину обніжжя. Пасічники щоденно її забирають, переробляють і направляють у реалізацію. В обніжжі бджолиному виявлено понад 300 різних мікроречовин, у тому числі і біологічно активних елементів (табл. 3.4).

Таблиця 3.4

ПОРІВНЯННЯ СКЛАДУ ОБНІЖЖЯ БДЖОЛИНОГО ПОЛІВІТАМІННИХ ТА МІНЕРАЛЬНИХ КОМПЛЕКСІВ

Назва комплексів

Біологічно активні елементи

Рекомендації за призначенням

вітаміни

мінеральні речовини

Обніжжя бджолине

13

28

Мультитабс класичний

11

8

3 4-х років

Дуовіт

11

8

3 10-ти років

Три-Ві-плюс

3

3

Дорослим

Краплі "Береш плюс"

14

Дітям з масою тіла не менше 10 кг, причому з масою до 20 кг лише з дозволу педіатра

З наведених даних роблять висновок про те, що за складом і за діапазоном впливу на людській організм обніжжя бджолине переважає наведені вітамінно-мінеральні комплекси. Обніжжя бджолине рекомендують споживати 1-2 рази на день за півгодини до їжі, з такою ж, або в 2-3 рази більшою кількістю меду. У цьому випадку їх слід розсмоктувати в роті якомога довше і не запивати водою або іншою рідиною. Повторні курси після місячної перерви. Більшість дослідників вважають оптимальною добовою дозою 5 г обніжжя бджолиного. Зберігати обніжжя бджолине слід за температури нижче 10°С (краще +4°С) і відносній вологості повітря нижче 65 % у тарі з щільно закритою кришкою, недопустимим є попадання прямих сонячних променів.

У реалізацію надходить обніжжя бджолине сушене відповідних марок або неоднорідне, масою нетто 75-100 г, а також квітковий пилок відповідних назв (гречаний, конюшинний) або строки збирання (квітень, травень).

У вулику бджоли складають обніжжя в комірки стільників, утрамбовують і перетворюють його у щільну масу. В анаеробних умовах під впливом ферментів і цукрів пилок бродить і консервується молочною кислотою. В такому законсервованому вигляді він зберігається у вулику як запас білкового та вітамінного корму і називається пергою.

Пилок відрізняється від перги за хімічним складом: цукрів у пилку - 18 %, у перзі - 34,8, жирів - відповідно 3,33 і 1,58 %, білків - 24,06 і 21,74 %, мінеральних речовин - 2,55 і 2,43, молочної кислоти - 0,55 і 3,06 %. До складу пилку входять всі незамінні амінокислоти, багато ферментів, каротиноїдів, антоціанів, флавоноїдів, вітамінів, ростових речовин. 3алежно від кольору пилку (світлий чи темний) він містить різну кількість ліпідів (до 15 %), з яких близько половини фосфоліпідів. Частка поліненаси-чених жирних кислот складає 8,2-13 %. У сухій речовині пилку міститься 7-40 % азотистих речовин. Вони представлені білками і вільними амінокислотами, переважно незамінними. Із загального вмісту вуглеводів 18,5 % частка моноцукридів складає до 40 %.

У пилку виявлено багато заліза, калію, міді, кобальту, а загалом він містить 28 мінеральних елементів. До його складу входить провітамін А, вітаміни групи В, велика кількість токоферолу, фітогормони, активатори росту.

Цінною складовою пилку є флавоноїди та інші фенольні сполуки, які мають антибіотичний ефект, посилюють засвоєння вітамінів, попереджують окислювальні перетворення.

Пилок використовують у лікуванні деяких захворювань шлунково-кишкового тракту, нирок, печінки, серцево-судинних розладів, гіпертрофії, простати, анемії. Він проявляє загальну стимулюючу дію на людей, які видужують, і похилого віку. Більшість фахівців вважають, що достатньо споживати по 2,5-5 г пилку за 2-3 приймання. Надлишкове використання пилку може привести до пошкодження печінки, погіршує згортання крові. 3апропо-новані рецепти використання з лікувальною метою пилку або перги з медом, маточним молочком у комплексі з медикаментозними засобами, які передбачають добове споживання від 5 до 50 г пилку або 25 г перги.

Пилок випускають фасованим у скляні банки місткістю до 250 см3 або різні полімерні упаковки декількох різновидностей: пилок сушений, пилок квітковий у цукровій пудрі, пилок квітковий у меді, медовий продукт з квітковим пилком "Флора", мед з пергою. Строк зберігання цих продуктів 2 роки. 3берігати обніжжя пилка і пергу необхідно за температури від 0 до 10°С і відносній вологості не вище 65 % у герметично закритій тарі без попадання прямих сонячних променів.

Бджолине маточне молочко виробляється алотрофічними залозами бджіл. Воно містить від 14 до 18 % білкових речовин, від 10 до 19 % цукрів, до 5,5 % жиру, а також різноманітні макро- і мікроелементи, серед яких важливе місце займають залізо, марганець, цинк і кобальт, що необхідні для нормального кровотворення. У складі маточного молочка міститься ряд біологічно активних речовин: ацетилхолін, аденозін, птеріни, деякі вітаміни тощо.

Свіже маточне молочко - непрозора або напівпрозора маса сметаноподібної консистенції, жовтувато-білого кольору, із специфічним запахом, кислуватого смаку.

Маточне молочко поліпшує обмін речовин, стимулює діяльність центральної і периферійної нервової системи, регулює обмін ліпоїдів і холестерину, функції ендокринних залоз, має протимікробну дію, нормалізує кров'яний тиск. Воно підсилює природний опір організму інфекціям, позитивно впливає на роботу серцево-судинної системи, на склад крові, діяльність залоз внутрішньої секреції. Маточне молочко сприятливо діє на людей похилого віку: у них підвищується загальний життєвий тонус, поліпшуються пам'ять і зір, активізується обмін речовин тощо.

Маточне молочко під дією факторів зовнішнього середовища під час зберігання втрачає біологічну активність і терапевтичну цінність. 3 метою консервування маточне молочко змішують з медом (від 1:20 до 1:100), цукрозою, лактозою (1:4), глюкозою (1:20), етиловим спиртом (40-45 %-вим).

На основі маточного молочка виробляють апілактозу як цінний профілактичний засіб. Апілактоза характеризується тонізуючою, антимікробною, протирадіаційною, імуногенною дією, стимулює обмін речовин, підвищує життєвий тонус організму, нормалізує артеріальний тиск.

3берігати маточне молочко слід у герметично закритій тарі, без доступу повітря і світла, за пониженої температури.

Прополіс - продукт переробки бджолами смолистих речовин, зібраних ними з бруньок, листя, пагонів, стебел і кори дерев, часом з кущів і трав. Основними сполуками прополісу є рослинні смоли в середньому 55 %; бальзами - складні суміші дубильних речовин 8 %, ефірних олій 8 %, смолистих компонентів, фенолокислот; восків 28 %, квіткового пилку 5-11 %. До його складу входить також багато різноманітних біологічно активних речовин.

Прополіс у вигляді водно-спиртових емульсій активізує захисні дії організму, підвищує стійкість до захворювання, знезаражує деякі бактеріальні отрути, підсилює і подовжує дію частини антибіотиків. Він має знеболюючі, антимікробні, фітонцидні, ре-генерувальні властивості, завдяки чому широко використовується в медицині. Випускається: Прополіс фасований масою 50 г і більше, Мед з прополісом 2,5 %-вий, Прополіс 5 %-вий на тваринному маслі, Прополіс 3,5 %-вий на тваринному маслі і меді, а також окремо в пакетах загорнутий в парафінований чи вощений папір.

Розроблений комбінований продукт - палички медові з прополісом, квітковим пилком і Р-каротином.

Віск натуральний бджолиний має колір від білого до жовтого з бурим відтінком. Хімічний склад воску складний. У ньому виявлено близько 300 речовин: складні ефіри, вільні жирні кислоти, вуглеводи, вода, ароматичні, мінеральні речовини, барвники тощо. Близько 70-75 % всіх речовин є складними ефірами. У жовтому воску міститься досить багато каротиноїдів - від 8 до 12 мг/ %, у білому - вони зруйновані. Віск - біологічно активний продукт, що проявляє бактерицидну дію, яка не втрачається навіть після технічного обробітку. Його здавна використовували в медицині. Це головний матеріал, з якого збудовані стільники.

Всі продукти бджільництва дуже добре поєднуються з медом, зберігають у ньому свої властивості, швидко всмоктуються і потрапляють у кров.

Медова серія (ТУ У-30180024.003-99)
Серія продуктів на квітковому пилку (ТУ У 30180024ю005-2000)
РОЗДІЛ 4. КОНДИТЕРСЬКІ ВИРОБИ: ВИРОБНИЦТВО, СПОЖИВАННЯ, СИРОВИНА
4.1. КОНДИТЕРСЬКІ ТОВАРИ НА РИНКУ УКРАЇНИ
4.2. СТАН ВИРОБНИЦТВА, ТОРГІВЛІ І СПОЖИВАННЯ КОНДИТЕРСЬКИХ ВИРОБІВ
4.3. СИРОВИНА ДЛЯ КОНДИТЕРСЬКОГО ВИРОБНИЦТВА
Добавки функціонального призначення
Гранульовані добавки
Добавки для оздоблення виробів
РОЗДІЛ 5. ФУКТОВО-ЯГІДНІ КОНДИТЕРСЬКІ ВИРОБИ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru