Товарознавство цукру, меду, кондитерських виробів - Сирохман І.В. - Серія продуктів на квітковому пилку (ТУ У 30180024ю005-2000)

Натуральне маточне молочко зберігається протягом двох годин після відбору, а потім починає втрачати біологічні властивості. Одним з кращих методів консервування є змішування його з медом, внаслідок чого не відчувається різкої втрати вологи і порушення структури молочка.

"Королівське желе" - маточне молочко, законсервоване в меді. Це дуже ефективний загальнозміцнюючий засіб, із сильними антимікробними властивостями, рекомендується у випадку різних інфекційних, простудних захворювань, ангінах, анемії, хворобах печінки, виразковій хворобі шлунку, є регулятором артеріального тиску.

Апісвіт - це суміш маточного молочка, квіткового пилку і густої витяжки прополісу в натуральному меді. Цей продукт збагачений вітамінами, мікроелементами, бальзамами. Він проявляє антимікробні властивості і є натуральним антибіотиком. Апісвіт рекомендують для лікування хвороб верхніх дихальних шляхів, ангін, пневмонії, туберкульозу, бронхіальної астми, стоматитів.

Апімод - маточне молочко, квітковий пилок і насичений екстракт ехінацеї в натуральному меді. Йому притаманні імуногенні властивості. Продукт проявляє м'який тонізуючий вплив на організм і нервову систему, може використовуватись як загально-зміцнюючий засіб, для лікування запальних процесів, неврозів, атеросклерозу, виразки шлунку. Відомі антибактеріальні властивості маточного молочка (вбиває навіть золотистий стафілокок) поєднуються в цьому продукті з бактерицидними властивостями ехінацеї. Апімод регулює артеріальний тиск, нормалізує основні функції організму, знімає втому.

Мелісан - квітковий пилок і насичений екстракт ехінацеї пурпурової в натуральному меді - застосовується для лікування виразки шлунку, наростів, доброякісних новоутворень, знімає запальні процеси, тонізує роботу внутрішніх органів, підвищує імунітет.

Прополісний мед - густа витяжка прополісу в натуральному меді. Він сприяє загоюванню ран, опіків, згубно діє на патогенні мікроорганізми та грибки, застосовується у лікуванні стоматитів, запалень ясен та виразок. Всередину прополісний мед вживають як бактерицидний та імуногенний препарат, що містить рослинні бальзами, смоли, органічні кислоти, флавоноїдні сполуки. Продукт лікує захворювання верхніх дихальних шляхів, кашель, ангіну, грип, шлунково-кишкові захворювання, виразку шлунка, гайморит.

Полісан - густа витяжка прополісу і квітковий пилок у натуральному меді. Препарат має підвищені антиоксидантні властивості та всі властивості прополісного меду.

Медовіт-віта пектин у натуральному меді. Це патентована рослинна добавка, що виготовляється на основі цитрусового або фруктового пектину з додаванням кверцетину та вітаміну С. Кверцетин (аналог вітаміну Р) отримують з квітів софори японської і в поєднанні з пектином та вітаміном С виконує декілька функцій: разом з пектином служить природним сорбентом вибіркової дії (токсини, важкі метали), стабілізує вітамін С і подовжує тривалість його дії в організмі, зміцнює капіляри, поліпшує мозковий кровообіг та попереджує інфаркт міокарда. Цей препарат допомагає печінці знешкоджувати токсини, чим відновлює її функції.

Зелений мед - спіруліна в натуральному меді. Мікроводо-рость спіруліна містить багато біологічно активних речовин, білок, який легко засвоюється, жирні кислоти та вуглеводи. Вона має два пігменти, особливо цінний фікоціанін (блакитний) і хлорофіл (зелений). Ці пігменти людина може отримати тільки із спіруліни, в якій вони поєднані з вітамінними компонентами. "Зелений мед" - досить зручна і смачна форма вживання спіру-ліни. Він має смак карамелі. Продукт рекомендується як загаль-нозміцнюючий засіб під час ослаблення організму, після перенесених тяжких захворювань, операцій. Він відновлює сили, поліпшує самопочуття, вживається у випадку захворювань печінки, шлунково-кишкового тракту, анемії.

Серія продуктів на квітковому пилку (ТУ У 30180024ю005-2000)

Лактовіт - таблетки з маточним молочком на основі квіткового пилку. Крім консервування маточного молочка медом, існує метод збереження його активності за допомогою зв'язування з молочним цукром - лактозою. Це основний спосіб отримання молочка в сухому вигляді. У препараті молочко поєднується з лактозою і квітковим пилком. Одна таблетка "Лактовіту" масою 0,5 г містить 50 мг маточного молочка. Добова доза маточного молочка для дорослих передбачена 100 мг і її можна отримати з двох таблеток. Препарат зберігає властивості маточного молочка та квіткового пилку. Він має регулюючий вплив на нервову систему, знімає втому, поліпшує самопочуття, проявляє лікувальний ефект із захворюваннями печінки та шлунку.

Полікор - таблетки з екстрактами коріння та плодів рослин на основі квіткового пилку. Вживають його за високої кислотності шлунку та печії. Препарат виводить радіонукліди з організму, заспокійливо впливає на нервову систему.

Зелені манни - пилок квітковий, спіруліна, меламін, інулін. Цінні властивості пилку, спіруліни, інуліну доповнює меламін - екстракт морської капусти, який збагачує суміш йодом і підвищує імунітет. Цей продукт має лікувально-оздоровчий вплив на організм людини, починаючи від щитовидної залози до товстої кишки, регулює вміст цукру в крові, нормалізує травлення, запобігає вітамінному дефіциту, поліпшує самопочуття.

Бджолиний хліб - перга пасічна. Це дуже цінний продукт бджільництва. Грудочки обніжжя складаються в комірки стільників та заливаються медом. У стерильних умовах вулика з цієї суміші виходить бджолиний мед. Протягом 15 діб відбуваються процеси ферментації, збагачення пилку вітамінами, які синтезують дріжджі, перетворення цукру в молочну кислоту. Бджоли закривають вхід до стільника плівочкою меду.

Вживання бджолиного хліба відновлює мікрофлору в організмі людини, усуває біль у шлунку, кишечнику, печінці, сприятливо впливає на стан зору. Цей препарат багатий на калій у біологічній формі, тому його можна вживати із захворюваннями серцево-судинної системи. Продукт рекомендують при анемії і для підвищення працездатності.


КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ

1. Які особливості утворення меду і формування його складу та властивостей?

2. Роль вуглеводів, азотистих речовин, ферментів, органічних кислот, вітамінів, мінеральних речовин у формуванні споживних властивостей меду.

3. Завдяки яким речовинам мед проявляє лікувальні властивості?

4. Які відмінні особливості основних видів меду?

5. Які властивості натурального меду найбільш важливі в роботі товарознавця?

6. Який порядок ідентифікації та оцінювання якості меду?

7. За якими показниками можна встановити безпечність меду натурального?

8. Яким змінам можуть піддаватись сполуки меду під час транспортування і зберігання?

9. Чим відрізняється мед натуральний від штучного?

10. Споживні властивості інших продуктів бджільництва і в складі яких продуктів вони надходять на ринок?


РОЗДІЛ 4. КОНДИТЕРСЬКІ ВИРОБИ: ВИРОБНИЦТВО, СПОЖИВАННЯ, СИРОВИНА
4.1. КОНДИТЕРСЬКІ ТОВАРИ НА РИНКУ УКРАЇНИ
4.2. СТАН ВИРОБНИЦТВА, ТОРГІВЛІ І СПОЖИВАННЯ КОНДИТЕРСЬКИХ ВИРОБІВ
4.3. СИРОВИНА ДЛЯ КОНДИТЕРСЬКОГО ВИРОБНИЦТВА
Добавки функціонального призначення
Гранульовані добавки
Добавки для оздоблення виробів
РОЗДІЛ 5. ФУКТОВО-ЯГІДНІ КОНДИТЕРСЬКІ ВИРОБИ
5.1. МАРМЕЛАД
Мармелад желейний
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru