Країнознавство - Мальська М.П. - Гірський туризм: альпінізм, піші тури

Чехія належить до країн з багатовіковою традицією кінного спорту. В країні пропонуються дуже цікаві змагання, багато місць, які займаються кінним туризмом.

Конезавод в місті Кладруби над Лабой (Ельбою) є одним з найбільших в світі. Перша письмова згадка про нього відноситься до 1552 р., коли один з представників сім'ї Пернштейнов продав свою конеферму в королівську казну. У 1562 р. імператор Максиміліан II заклав завод по розведенню коней старо-іспанської породи.

У 1588 р. поруч був зведений невеликий ренесансний замок, який після декількох пожеж і перебудов придбав при останньому монарху Австро-Угорщині Францу Иосифу I теперішній вид нового ренесансу. Конезавод став придворним при правлінні Рудольфа II Габсбурського.

Сьогодні в Чеській республіці нараховується 700 старокладрубських коней, з них 500 генетично цінних тварин належить Національному конезаводу.

Цей конезавод був заснований в кінці 19 століття і розводив скакових і мисливських коней, які належали разом із замком сім'ї Ауерспергов. Зараз в цьому замку знаходиться Гиппологичеський музей, а на самому Слатінянськом конезаводі велика колекція старовинних упряжок, збруї.

Гірський туризм: альпінізм, піші тури

В Чехії створені ідеальні умови для піших прогулянок і альпінізму завдяки різноманітному рельєфу. Туристи можуть користуватися густою сіткою добре оснащених туристичних трас, котрі ведуть і в найдальші куточки країни. Найбільш популярні дороги для гірського туризму знаходяться в районі Крконоше, Шумави, Езерських гір, Есеников, Беськид і інших гірських масивах, що оточують Чехію.

Завдяки різноманітним природним умовам Чеська республіка - ідеальна тсрана для пішого туризму. Незвично густа мережа чітко позначених трас рівномірно покриває всю територію Чехії і не дозволить заблукати навіть в най-віддаленіших пунктах країни. Найулюбленіші області - Крконоше і Шумава.

Проте любителям пішого туризму не варто ігнорувати і романтичний скелясті міста в Чеському Раї або деякі річкові долини, створені Диєй на Моравії, Видрою на Шумаве або Стршелой в західній Чехії.

До послуг туристів - детальні туристичні карти, які можна придбати в інформаційних центрах, книжкових магазинах і у дрібних продавців по всій території країни. Організатор цікавих туристичних заходів - Клуб чеських туристів.

Для розвитку альпінізму в Чехії немає високих гір, які б могли виховувати справжніх альпіністів або де можна було б проводити тривалі гірські тури, проте в Чехії є дуже цікаві місцевості (піщаники, вапняки, кристалічні породи - граніт, гнейс) із крутими схилами, де можна випробувати всі види складності альпінізму.

Більшість скель придатна для альпінізму і знаходиться в районах, що охороняються. Самостійно їх можна долати лише зареєстрованим альпіністам, новачкам дозволяють лише у супроводі інструктора. Альпінізм обмежується законом про охорону довкілля, на територіях національних парків і національних заповідників взагалі заборонено.

У кожній області альпінізм регулюється індивідуальними правилами, які відповідають конкретному характеру гірського масиву і потреби охороняти флору і фауну. Найпопулярніші регіони для альпінізму знаходяться в районах: Лабськие песчаникі - Тіське Стіни, Острів, Райец, Ельбська долина, Грженсько, Етршиховіце, Устецкий край.

Чехію часто називають серцем Європи. Для туристів, які подорожують між містами Пльзенем і Хебом, чеські гіди з гордістю проводять екскурсії біля гранітного обеліска з надписом "Центр Європи". Ця країна ніби створена для туризму: має транзитне положення, в країні поєднуються близькі до українських рівнинні і гірські природні ландшафти, багата історико-культурна спадщина різних епох, яка представлена біля 2500 старовинними замками і містечками. У Чехії ніби немає архітектурного стилю, який би не був представлений, романський, готичний, ренесанс, чеське бароко та ін.

Чехія - країна замків. Символом Чеської Республіки є Празький Град з величним собором святого Віта, відомим Градчанским Королівським Палацом. Відомі серед туристів багатьох країн середньовічні замки епохи Відродження - Конопиште, Карлштейн, Штернберк, де збереглися колекції мисливських трофеїв, історичної зброї, картин, порцеляни, меблів і гобеленів приваблюють туристів із всього світу.

Використання з бальнеологічним лікуванням мінеральних вод, солей, грязей - основна спеціалізація рекреаційного господарства Чехії. Значний попит на курортне лікування у Чехії зумовлений низкою бальнеологічного і економічного змісту факторів. Розташування країни серед розвинених європейських держав, високий рівень розвитку самої Чехії, зручна транспортна доступність у поєднанні з унікальністю фізіологічної дії, сприятливої екології та унікальних природних ландшафтів зумовлюють значний і стійкий попит на лікування впродовж декількох. У Чехії хороша медична школа і відповідне євростандартам медичне устаткування.

ФІНЛЯНДІЯ
Загальні відомості
Державний устрій та форма правління
Історичні особливості розвитку
Населення
Природні умови і ресурси
Господарство
Найбільші міста
Історико-культурні туристичні ресурси
Головні туристичні райони
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru