Країнознавство - Мальська М.П. - Господарство

Сучасна Чехія - невелика високорозвинена індустріальна багатогалузева держава, зі складною господарською географією. Чехія відома значними обсягами виробництва промислової продукції високої якості.

Основні галузі чеської промисловості - паливно-енергетична, машинобудування, хімічна, текстильна, харчова, виробництво скла і фарфору. Чехія має високорозвинене сільськогосподарське виробництво. При незначних площах земельних площ Чехія повністю забезпечує внутрішні потреби держави у продовольчих товарах. Окрім цього, значна частка сільськогосподарської продукції відправляється на експорт.

Провідна галузь чеської економіки - промисловість. В період соціалізму в країні була проведена значна реконструкція старих індустріальних районів і створено нові галузі промисловості. Створення значної кількості нових підприємств у поєднанні з реконструкцією діючих зумовило значне посилення кооперації промислових підприємств не тільки в межах традиційно економічних районів, водночас у загальнодержавному обсязі. Таким чином сформувався Остравсько-Карвінський район, машинобудування агломерації Праги, Брно, Пльзеня, електроенергетичного і хімічного комплексу Північної Чехії.

Чеська економіка має необхідне забезпечення енергетичними ресурсами. Основу енергетики формують теплоелектростанції, частка електроенергії яких становить 90% від всієї створюваної в державі енергії. Зменшення запасів вугілля зумовлює ширше використання атомної енергії. В період соціалізму в країні було побудовано декілька атомних електростанцій в Південній Чехії і Південній Моравії. Окрім цього, значення в енергетиці мають гідроелектростанції, збудовані головним чином на гірських ріках і в районах, де відсутнє вугілля.

Значні обсяги виробництва в країні має машинобудування. В Чехії виробляються універсальні верстати з програмним управлінням, електро-потяги, тролейбуси і трамваї, автомобілі та ін. Значну популярність у світі набула компанія "Шкода", що виробляє автомобілі, головний офіс якої знаходиться в місті Млада-Болеслав.

Компанія "Шкода" була заснована у 1925 р. на базі відомої чеської компанії "Лаурін і Клемент". В середині 90-х років фірма "Шкода" ввійшла в німецький концерн Volkswagen і з цього часу почалась активна діяльність фірми в Європі. Сьогодні 30% акцій компанії належить уряду Чехії і 70% акцій німецькому концерну Volkswagen і ведуться переговори про купівлю концерном частки уряду Чехії. Компанією випускається серія моделей сучасних автомобілів (Scoda Oktavia, Scoda Felicia, Scoda Fabia), які віповідають міжнародним стандартам і користуються значною популярністю у багатьох країнах Європи, зокрема в Україні.

Швидкими темпами розвивається в Чехії хімічна промисловість. Розвиток цієї галузі ускладнюється недостатнім забезпеченням або відсутністю багатьох видів сировини, недостатнім забезпеченням енергією. Основні центри хімічної промисловості в Чехії зосереджені в Центральній і Північній Чехії.

Традиційно високими темпами розвивається чеська легка промисловість - текстильна, скляна і взуттєва.

Сьогодні чеська текстильна промисловість випускає широкий асортимент тканин на основі натуральних волокон (шерсть, льон, бавовна), штучних волокон (віскозний шовк, поліамідні і поліефірні волокна), а також так званих змішаних тканин, що виготовляються з комбінування синтетичних і натуральних волокон.

Чеська скляна, керамічна і фарфорова промисловість користуються світовою популярністю. Виробництво скла зосереджене головним чином в містах Яблонец-на-Нісє, Нови Бор, Подебради, Карлови Вари. Центри керамічної і фарфорової промисловості знаходяться в Південній Моравії і Західній Чехії. Особливу світову популярність має "чеське" скло, що виробляється на скляному заводі "Богемія" в місті Подебради. Це велике підприємство, що спеціалізується виключно на виробництво оброблюваного вручну свинцевого кришталю.

З давніх-давен в країні розвинене пивоваріння. Серед різних сортів пива, що виробляється в Чехії, Пльзенське пиво "Праздрой" користується найвищою популярністю ще з середньовіччя.

Для сучасної економіки країни важливе значення має транспорт. Основу транспортної системи Чехії становлять залізниці, що забезпечують перевезення значних вантажів на великі відстані. Залізнична мережа Чехії одна з найщільніших у світі. Сьогодні більшість залізничних колій електрифіковано і мають колії зустрічного спрямування. Важливу роль у вантажоперевезеннях відіграє і автомобільний транспорт, частка якого у вантажоперевезеннях становить четверту частину загального вантажообігу. Країна має густу мережу шосейних доріг і будує нові автомагістралі.

Територією Чехії прокладено трубопроводи, по яких в країну і дальше в країни Західної Європи постачається природний газ і нафта з Росії.

Значну роль у внутрішніх і міжнародних пасажирських перевезеннях відіграє повітряний транспорт.

В Чехії розвинена мережа навчальних закладів: 4 тис. початкових і середніх шкіл, в яких навчається близько 1,2 млн школярів, 670 середніх спеціальних навчальних закладів і 23 вузи. З 1991 р. в країні функціонує 250 приватних шкіл.

Важливе значення для Чехії - відносно невеликої країни з різнопро-фільним і водночас спеціалізованою економікою, яка має значну необхідність в імпорті багатьох видів сировини, мають зовнішньоекономічні зв'язки. Від успішного розвитку зовнішньоекономічних зв'язків в значній мірі залежить підтримування стійких темпів зростання економіки, забезпечення прогресивного поступу, підвищення ефективності економічного розвитку. Розвиток економічної співпраці Чехії з сусідніми державами сприяє факт, що у своїй галузевій структурі економіка Чехії і кожної з країн взаємодоповнюється. Важливе і їхнє географічна близькість, наявність магістральних залізничних і автомобільних магістралей. Вигідність економічної співпраці з цими країнами визначається і фактором, що поряд з їх кордонами зосереджена переважна частина підприємств ключових галузей важкої індустрії, тому відстані між постачальниками і споживачами невеликі і вимірюються інколи всього декількома десятками кілометрів, що значно понижує транспортні витрати. Таким чином, особливості галузевої і територіальної структури народного господарства в поєднанні з тісним сусідством створюють значні можливості для кооперування в різних галузях господарського життя.

У роки існування соціалістичного табору основні взаємовигідні економічні зв'язки в Чехії складались з соціалістичними країнами, що дозволяло вирішувати задачу створення необхідних передумов для стабільного і безперервного розвитку народного господарства. Різносторонні зв'язки Чехії з соціалістичними країнами по лінії спеціалізації кооперування виробництва у провідних галузях промисловості, наявність гарантійного ринку збуту сприяли організації багатосерійного виробництва, зміцненню положення Чехії в системі міжнародного соціалістичного розділення праці як важливого виробника і експортера машин і обладнання.

В широкій номенклатурі експорту продукції машинобудування переважало комплектне обладнання - прокатні верстати для чорної і кольорової металургії, важке енергетичне обладнання, обладнання для цукрових і пивоварних заводів. Відправляється на експорт також метало ріжучі верстати, вантажні і легкові автомобілі, трактори і електровози.

В імпорті Чехії переважає паливно-енергетична сировина, головним чином нафто-газового комплексу. Нафта і газ постачаються в Чехію головним чином трубопроводами з Росії. В значній кількості також ввозяться машини і обладнання. Імпорт високотехнологічного обладнання сприяє прискореному розвитку промисловості країни.

Після розпаду соціалістичного блоку уряд Чехії спрямував політичні зв'язки на розвиток двосторонніх відносин з країнами Західної Європи і на залучення в чеську економіку іноземних інвестицій (головним чином

Німеччини, Франції і Італії). Значна кількість підприємств Чехії була продана іноземним корпораціям, що дозволило більш тісно інтегрувати економіку Чехії в загальну економіку Західної Європи. У 2006 р. експорт становив 89,3 млрд доларів США, імпорт - 87,7 млрд доларів.

Найбільші міста
Історико-культурні туристичні ресурси
Головні туристичні райони
Гірськолижний спортивно-оздоровчий туризм
Водний туризм
Кінний туризм
Гірський туризм: альпінізм, піші тури
ФІНЛЯНДІЯ
Загальні відомості
Державний устрій та форма правління
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru