Країнознавство - Мальська М.П. - 7.1. Методика дослідження населення країни

7.1. Методика дослідження населення країни

Народонаселення - термін, утворений поєднанням двох близьких, але не тотожних за змістом слів-понять: народ і населення, які можна назвати компонентами народонаселення. Розглянемо поняття населення, оскільки воно більш адекватне поняттю територія країни, держави. Населення - це сукупність людей певної території.

Існує декілька детальних планів характеристики населення, розроблених географами, соціологами й економістами різних шкіл. Спробуємо з усієї сукупності обрати ті положення, які становлять інтерес з погляду країнознавства. Характеристика населення повинна включати елементи і явища, які дають уявлення про жителів країни. Кожний з елементів характеризується низкою показників.

Вивчення населення починається з демографічних показників. Перший показник, який подається в будь-яких описах про країну (державу), - чисельність населення, тобто загальна кількість людей, які проживають на даній території. В характеристику країни доцільно включати відомості про статевий склад населення (статеву структуру) та його географічні особливості.

Населення постійно змінюється кількісно і якісно, що пояснюється різним характером його відтворення. Для різних країн характерний різний тип відтворення (природного руху) населення, який не тільки забезпечує зміну людських поколінь, а й визначає особливості вікового складу (структури) населення. Від вікового складу населення певною мірою залежить соціально-політичний клімат країни. У країнах з першим типом відтворення переважають представники похилого віку, для яких зміни, що відбуваються, вимагають великих зусиль, а тому для них не є бажаними. У країнах із другим типом відтворення - висока народжуваність і значний (іноді високий) природний приріст. З цим пов'язаний віковий склад населення, для якого характерна демографічна молодість. Молодь з погляду демографії - найважливіша частина всього населення. Від неї залежить демографічна та, часто, соціально-політична ситуація в країні, соціальний клімат, міграційна рухливість і низка інших процесів. Роки молодості - це пора формування особистості, рішучих змін і досягнень, що певною мірою визначають подальше життя. Тому в молодості людям властиво легше сприймати зміни, нововведення, а у разі виникнення нестандартних ситуацій вони легше адаптуються до незвичних норм поводження і форм спілкування.

У характеристиці структури зайнятості економічно активного населення, велике значення має показник "якості" населення.

Населення на Землі розміщене нерівномірно. Це зумовлено різними причинами:

- впливом природного фактора: пустелі, тундра, високогір'я, території, вкриті кригою та тропічні ліси не сприяють розселенню людей;

- історичними особливостями заселення земної суші;

- відмінностями в сучасній демографічній ситуації;

- впливом соціально-економічних умов життя людей, їх господарською діяльністю, рівнем розвитку виробництва.

Населення в будь-якій країні також розміщене нерівномірно. Виняток становлять окремі малі, чи "карликові", держави. У деяких країнах середня щільність населення в різних частинах відрізняється в десятки і навіть сотні разів: від повного безлюддя до сотень осіб на квадратний кілометр. Чим вища щільність населення, тим вищий рівень господарського освоєння території.

Реальна картина розселення є неповторною в кожній країні. Поняття розселення детально уже розглянуто в попередньому розділі. Це надзвичайно складний соціально-економічний процес розподілу і перерозподілу населення по території. Розселення включає розміщення населення, функціональні територіальні взаємозв'язки поселень і міграції.

До найважливіших соціально-економічних явищ сучасності належить урбанізація. Урбанізація, тобто збільшення кількості і розмірів міст, а також поширення міського способу життя на сільську місцевість, у наш час стала глобальним процесом, що охопив усі регіони Земної кулі. Міста розвиваються як населені пункти, що виконують промислові, організаційно-господарські, культурні, адміністративні, транспортні, рекреаційні функції. Найвищим рівень урбанізації є в країнах Північної Америки та Європи. Урбанізовані території займають не більше 7% площі земної суші, в них сконцентровано 53% усього населення Землі.

У країнах, в яких основна маса населення сформувалася під впливом такого явища, як міграції, сформувались певні риси характеру, системи цінностей і пріоритетів, типи поведінки і спілкування.

7.2. Основні поняття
7.3. Методика вивчення народів
7.4. Расовий склад населення
7.5. Етнічний і мовний склад населення
8. ІНФРАСТРУКТУРА В КРАЇНОЗНАВСТВІ
8.1. Економічна сутність і зміст інфраструктури
8.2. Підходи до вивчення інфраструктури в країнознавстві
9. ПОРІВНЯННЯ І ТИПОЛОГІЯ В КРАЇНОЗНАВСТВІ
9.1. Сутність і основні правила наукового порівняння
9.2. Порівняльний метод у країнознавстві
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru