Країнознавство - Мальська М.П. - Найбільші міста

Індія - країна древньої міської культури. Міста надзвичайно різноманітні. Багато їх виникло дуже давно, ще до нашої ери: Патна, Варанасі, Іллахабад, Делі. Деякі є священними для індуїстів. В Іллахабаді, що знаходиться у місці злиття річок Джамни і Гангу, на релігійне свято один раз на 12 років збирається до півтора десятка мільйонів віруючих. Середньовічну епоху уособлює Агра. Калькутта, Бомбей і Мадрас засновані колонізаторами. Останнім часом в ході індустріалізації виникли міста Бхілаї, Роуркела, Дургапур, Бокаро та інші.

Делі - столиця Індії, перш за все, місто історії. Тут, фактично, два міста в одному. Енергія і строкатість, шум базарів і архітектура Моголів в Старому Делі контрастують із стриманою розкішшю Нью-Делі. У Делі є декілька всесвітньо відомих розкішних готелів, вишуканий стиль і комфорт яких забезпечать мандрівникові хороший відпочинок.

Серед історичних пам'яток столиці особливо виділяються знаменитий Червоний Форт з розташованим в середині великим палацовим комплексом епохи Великих Моголів і "різнобарвним палацом" Ранг-махал, руїни найдавнішого пам'ятника Делі - храму Бхайрона, комплекс Кутаб Мінар. Місто буквально насичене храмами всіх світових релігій, найцікавіші серед них: сикхський храм Сіс-гандж, храм Йогмайі, головні храми столиці -буддистська ступа Віхара та Храм лотоса. Величні мечеті Делі вважаються кращими витворами ісламського мистецтва: Джама Масджід - найбільша мечеть Індії, перша мечеть країни - Кувват-уль-іслам. XII ст.

Агра - Столиця імперії Великих Моголів і перлина Індії. Тут зосереджено безліч справжніх "чудес світу" - знаменитий біломармуровий мавзолей Тадж-Махал, Велика фортеця Агри - Червоний форт з цілим комплексом величних палаців, площ, мечетей і парків в оточені подвійної стіни цитаделі, Перлова мечеть, Дзеркальний палац, мармуровий мавзолей взірця Джахангрі-махал, витончена усипальня Ітемад-уд-даули і водний парк "Павільйон риб". У Сикандрі, передмісті Агри, розташований оточений садом мавзолей Акбара з червоного пісковику.

Столиця штату Раджастан Джайпур - одне з найцікавіших міст країни. Заснований в 1727 році, він отримав свою другу назву - "Рожеве місто" через те, що при будівництві багатьох будівель використовувався рожевий пісковик. Палацовий комплекс Чандра-махал розташований в самому центрі міста серед мальовничих садів. Не менш цікаві палаци Радж-махал, Озерний палац Джал-махал, Палац вітрів Хава-махал і Рамбагх, котрий в наші дні перебудований в розкішний готель. Практично у всіх палацових спорудах зараз розміщені експозиції з колекцій Королівського музею, Центрального музею, Музею індології і Музею міського палацу.

Головній промисловий і культурний центр Східної Індії Калькутта - адміністративній центр штату Західна Бенгалія. Це найбільше місто країни, що входить у десятку найбільших міст світу. Заснованій як торговельній форпост Брітанії в XVII ст., місто швидко росло, здобуваючи самобутній стиль. У Калькутті знаходяться найбільша в Індії Національна бібліотека, Меморіальний музей ім. королеви Вікторії у величезному парку Майдан, грізний форт Уїльям, багатий Індійський музей, найстарший в країні Калькутський університет (1857р.), місія Матері Терези і штаб-квартира товариства Рамакрішни, собор Св. Павла.

Ще в XIX столітті Калькутта стала центром "Бенгальського ренесансу", видатну роль в розквіті якого зіграла сім'я Тагорів і її видатний блискучий представник - Рабіндранат Тагор, поет, просвітитель, музикант, прогресивний громадський діяч. Калькутту іноді називають інтелектуальною столицею Індії, тут розташований технологічний музей Бірла, що вважається одним з визнаних інженерних центрів країни.

Мумбай - "ворота Індії", столиця штату Махараштра виник на семи островах. Поступово простір між островами було осушено, і утворилася територія міста, витягнута уздовж берега і розташована майже в центрі узбережжя Аравійського моря. Мумбай - найбільший індустріальний центр країни з найрізноманітнішими виробництвами традиційних і ультрасучасних галузей (нафтохімія, машинобудування, електроніка і обчислювальна техніка, атомна промисловість та ін.). Це цитадель найбільших індійських монополій, могутній фінансовий центр, місто активних зв'язків з Близьким Сходом, США, Європою і рештою світу. Тут знаходиться найбільша індійська кіностудія - "індійський Голлівуд". Мумбай нерідко називають Парижем Азії.

Мумбай славиться своєю різноманітною архітектурою. Колоніальні особняки старих кварталів є сусідами висотних будівель південної частини міста. Найцікавіші пам'ятки архітектури: тріумфальна арка "Ворота Індії" (1924р.), міський форт (1720р.), церкви Св. Іоанна і Св. апостола Хоми, собор Св. Томаса (1672-1718рр.), храм Махалакшмі, мавзолей і мечеть Хаджі-алі, будівля Мумбайського університету, будівля старого Монетного двору (1828р.), найбільший в старому Мумбаї ринок Кроуфорд, будівлі Вікторія-термінус, Верховний суд. З інших визначних пам'яток Мумбаї можна відзначити кращий в Індії акваріум Тарапоревала, Музей Західної Індії, парк Вікторія-гарденз із зоопарком, Планетарій ім. Неру, Галерею сучасного мистецтва. На горбі Малабар розташовані живописні Висячі сади.

Мадрас - четверте по величині місто країни називають "воротами сонячного Півдня". Він був заснований раніше Калькутти і Мумбая - в

1639 році, як форпост Ост-індійської компанії, ставши першим центром Британської Індії. Місто розташоване уздовж величезного піщаного пляжу Марина, одного з кращих в світі. Основними визначними пам'ятками міста вважаються форт Святого Георгія, в якому зараз працює уряд штату, Катедральний собор Святого Апостола Хоми, перша в Індії англіканська церква Святої Діви Марії (ХІХст.), храм Шиви, Мадраськая музична академія музики і танцю Калакшетра, будівля одного з найстарших в країні університету. Мадрас привертає багато туристів і паломників, звідси легко потрапити в знамениті місця стародавньої архітектури Таміла і до храмів Махабаліпурам та Канчипурам.

Історико-культурні туристичні ресурси
Головні туристичні райони
Курорти Керали
Курорти Махараштри
Курорти Тамілнаду
Курорти Карнатаки
Гірськолижні курорти Індії
ІТАЛІЯ
Загальні відомості
Державний устрій та форма правління
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru