Країнознавство - Мальська М.П. - Природні умови і ресурси

Більшу частину Словаччини займають Західні (або Словацькі) Карпати. Вони піднімаються до 1000-1500 м. Високогірний характер має лише масив Високі Татри, його скелясті вершини досягають 2500 м. Карпатські хребти розділені поперечними і поздовжніми котловинами. На півдні Карпати поступово знижуються і переходять у По-дунайську та Потиську низовини.

Найвищою точкою Словаччини є гора Герлахівський Штит (2655 м) у Високих Татрах (Пряшівський край). Ця гора є водночас найвищою вершиною всієї дуги Карпат від стику кордону з Чехією аж до стику румуно-сербського кордону. Найнижчою - долина ріки Бодроґ (94 м), на кордоні з Угорщиною (Кошицький край).

У природному відношенні Словаччина поділяється на три провінції: Західні Карпати; Східні Карпати; Дунайська рівнина. За площею найбільшими є Західні Карпати, далі йде Дунайська рівнина і найменшу площу займають Східні Карпати. У Західних Карпатах виділяють десять областей: Словацьке Рудногір'я; Нітрансько-Татранська; Словацьке Середньогір'я; Лученсько-Кошіцька рівнина; Матрансько-Сланська; Словацько-Мо-равські Карпати; Західні Бескиди; Середні Бескиди; Східні Бескиди; Підгально-Маґурська. Словацькі Східні Карпати поділяється на три області: Вігорлатсько-Ґутинська; Полонини; Низькі Бескиди. На Дунайській рівнині виділяються також три області: Віденська котловина; Мала Дунайська котловина; Велика Дунайська котловина.

Річкова мережа країни досить густа, проте великих і багатоводних річок дуже мало. Стік майже всіх річок упродовж року різко коливається. Майже вся територія Словаччини належить до басейну Дунаю, або Чорного моря. Найбільшими ріками країни за довжиною є Ваґ (367 км), Грон (278 км), Іпель (198 км). Усі вони впадають в Дунай на південному заході Словаччини. Інші великі ріки - Горнад (179 км), Дунай (172 км у межах країни, на південному заході Словаччини), Нітра (168 км, притока Ваґу), Бодроґ (154 км), По-прад (143 км у межах країни, єдина велика ріка Словаччини басейну Вісли, або Балтійського моря), Морава (107 км у межах країни, притока Дунаю на крайньому заході Словаччини). За площею річкового басейну основною є ріка Ваг (14 268 км2) на заході і північному заході країни, близько третини площі Словаччини. Велику площу мають також басейни рік Грон, Нітра, Іпель (відповідно 5465 км2, 4501 км2 та 3649 км2 на заході країни) та Бодроґ і Горнад (відповідно 7265 км2 та 4414 км2, на сході). Більш-менш значних озер немає. Ресурси підземних вод незначні. Більшість рік взимку замерзає, хоч і ненадовго. Гідроенергетичний потенціал країни становить близько 3 млн кВт.

Клімат Словаччини помірно континентальний, причому ця континентальність зростає з заходу на схід. Значний вплив на клімат має велика неоднорідність рельєфу країни. Особливо великими є різниці у літніх температурах. Наприклад, якщо на Подунайській і Потиській низовинах середня температура липня досягає 20°С, то у високих місцях Карпат 10-1ГС, середня температура січня відповідно -2°, -4°С та -7°, -8°С.

Більше третини площі Словаччини (19 879 км2) займають ліси. На невеликому проміжку р. Дунай утворює природну межу між Словаччиною та Угорщиною. На південно-східних рівнинах можна помітити ознаки степової рослинності. Близько половини лісовкритої площі займає бук і дуб. У горах домінуючими породами є сосна звичайна і ялиця.

Серед багатого і розмаїтого тваринного світу країни найбільш численні і унікальні види збереглися в природних парках і заповідниках. Серед них бурий ведмідь, рись, гірська сарна, благородний олень, вовк, лисиця, сокіл-балабан та ін.

У Словаччині велика увага приділяється охороні довкілля, зокрема заповідній справі. Особлива увага зорієнтована на створення національних природних парків і заказників, турбота про охорону яких є не лише національною, а й загальноєвропейською справою. Незважаючи на незначні розміри території, країна відзначається великим розмаїттям природних умов - тут чергуються найвищі у Центрально-Східній Європі гірські масиви Карпат, перлиною яких вважаються Татри, а також рівнини, серед яких найбільшою за площею є частина Середньодунайської низовини. За площею лісів країна посідає одне з перших місць у Європі.

На території Словаччини створено сотні заповідних територій, Статус національних парків мають Низькі Татри, Татранський національний парк, Мала Фатра, Вєлька Фатра, Пієніни, Словенські Рай, Полоніни, Муранська Планіна, Словенські крас. Крім того, в країна нараховується 16 заповідних природних областей, 231 національний заповідник, 374 природних заповідники, 46 національних природних пам"ятники, 266 природних пам"ятників.

Найбільше скупчення унікальних для Європи заповідних об"єктів є в Татрах. Зокрема, це могутні гірські масиви з гострими скелями і крутими схилами, що порізані давніми льодовиками, які в багатьох місцях нагадують Альпи. Високі Татри складені з гранітів і кристалічних сланців. У Татрах нараховується декілька сотень дрібних озер льодовикового походження. Досить частими тут є карстові печери, серед яких найбільша Селянська печера довжиною 1750 м.

В національному парку Високі Татри росте майже 1400 видів рослин. Більшість виположених схилів покриті густими лісами, в яких основними видами дерев є ялиця, сосна звичайна і стланик, а в нижніх поясах частіше зустрічається дуб і бук. В лісах вільно себе почувають гірська сарна, вовк, лисиця, рись і навіть рідкісний тепер для Європи бурий ведмідь.

Площа найбільших національних парків - Високі Татри і Низькі Татри становить відповідно 74 та 81 тис. га. Татри, зокрема Високі Татри, є найкращим туристично-рекреаційним регіоном не лише Словаччини, а й усієї Європи.

На південному сході країни на кордоні з Польщею та Україною знаходиться національний парк Полонини площею майже 30 тис. га. Змішані ліси Полонини представлені буковими та буково-ялицевими лісами. Тут зосереджена найбільша концентрація недоторканих лісів Словаччини. В межах парку окремі частини мають статус заповідника з ділянками , що перебувають під особливою охороною.

Серед окремих унікальних пам"яток природи країни можна виділити окремі гірські вершини, зокрема найвищу вершину всіх Карпат пік Герлаховські Штит (2655 м.), найглибше в Татрах Велике Гінцеве озеро, декілька карстових печер (Деменовська капельна печера довжиною 23 км., Добшинська льодова печера). Загалом, 12 печер словацького карсту внесено у список світової спадщини ЮНЕСКО.

Словаччина надзвичайно багата природними визначними місцями, у числі яких численні озера і річки, а також велика кількість лікувальних джерел, бальнеологічних курортів і природних мінеральних вод, відомих у всьому світі. Кажучи про визначні місця Словаччини, не можна не згадати її гори і, звичайно ж, гірськолижні курорти. Гори, ліси і озера чарують своєю красою і ідеальні для відпочинку та літніх і зимових спортивних змагань, цілий рік наділяють Словаччину природною неповторною красою. Словаччина - маленька країна, але її ландшафт дивно міняється від низовин до гірських ланцюгів. Майже половину країни займає Карпатська Дуга - ланцюг гір, що простягається на півночі. Популярність Словаччини у гірськолижників обумовлена розвиненою інфраструктурою сервісу, прекрасними гірськолижними курортами і доступними цінами.

Словацькі Карпати діляться на декілька гірських областей. Найбільш відомі Високі Татри, Низькі Татри, Малі Карпати, Білі Карпати, Мала-фатра (Мала Фатра), Велька-фатра (Велика Фатра), Рудні гори. Найвища точка - Герлахівський-штит (2655 м, Татри).

Також природними визначними пам'ятками Словаччини є Татран-ський і Пенінський національні парки (у гірських масивах Високі Татри і Пеніни), Демянівська долина і гора Хопок.

У Словаччині безліч таких визначних пам'яток, як крижані печери; більше 1 300 мінеральних і теплових джерел, гейзери, високий гірський ланцюг Татр.

Гори, ліси і озера чарують своєю красою і ідеальні для відпочинку та літніх і зимових спортивних змагань. Найдовший велосипедний маршрут Європи проходить через цю країну.

Печери є унікальним природним явищем - надзвичайна дія води, своєрідні підземні форми створюють в них особливий мікроклімат. У Словаччині 3800 печер - справді вражаюча кількість. території. Вони стали місцем, де кожен рік знаходять все нові і нові сліди давніх поселень людини. Найбільшою є система Деманівських печер, протяжністю більше 24 км. Печера Свободи, що входить до складу цієї системи, знаходиться на правій стороні Деманівської долини в північній частині Низьких Татр. Але головними прикрасами Низьких Татр є високогірні озера - ока (очі), як їх тут називають.

Окрім печер, в Словаччині багато і зовсім інших підземних багатств, як, наприклад, мінеральні і термальні джерела, що використовуються тут в курортно-оздоровчих цілях.Вони незаперечно є "словацьким золотом", адже за числом розташованих на території країни джерел, а їх тут 1200, Словаччина займає провідне місце в Європі.

Під поверхнею землі знаходяться неповторні скарби у вигляді химерних печер і природних джерел мінеральних і термальних вод, що є результатом вулканічної діяльності протягом третинного періоду.

Поблизу гейзерів з кришталевою водою поступово почали будувати курорти - центри відпочинку і здоров'я. У найсхіднішій частині Словаччини виник курорт Бардейов, уздовж середнього переділу річки Ваг курортні міста П'єштяни, Тренчанське Тепліце і Німніца, в передгір'ях Карпат -

Раєцке Тепліце, Бійниці, Турчанське Тепліце, Сляч і Вишні Ружбахи. У долинах гірських масивів віднайшли сприятливе природне середовище курорти Проміннячка, Коритніца і Брусно, в районі внутрішньокарпат-ської дуги - Дудинце і Чиж.

Окрім води, в Словаччині на організм людини надзвичайно сприятливо діє також цілющий клімат. Словацькі кліматичні курорти представлені, перш за все, розташованими у Високих Татрах санаторіями і центрами відпочинку: Смоковець, Штребське Плесо, Штос і Лучивна. Більшість курортів можуть гордитися своєю історією, що сягає ще середньовіччя. Згідно найдавніших письмових згадок початок курортного лікування поблизу деяких термальних джерел на території Словаччини припадає на кінець IV, початок V століття. Це були тимчасові курортні об'єкти, невеликі плавальні басейни, вириті ями, або ж дерев'яні ванни і чани, наповнені гарячою водою. Люди купалися і лікувалися просто неба, без захисту від дощу і негоди. Поступово з'являлися цілі курортні міста, в яких все було пристосовано одній єдиній меті - щоб відвідувач не тільки покращив тут своє здоров'я, але також відпочив і приємно розважився.

З колоритом курортного лікування невід'ємно пов'язано і культурно-суспільне життя. Всі словацькі курорти, багато з яких має міжнародне значення, пропонують своїм відвідувачам не тільки безліч лікувальних процедур для покращення здоров'я, але і відновлення фізичної форми, відпочинок для всієї сім'ї, відпочинок в екологічно чистому середовищі, можливості активного руху під час занять спортом або турпоходів.

Господарство
Найбільші міста
Історико-культурні туристичні ресурси
Головні туристичні райони
ІСПАНІЯ
Загальні відомості
Державний устрій та форма правління
Історичні особливості розвитку
Населення
Природні умови і ресурси
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru