Країнознавство - Мальська М.П. - Головні туристичні райони

Високі Татри є найвищими і найпопулярнішими горами в Словаччині. Татри мають альпійський характер - вузькі скелясті хребти, безліч висот і піків ведуть в широкі льодовикові долини. Славиться цей район ланцюжком лижних курортів: Штребське Плесо, Смоковець, Татранська Ломніца. Розташовані вони майже по одній лінії у підніжжя Високих Татр. Відстань між курортами незначна: в 16-ти кілометрах від Старого Смоковця на захід - Штребське Плесо, а в 6 кілометрах на схід -Татранська Ломніца. Трамвай, що курсує між Штребським Плесо, Старим Смоков-цем і Татранською Ломницею, починає свій шлях з Попрада. Відстань від Попрада до Старого Смоковця трамвай з п'ятьма зупинками долає за 25 хвилин. Окрім трамвая регулярно ходять і автобуси. Про безпеку і охорону туристів піклується служба рятувальника, центр якої знаходиться в Старому Смоковці. На території Високих Татр розташовано понад 20 станцій рятувальників. Служба рятувальників постійно інформує туристів про стан місцевості, складність походів, закриття тих або інших стежок і переходів.

Смоковець (1010 - 1479м) - відомий туристичний центр Високих Татр. Всього їх чотири - Старий, Новий, Гірський і Долинний. Це практично одне містечко, що плавно перетікає одне в інше. Старий Смоковець знаходиться в центрі всіх Смоковців, на захід від нього розташувався Новий, в двох кілометрах на схід - Гірський, а в двох кілометрах на південь - Долинний. Старий Смоковець самий старший. Перші хатки були побудовані в 1793 році. У 1904 році був побудований і нині чинний готель Гранд. Старий Смоковець знаходиться біля підніжжя Славковського піку на висоті 1010 м 14 км, на північний захід від Попрада. У Смоковці багато приватних дво- або триповерхових готелів.

Сервіс скрізь - на вищому рівні. Окрім нічлігу всі готелі пропонують сніданок (в основному шведський стіл). Деякі - ще і вечерю, а то і повний пансіон. У кожному номері - всі зручності, телевізор, телефон. У Старому Смоковці лижна траса знаходиться поряд з готелем "Парк". А на горі Гребєнок їх цілих три: для профі, звичайних туристів і тих, хто вперше в житті став на гірські лижі. Санна траса Старий Смоковець - гора Гребенок для тих, хто не зовсім упевнено відчуває себе на гірських лижах. Ця санна траса тягнеться майже 2 кілометри. На вершину гори ходить фунікулер. Санна траса по ширині не поступається звичайній автотрасі. У Новому

Смоковці знаходиться кліматичний курорт, який відноситься до старих кліматичних лікувальних місць в середній Європі.

Штребське Плесо (1355 - 1815м) є частиною національного парку і розташований на південній стороні Кріванської області. Знаходиться на висоті 1335 м за 26 км на північний захід від р. Попрад. Виник в 1872 році на березі однойменного озера, від 1885 року лікувально - кліматичний курорт і центр північного і альпійського лижного спорту. Ідеально доглянуті лижні і бігові траси, 2 канатних дороги, 4 підйомники, вечірнє катання на лижах, лижний сервіс, школа лижників, прокат лижного інвентаря, катання на санках, параглайдинг та численні готелі, кафе і ресторани, приємно вразять любителів національної кухні.

Всього лише на 6 км віддалена від Смоковця Татранська Ломніца(850 -2620м). Татранська Ломніца знаходиться на висоті 850 м в східній частині Високих Татр. Виникла в 1892 році як кліматичний курорт. Тут побудований Гранд Готель Прага. Фунікулер веде на Ломніцкий Штіт. З вершини Ломніцкого Штіта, куди можна піднятися на фунікулері, перед відкривається прекрасна панорама. На Плесо знаходиться обсерваторія, геофізичний і гідрометеорологічний пункти.

Низькі Татри знаходяться в центральній частині Словаччини. Найвищий пік - г. Дюмбієр - 2043 м. Тут, в Низькотатранському національному парку, взимку створюються ідеальні умови для всіх нижних видів спорту. Цей популярний зимовий центр розташований під північними схилами гори Хопок (2024 м). Щорічно тут проводяться великі міжнародні і національні змагання по гірськолижному спорту.

Гірськолижний центр Ясна (950-2024 м) розташований в кінці Де-манівської долини біля підніжжя північних схилів гори Хопок (2024 м над рівнем моря) на території національного парку "Низькі Татри" і відноситься до класу міжнародних туристичних центрів першої категорії. Тут щорічно проводяться великі національні і міжнародні змагання по гірськолижному спорту, що включаються в календар Кубку Європи.

Курорт Ясна пропонує траси загальною протяжністю 57 км. В межах висот катання від 950 до 2024 м, з них 5 чорних, 7 червоних і 6 синіх трас. Найбільш важкими вважаються траси "Ргеіекагека" (2500 м) і "Зіаіошоуу вуаіі". Є в Ясне траси, як для професіоналів, так і для початківців, і для дітей - катання на мото-санях, сноуборді і санках.

Любителі екстриму можуть перейти через верхню станцію Хопка, щоб підкорити чорні траси південного схилу, цікаві вони і для любителів цілини. Гірськолижні траси обслуговують 22 підйомники: 1 кабінний, 7 крісельних і 14 бугельних. Черг на підйомники практично не буває, оскільки для пропуску використовується магнітна картка. Гірськолижні школи курорту пропонують курси для тих, що починають і продовжують, групові і індивідуальні заняття, дитячі курси.

Важливим доповненням до прекрасного катання на курорті Ясна є високий рівень обслуговування в котеджах і пансіонах. Неподалік знаходяться ще два невеликі курорти - Талі і Доновали. Вони мають в своєму розпорядженні власні можливості для катання. На курорті можна чудово провести час в численних ресторанах, клубах, пограти в більярд, скористатися послугами тренажерного залу і басейну. Різноманітні екскурсійні програми допоможуть якомога цікавіше провести час. Страви національної кухні, знамените словацьке пиво і демократичні ціни - вже здавна здобули велику любов туристів з найрізноманітніших куточків світу.

Велька Фатра. В центрі Словаччини, 26 км на північ від р. Банська Бистриця, знаходиться один з найбільших центрів зимового спорту -До-новали (915-1403м). Він знаходиться на висоті 960 м під гірською вершиною Зволен (1403 м) і привертає наймайстерніших лижників, а частина центру під назвою "Заградіште" ідеальна для сімейного катання на лижах. Любителям нетрадиційного спорту пропонується огляд панорами Доновал при польоті на параглайдинзі. Чудові лижні траси, великі стоянки для автомобілів, безліч підйомників, канатних доріг, можливість мешкання в гірських готелях, хатинах, змагання собачих упряжок, школа сноубор-дингу, параглайдингу - це все пропонує курорт Доновал.

Мала Фатра. Кожен може знайти тут щось до душі: геологи - гірські системи з вапняку і доломіту, ботаніки - унікальну субальпійську флору, історики і етнографи - безліч маленьких сіл з патріархальним побутом. Річка Ваг, що протікає по Стречнянській ущелині, ділить гори на дві частини. Північна популярніша серед туристів: тут найвищі хребти і ефектна долина Вратна - живописні вапнякові колони, незвичайні острівці скель, глибокі і вузькі каньйони, водоспади. Кристально чисті потоки води, що струмують по моховитих валунах, позначають шлях. У тутешніх закладах на дерев'яних тарілках подають традиційну словацьку їжу "ОБІїіерок"-копчений овечий сир, ковбасу і бекон.

Лижна база Вратна - одне з самих відвідуваних місць в Словаччині. Тут є канатні дороги, підйомники, траси для початківців і підвищеної складності, можна зробити лижні пробіги по гребенях. Критий басейн. Хороші умови для занять параглайдингом. Інші бази - Мартінське-Голі, Мала-Лучивна.

Мартінське Голі (650 - 1480м) - Знаменитий гірськолижний центр в горах Мала Фатра, біля р. Мартін. До нього можна добратися за допомогою підйомника. На курорті діють 7 підйомників, канатна дорога, 9 лижних трас з різними ступенями важкості.

Кромпаха - Плейса - прекрасний гірськолижний курорт, який знаходиться в живописному середовищі північного сходу Словацьких Рудних гір. Лижний комплекс знаходиться на північному схилі Кромпашської гори (1025 м), що створює за своєю конфігурацією відмінні умови для всіх лижників як початківців, так і що беруть участь в змаганнях світового рівня.

Міжнародна лижна федерація ФІС створила траси для слалому, гігантського і супергігантського слалому. На цих трасах з різницею висоти понад 450 м здійснюються вже декілька років змагання за Європейський кубок для чоловіків і жінок по слалому і гігантському слалому.

Лижні механічно оснащені снігом і щодня упорядковуються двома сніговими машинами, що створює хороші умови для прихильників лижного спорту упродовж цілого сезону. Середня тривалість роботи комплексу 123 дні в році, з сніжним покривом 80 см.

Для перевезення лижників є в розпорядженні канатна дорога, а також сім новітніх лижних буксирів, здатних перевезти 5500 лижників за годину.

Словаччина, густо переплетена мережею лижних підйомників і канатних доріг. У експлуатації знаходиться більше 1000 підйомників, більше 30 фунікулерів і з'являються все нові і нові. З вершин гір спускаються сотні лижних трас, від найпростіших - для початківців, до найскладніших, які відповідають міжнародним критеріям спортивних змагань.

Курорт Бардейовські Купелі. Перша згадка про бардейовскі цілющі джерела зустрічається в грамоті угорського короля Бели IV (1247), який подарував цю територію місту Бардейову. До XVII ст. тутешні мінеральні води вживали в основному місцеві жителі, яких приваблював приємний освіжаючий смак води. У 1767 р. поруч з корчмою з'явилися дві кабінки з ваннами. Після зцілення польського дворянина Томаша Лісицького бардейовскі джерела стали популярними в Польщі. Проте до сучасного курорту було ще далеко. В кінці XVIII ст. міські власті знайшли кошти і направили їх на будівництво перших курортних об'єктів. На початку XIX в. Бардейовський курорт стрімко розвивався: з'явилися два зали їдалень, танцювальний зал, літній театр, бібліотека, казино. Всюди панувала тепла атмосфера і привітний прийом. У 1840-і роки він увійшов до числа відвід-уваніших курортів в Австро-Угорщині.

Завдяки м'якому клімату, цілющій атмосфері хвойного лісу і високому рівню медичного обслуговування курорт Бардейовські Купелі на сьогодні користується популярністю як в Словаччині, так і за кордоном.

Справжнім багатством курорту є рідкісні природні цілющі води. Своїм складом ці джерела належать до одних з найзнаменитіших в Європі. Перші аналізи води були зроблені в 1791-95 рр. Природні цілющі мінеральні води курорту Бардейовські Купелі визначені як бікарбонатні, хлористо-натрієві, залізисто-кислі, холодні, гіпотонічні, з підвищеним вмістом борної кислоти. Тут лікують захворювання травного тракту, включаючи печінку, жовчні міхури підшлункову залозу і стану після операцій даних органів, захворювання обміну речовин (цукровий діабет, подагра, порушення обміну жирів), неспецифічні захворювання дихальних шляхів. При лікуванні застосовуються сучасні методи, такі як електротерапія, гідротерапія, магнітотерапія, теплотерапія, масажі, рефлексотерапія.

На території курорту знаходяться відкрита автомобільна стоянка, зупинка автобусів міського транспорту, кінотеатр, центр торгівлі і побутових послуг, римо-католицький костел, тенісні корти, майданчик під міні-гольф, музей народної архітектури, літній басейн з водною горою, літній басейн з мінеральною водою, басейн для дітей. Численні кафе, бари і ресторани з національною кухнею і кухнею народів світу.

Найбільший словацький курорт П'єштани розташований на північному виступі Малої Середньо-дунайської низовини в долині річки Ваг. На сході його оздоблює гірський масив Поважський Іновец, на заході- Малі Карпати. Курорт відрізняється низовинним заспокійливим кліматом, гарячим сухим літом і м'якою зимою. Перший докладний опис п'єштянських термальних джерел датується 1549 роком. Відомими власниками курорту протягом довгих років були представники дворянського роду Ердеді, які в 1822 році наказали побудувати перший курортний будинок - Наполеонів-скі лазні, що збереглися по сьогоднішній день. У 1889 році представники роду Ерделі здали курорт в оренду фірмі Олександра Вінтера. Останньому вдалося перетворити місто П'єштани на великосвітський всесвітньовідо-мий курортний центр для багатіїв. В даний час курорт займає площу 40 га, частково він займає місто П'єштани, але його основна частина знаходиться на острові, утвореному річкою Ваг і її рукавом. Це типове курортне місто з неповторною атмосферою і багатим суспільним життям. Окрім відомого символу курорту - статуї чоловіка, що ламає милицю, місту належить критий колонадний міст, автором якого є відомий словацький архітектор Еміль Белуш. Санаторний комплекс розташований в прекрасному парку Курортного острова і передбачений на 2400 місць середнього і вищого класу зі всіма зручностями. Пропонується лікування захворювань рухового апарату неврологічних захворювань.

Курорт пропонує суспільні і культурні заходи, водний спорт на довколишньому озері Слнява, фітнес, мінігольф, велосипедні траси вздовж річки Ваг, теніс. Передбачаються екскурсії до таких міст, як Братислава - столиця СР, палацу в м. Смоленіце, замку в Червени Камінь, замку в м. Топольчанки, руїн замків Бецков і Чахтіце, залишків великоморав-скої резиденції вельможі в селі Дуцово, м. Моравани над Вагом з цінними археологічними розкопками періоду палеоліту (унікальна знахідка Моравянської Венери) і прекрасним палацом в стилі ренесансу, столиці Австрії-Відень (160 км.). Курорт надає такі лікувальні методи, як термальні ванни: басейни, компреси грязеві з вмістом сірки, грязеві ванни, фізіотерапія, водолікування, електролікування, механотерапія, оксигенотерапія, мануальне лікування, акупунктура, денситометрія, класичний, рефлекторний і підводний масажі.

Курорт Раєцке Тепліце розташований в північно-західній Словаччині на висоті 420 м н. р. м. Він відрізняється м'яким кліматом взимку і влітку без тропічної спеки. Перші письмові згадки щодо термальних джерел на території міста Раєцке Тепліце, відносяться до 1376 року. Тільки три століття опісля тут побудували перші будівлі, призначені для використання гарячих джерел. В даний час у розпорядженні клієнтів 380 місць. Проводиться лікування неврологічних захворювань, захворювань рухового апарату, захворювань дихальних шляхів в лікарні Кунерад.

Курорт пропонує прогулянки по парку, культурні програми, два термальні плавальні басейни, тенісні корти, майданчики для волейболу і ногейболу, фітнес-центр з сауною, спортивна рибна ловля.

Здійснюються екскурсії до м. Бійниці з романтичним палацом і зоопарком, м. Раєцка Лесна із словацьким Віфлєємом, м. Жіліна, селище Чичмани, заповідника Сульовські скелі, Манінської ущелини.

Курорт Бійниці розташований на висоті 290 м н. р. м., біля східного підніжжя гір Мала Магура. Для нього характерний теплий, заспокійливий, злегка вологий низовинний клімат. Перші письмові згадки про бійницкі "терми" згадуються в грамоті короля Коломана 1113 року, яка зберігається з Зоборському абатстві.

У період з VII до XX століття власником курорту був рід Палфі, який будував в м. Бійниці сучасний європейський курорт. Новий розквіт курорту почався в ЗО роках XX століття, коли власником курорту був Ян Батя. В даний час у розпорядженні клієнтів 500 місць.

Основними лікувальними чинниками є термальні (25-47°С) сульфідні води, 9 мінеральних джерел і сульфідна грязь мулу. Основні покази для лікування: захворювання опорно-рухового апарату, зокрема реабілітація після травм і оперативного лікування; захворювання периферійної нервової системи, функціональні розлади нервової системи.

Визначними пам'ятками Бійниці є Бійницький замок - один з найкрасивіших в Словаччині, який часто називають Замком з привидами. Він побудований на місці стародавнього вулканічного шару, в центрі якого кратер завглибшки 27 метрів, пристосований під замковий колодязь. Таємничі легенди і романтичні історії пов'язані з цим замком. Зали в середньовічному убранні, картинні галереї і підземна усипальня розповідають історію сім'ї Палфі.

Поряд із замком знаходиться прекрасний зоопарк, в якому часто влаштовується шоу птахів - соколине полювання. Крім того, можна відвідати Тренчанський замок, історичне село Чичмани, місто Кремніце і географічний центр Європи, що знаходиться біля нього, а також побачити "Словацький Вифлеем" в Раєцке Лісна.

Під час екскурсії можна дізнатись не тільки про романтичну історію замку, але і відвідати картинну галерею, підземну усипальню, прекрасний ботанічний сад.

Курорт Турчанське Тепліце розташований в центрі Словаччини на висоті 518 м н. р. м. Він відрізняється середньотеплим кліматом і холодною зимою підгір'я. Перші згадки про існування термальних цілющих джерел можна знайти в дарчій грамоті короля Ладіслава IV від 1281 року. На початку VI століття почалося цільове будівництво курортних будівель. В даний час курорт налічує 410 місць для лікування ж"рослих і 54 місця для лікування дітей. Цілюща дія цих вод використовується в багатьох курортних центрах, серед яких найбільшою популярністю користуються термальні джерела у високогірних районах, одним з яких є термальний комплекс в Бешенева. Гарячі джерела надають загальну зміцнюючу дію на весь організм і перш за все допомагають при аеробах опорно-рухового апарату і дихальних шляхів, неврологічних захворюваннях, захворюваннях рухового апарату, захворюваннях нирок і сечових шляхів, гінекологічних захворюваннях, деяких захворюваннях травного тракту у дітей.

Курорт пропонує фітнес-центр, сауну, солярій, настільний теніс, теніс, термальний басейн, велотуризм, такі традиційні заходи, як виставка ідей і симпозіум живопису, галерею Мікулаша Галанди. І головною окрасою термального комплексу є те, що всі басейни розташовані просто неба в центрі мальовничої долини з чудовим виглядом на засніжені гірські хребти.

Туристам пропонують насичену екскурсійну програму, зокрема до Малої і Великої Фатри, садиби Дівіаки, замків Знієв, Блатніца, Музею словацького села в м. Мартін, м. Кремніца, м. Банська Бистриці.

ІСПАНІЯ
Загальні відомості
Державний устрій та форма правління
Історичні особливості розвитку
Населення
Природні умови і ресурси
Господарство
Найбільші міста
Історико-культурні туристичні ресурси
Головні туристичні райони
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru