Країнознавство - Мальська М.П. - Найбільші міста

Прага - столиця Чеської Республіки, одне з найгарніших європейських міст. "Злата Прага", "Серце Європи", "Стобашенна" - такими епітетами часто називають туристи, навіть у складні часи історії міста. Після "оксамитової" революції у 1989 р. Прага стала одним з головних центрів світового туризму. Тут знаходиться резиденція президента, уряд і Національні збори, зосереджені найбільші культурні і наукові заклади. Прага надзвичайно приваблива у будь-яку пору року.

На стародавньому гербі Праги написано: "Прага - мати міст", давня історія міста нараховує більше тисячі років. З містом пов'язана вся історія чеського народу, на рисах його архітектури відобразились всі епохи. Прага вважається одним з найгарніших міст Європи. Вона розташована по обидва береги ріки Влтави, в місті значна кількість архітектурних памяток, зелених насаджень. У Праги, згідно тверджень архітекторів, своєрідний тип архітектури, що створюється чисельними стрімкими баштами, куполами церков і високо піднятим над містом Празьким кремлем - Градом. Чеський народ гордиться столицею, у піснях і давніх переказах її називають "Злата Прага".

Найкращі краєвиди у Празі відкриваються з пагорба Петришин, на вершину якого піднімається фунікулер. На пагорбі також розташована стрімка стальна башта телецентру.

У Празі поєднані архітектурні стилі - від раннього середньовіччя до нинішнього часу. Пам'ятники архітектури і унікальне положення на схилах річки Влтава зумовили захоплення її відвідувачів. На початку XIX століття Бернардо Вользано нарахував в місті 103 вежі завдяки цьому місто отримало назву "Місто ста Веж". Центр і історичну частину міста на лівому березі ріки Влтава формує комплекс Празького кремля - Градчани - барвиста Мала сторона, а на правому березі - романтичне і таємниче Старе Місто і Нове Місто, що є комерційним осередком Праги. Ці історичні місця, Вишеград і Єврейське гетто, були внесені в список світової культурної спадщини ЮНЕСКО.

Визначною пам'яткою празьких "міст" є Королівська дорога. Згідно закону, встановленого ще Карлом IV, коронаційний хід нового короля починався на Вишеграді і пролягав в Празький Град саме цим шляхом. У Старе Місце Королівська дорога йде від Порохової вежі по Целетній вулиці до Староміської площі і по Карловій вулиці виводить на Карлов міст.

Історія Празького Граду нараховує близько 1120 р. Протягом цього часу створювався і змінювався його вигляд, у формуванні брали участь представники різних архітектурних і художніх стилів. У тисячолітньому вигляді Граду запам'яталися сліди різних етапів історії Чехії. Виникнення Празького Граду пов'язано з утворенням чеської держави на чолі з династією Пржемисловичів у другійй половині IX ст. Наприкінці IX ст. Град стає постійною князівською резиденцією. У цьому місті чеський князь Борживой наказав поставити перший празький костел Діви Марії як символ нової, християнської ідеології.

Залишки костелу виявлені під залами Картинної галереї Празького Граду. Приблизно 920 р . За наказом князя Вратислава поруч із князівським палацом був побудований другий костел - св. Іржі. У 926929 рр. князь Вацлав збудував у Граді костел св. Віта - ротонду з чотирма апсидами. У 973 р., після благословення празького єпископства, сестра Болеслава, Млада, заклала з дозволу папи римського поруч з костьолом св. Георгія перший у Чехії жіночий монастир св. Бенедикта. Наприкінці XVI ст. - початку XVII ст. Празький Град стає містом дрібних ремісників, продавців та інших категорій міщан, які прагнули позбутися від влади міських установ, що не поширювалася за кремлівські укріплення. Саме тоді й виникла знаменита Золота вуличка (Злата улічка).

Золота вуличка одна із найбільш відомих і мальовничих вуличок старої частини Праги. Золота вуличка в минулому називалася вуличкою Алхіміків. Вузенька, вимощена бруківкою, вона тулиться до стін Празького Граду (Градчан). Сьогодні Золота вуличка - одна з найбільш привабливих туристичних визначних пам'яток Праги, тому в багатьох будиночках розмістилися сувенірні крамнички.

Інша відома пам'ятка Карлов Міст була закладена Карлом IV у 1357 р. 9 липня о 5 год . 31 хв. (астрологи вказали цей час найбільш сприятливим). Міст був добудований на початку XV ст.

Про міст поширені різні легенди. Зокрема, тривалий час не могли знайти цементуючий розчин, поки не знайшли, що яєчний білок має необхідні властивості, і в усі кінці країни відправились гінці з наказом збирати курячі яйця. В одному селі наказ не зрозуміли (або побоялися, що яйця зіпсуються в дорозі), тому послали віз варених яєць.

На хвилястому лівому березі ріки Влтави піднімаються монументальні будівлі Пражського Града, серед яких колишній королівський палац і відомий готичний собор Святого Віта. Цей собор будувався майже 600 років і повністю був завершений у 1928 році. Особливо цінним у замку є Владиславський зал, побудований в XV ст., який має такі великі розміри, що в минулому тут влаштовувались кінні рицарські турніри. Біля підніжжя Градчанського пагорба розташований давній район Мала Страна, де зосереджуються адміністративні заклади і музеї. Тераси на схилах пагорба зайняті садами. В центрі району Старе Місто знаходиться Стара міська площа, на якій відбувались всі важливі події чеської історії. На півдні Старе Місто межує з Новим Містом, також старої забудови район, проте сьогодні він зазнав значної перебудови.

Прага - не тільки місто-музей, водночас важливий адміністративний і культурний центр країни, найбільший у Чехії промисловий центр. Промисловість міста, загалом як і для країни характерне виробництво значного асортименту і високої якості продукції. Тут виробляють верстати, зокрема з програмним управлінням, мотоцикли, автомобілі, локомотиви, вироби хімії, тканини, холодильники та ін. Місто відоме на світовому ринку як центр розробки і виробництва медичного обладнання ("штучного серця", використовується при операціях на серці).

Основною подією культурного життя Праги вважається музичний фестиваль "празька весна", сьогодні також проводиться аналогічні "зима" і "осінь".

Столиця Чехії - значний транспортний вузол країни, у якому сходяться більше десяти залізничних і сорока автомобільних магістралей. У місті також функціонує на річці Влтава річковий порт і міжнародного значення аеропорт. Прага, таким чином, має зв'язок сухопутними і повітряними шляхами з європейськими країнами та всіма країнами світу.

Крумлов - одне з найгарніших міст Чехії, що є другим найбільш збереженим історичним міським комплексом після Праги і сьогодні є під охороною ЮНЕСКО.

Чеський Крумлов - маленьке середньовічне містечко розташоване у 25 км від Чеське-Будеєвіце, яке майже не змінилось з XVIII ст. Замок XVIII ст., побудований на Б-подібному згині ріки Влтави, займає гірський хребет уздовж лівого берега. Центр старого міста розташований на високому пагорбі на правому березі. На південно-заході знаходяться гори Шумава, що відокремлюють Богемію від Австрії і Баварії.

Побудований, як прикордонний замок, Крумлов був перебудований у величезний палац у стилі Відродження італійськими архітекторами в XVI ст. і став другим після Празького граду за розмірами замком Богемії. Згодом одні з власників - рід Егенбергів побудували в місті унікальний триярусний міст "На плашті" у вигляді критого коридора висотою 40 м і довжиною 30 м, що з'єднує замок із садом і придворним театром.

Близько 82% будинків Крумлова є історичними і культурними пам'ятками, що знаходяться під захистом ЮНЕСКО. Обов'язково варто відвідати церкву св. Жоста, капелу св. Яна Непомуцкого, церкву св. Віта, Ратушу XVI ст., будинок Золотої Корони, коледж Єзуїтів із краєзнавчим музеєм і комплекс самого замка, із круглою вежею донжона.

Брно будувалось навколо давнього замка Шпільберг, який виник у XIII ст. як могутня фортеця для захисту Моравії від нападів з півдня. Згодом перебудоване в замок у стилі ренесанс, а в XVIII ст. перетворений в одну із найбільш жахливих в'язниць. Цікавими для відвідання туристів є каземати замка і стін з чудовим видом навколишньої панорами.

У Брно значна кількість цікавих місць, одним із яких є центральна і найбільша площа міста - Площа Волі, що носила раніше назву Нижнього ринку, костел св. Яна (церква св. Іоанна) з розписаними стелями, добре збереженими образами і стародавнім органом, також варто відвідати площу Домініканців, Стару ратушу, площу Овочевого Ринку, площу Капуцинів,

Собор св. Петра і Павла з годинником, що б'є полудень в 11 год. - в пам'ять про події 1645 року, коли дзвонар врятував місто при облозі його шведами, продзвонивши полудень на годину раніше. Обов'язково варто відвідати Монастир Августинців, моравську галерею прикладного мистецтва і Виставочний комплекс, де проводяться міжнародні виставки.

Пардубіце - місто розташоване у злиття рік Ельби і Хрудимки. Центр міста зберігає історичні будівлі, замок, найбільш відомий у Чехії іподром та ін. Місто має надзвичайно зручне розташування, в радіусі ста кілометрів розташовані такі цікаві для туристів міста, як Прага, Брно, Крконоше, Орліцкіє гори.

Розвиток міста починається з кінця XV ст., коли король Владіслав Ягелонський призначив Вілема з Бернштейна гофмейстером чеського королівства, а цей обирає резиденцією саме місто Пардубіце. Через 20 років місто радикально змінилось, по-сьогодні у Чехії поширений вислів "блищати як Пардубіце".

У 30-х роках XVII ст. місто майже повністю згоріло і відбудовувалось майже 100 років. Ситуація змінилась тільки з прокладанням залізниці в ХІХ ст. Місто відоме випічкою пряників (perniki), випечені згідно давніх місцевих рецептів. Місто вважається центром проведення змагань з кінних скачок, що регулярно тут проходять в кінці жовтня.

Плзень - промисловий, комерційний, культурний і адміністративний центр Західної Богемії, четверте за розмірами місто в країні. Це місто ще називають батьківщиною пива, яке рекламується на кожному кроці. Головний туристський об'єкт міста - музей пива, розташований у будівлі пивоварного заводу з власною солодовнею.

В центрі міста розташована церква св. Варфоломія, яка має найвищу в Чехії дзвіницю - 102 м. На площі Республіки розташовані унікальні давні будівлі в стилі ренесанс.

Оломоуц - одне з найстаріших міст Чеської Республіки, особливо самобутнє. Саме в цьому містечку у 1767 р. одинадцятирічний Вольфганг Амадей Моцарт склав VI симфонію, передували Петро I і Суворов, генерал Лафаєт, ім'ям якого названо один з готелів міста, був у місті у тюрмі, а в 1995 р. сюди з візитом приїжджав папа римський Ян Павло II.

За кількістю історичних пам'яток, Оломоуц часто називають другою після Праги найстарішою резервацією пам'ятників, "перлиною на зеленій подушці", Галацьким Римом. Оломоуц відомий також виставками квітів, щорічно проводиться Flora Olomous, музикою Міжнародного органного фестивалю, пам'ятками сакральної архітектури, палаців, фонтанами. Серед найбільш відомих пам'яток культури належать: Пршемисловський палац, побудований у ХІІ ст., церква св. Мойсея (знаходиться найбільший орган у центральній Європі), монастир Градіско (його називають Моравським Ес-коріалом), тут сьогодні знаходиться госпіталь, церква Діви Марії Сніжної, церква св. Михаїла, Кафедральний собор св. Вацлава. Серед інших об'єктів - Ратуша з курантами, побудована в стилі Ренесанс, побудована у 1378 р., незвичайна тим, що на її стіні розташовані 8 різних годинників, які показують час, фази місяця, дні тижня і астрономічний календар.

Рожнов під Радгоштем. Валахшський природний музей в Рожнові під Радгоштем - це унікальний національна пам'ятка народної архітектури, звичаїв і традицій. Музей під відкритим небом розташований на 80-и га, був заснований у 1925 р. Він складається з трьох ареалів: Дерев'яного Міста, Долини Млинів і Валахшського села. Туристи можуть вибрати собі різноманітні програми і заходи, що демонструють місцеві традиції, звичаї і ремесла. На території Валахшського села можна скоштувати солодкий коровай, типовий для тутешньої місцевості - фргал, що нагадує ватрушку, та інші оригінальні місцеві страви. Щорічно Рожнов під Радгоштем відвідують десятки тисяч іноземних туристів.

Неподалік від Брно розташований замок Славков, відомий головним чином за назвою Аустерліц. Саме тут відбулася кривава "битва трьох імператорів" - Аустерліцький бій. Сьогодні в пам'ять битви, в Аустерліці відкритий музей, присвячений подіям початку XIX ст.

Визначними історичними памятками Чехії є середньовічні замки. Замок Карлштейн знаходиться в 33 км. від Праги. Замок Карлштейн є одним з найвідоміших готичних замків Чехії, побудований у XIV ст. королем Карлом IV на вершині скелястої гори і виконував функції царської резиденції і скарбниці королівських регалій.

Визначною пам'яткою замку є церква Богоматері (1357 р.) із середньовічними фресками і королівською молитовнею, стіни якої покриті дорогоцінними каменями. Інша пам'ятка - каплиця св. Руда у "Великій вежі", з 128 розписаними майстром Теодориком стінними панелями, де до 1420 р. зберігалися коронаційні регалії. Найціннішою перлиною замку є каплиця святого Хреста у Великій вежі, інкрустована напівкоштовними каменями, де до 1420 року зберігалися коштовності для коронації.

Історико-культурні туристичні ресурси
Головні туристичні райони
Гірськолижний спортивно-оздоровчий туризм
Водний туризм
Кінний туризм
Гірський туризм: альпінізм, піші тури
ФІНЛЯНДІЯ
Загальні відомості
Державний устрій та форма правління
Історичні особливості розвитку
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru