Країнознавство - Мальська М.П. - Найбільші міста

Мадрид (Madrid) - окрім функцій столиці Іспанії, це також автономна область в складі однієї провінції. Ця автономна область розташована в географічному центрі півострова і поділяється на три сектори: гірський, ланцюг - Ла Сєрра (La Sierra), у якій сходяться гори Гуадаррами (Guadarrama) і частина Сомосіерри і Гредоса (Somosierra y Gredos); перехідну зону, відому за назвою Ла Рампа (La Rampa), і центральний плоскогірний сектор у Тахо (Tajo).

У Мадриді континентальний клімат з холодною зимою і жарким літом, який у контрасті з перепадами висоти ріні природні ландшафти.

Ця розмаїтість виявляється в численних заповідних територіях, таких як природний резерват Каррисал де Вільямехор (Carrizal de Villamejor) і регіональний парк у Куенка Альта дель Манцанарес (Cuenca Alta del Manzanares).

Мадрид характеризується активним культурним життям, значною кількістю бібліотек, університетів, музеїв, виставок, культурними заходами. Про його економічну активність свідчать різні зустрічі і симпозіуми, що проходять у найсучаснішому Палаці Конгресів або ж у ярмарково - виставковому парку Хуан Карлос І, де проходять відомі торговельні виставки, ярмарки. Вагому роль у господарстві Мадрида, що є важливою характерною рисою будь-якої європейської столиці, відіграє туризм.

Поза межами міста у провінції Мадрида з її мальовничими гірськими і лісовими ландшафтами, є декілька важливих для туристів центрів: Алькала де Енарес (Alcalб de Henares), Аранхуес (Aranjuez), Сан Лоренсо дель Ескоріаль (San Lorenzo del Escorial) і Чінчон (Chinchуn).

Територія Мадрида упродовж всієї історії була місцем злиття різних культур, що здавна відомі на півострові. Залишки доісторичних поселень біля ріки Мансанарес (Manzanares) сполучаються з залишками римської дороги, що перетинає гірський ланцюг Гуадаррама (sierra de Guadarrama) і залишками мусульманської архітектури після створення еміром Мухха-медом І Майрита первісної назви місцевості, що при Філіпі ІІ стала столицею Іспанії. Рішення цього короля перетворити невелике село в столицю з огляду на її стратегічне положення, спричинило безперервне паломництво людей і будівництво численних монументальних споруд. Згодом рід Бурбонів продовжив розширювати столицю і її околиці.

У Мадриді можна спробувати страви будь-якої регіональної або іноземної кухні високого рівня. Улюбленими стравами мадридців є косідо (cocido) -традиційна страва з турецького гороху з м'ясом і овочами і кайос (callos) -тушкований шлунок, що користуються значною популярністю не тільки в столиці, але й у провінції разом з м'ясом баранчика і телятиною з півночі. Овочі з Аранхуеса (Aranjuez) і типові солодощі сприяють багатству і розмаїтості кухні.

Національні свята є невід'ємною частиною у календарі Мадрида упродовж усього року, а його бої биків як золота брошка прикрашають відвідування туристами цієї провінції.

Барселона (Barcelona) - місто в північно-східній частині Іспанії, розташоване між річками Льобрегат та Бесос. Барселона є адміністративним центром Автономної області Каталонія. Населення міста становить близько 1,7 млн осіб, його площа становить приблизно 10 тис. га.

Барселона є промисловим центром, тут розвинена хімічна, текстильна промисловість, машинобудування, є зосереджений головний порт Каталонії.

Місто засноване римлянами близько 2 тисяч років тому. Від давньоримського міста Барсіно в Готичному кварталі Барселони ще й до нині збереглися залишки архітектурних споруд того часу. В 713 р. місто було завойоване маврами. У 1289 р. в Барселоні відбулося зібрання Кортесів Каталонії, першого парламенту Європи. В XIII - XIV ст. Барселона перетворилася в столицю торгової держави східної частини Середземного моря, але в результаті злиття Кастилії та Арагону місто втратило свій вплив та було віднесено до периферії Іспанського королівства. В 1714 р. Філіп V під час війни за іспанську спадщину зрівняв із землею цілі райони Барселони. В XIX ст. столиця Каталонії першою з іспанських міст стала на шлях промислового прогресу. Найбільший вплив на розвиток міста мали міжнародні промислові виставки кінця XIX -початку XX ст. та проведення літніх Олімпійських ігор у 1992 р.

В останні роки виставкова діяльність міста активно розвивається. Сьогодні популярність міста в промислових колах настільки зросла, що регулярно, один раз на місяць, в приміщеннях павільйону "Фіра Барселона" проводяться виставки світового масштабу. Відкриття у 2004 р. міжнародного "Форуму культур" - величезного комплексу будівель та майданчиків для проведення міжнародних культурних заходів - також сприяло закріпленню за містом титулу одного з центрів Європи.

В муніципальну зону Барселони, створену для розвитку спільної системи громадського пасажирського транспорту, входить 18 комун з населенням 2,9 млн осіб. Зона зі спільними системами водопостачання, каналізації, утилізації відходів налічує 32 комуни з населенням 3,1 млн осіб (в т.ч. Барселона 1,7 млн осіб). Таким чином, в провінції Барселони проживає більше половини населення всієї Каталонії.

За даними Управління з питань імміграції Автономного уряду Каталонії, в провінції Барселона проживає 6716 українських громадян.

В столиці автономної області Каталонії Барселоні розташовані: Парламент Каталонії, Автономний уряд Каталонії "Женералітат", Представництво Уряду Іспанії, інші представництва іспанських міністерств та відомств.

Мерія Барселони, як виняток в системі муніципального самоврядування Іспанії (подібні повноваження має лише мерія Мадриду), в своїй діяльності керується положеннями Закону "Про особливий статус". Згідно з цим законом мерія Барселони має право на власну організацію та адміністрування, що дозволяє створювати специфічну систему відносин з Центральним урядом країни. Мер міста наділений широкими повноваженнями, що включають створення виконавчих муніципальних комісій, призначення делегатів міста, створення власної системи міських податків, утворення змішаних муніципальних комісій та комунальних служб між Барселоною та іншими містами регіону.

Офіційними мовами, що використовуються в державних установах міста та області, є каталонська та іспанська.

В 3 км. від міста розташований міжнародний аеропорт "Ель Прат", в якому, за статистикою, щохвилини відлітають або виконують посадку літаки міжнародних авіарейсів.

Барселона є туристичним центром Іспанії. Серед історичних пам'яток: Собор Святого Сімейства "Саграда Фамілія", муніципальний парк "Гу-ель", будинки "Міла" та "Батльо" на бульварі Пасео де Грасіа архітектора Гауді, старовинна частина міста - Готичний квартал (Х - ХУІІ ст.), Собор Барселони, музей Пікассо, бульвар Рамбла, музичний фонтан на площі Іспанія, пам'ятник Колумбу та порт.

Історико-культурні туристичні ресурси
Головні туристичні райони
ШВЕЦІЯ
Загальні відомості
Державний устрій та форма правління
Історичні особливості розвитку
Природні умови і ресурси
Господарство
Найбільші міста
Історико-культурні туристичні ресурси
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru