Країнознавство - Мальська М.П. - Природні умови і ресурси

Швеція займає східну частину Скандинавського півострова. Зі сходу та півдня омивається Балтійським морем і Ботнійською затокою, з південного заходу - протоками Каттегат і Скагеррак, які з'єднують Балтійське та Північне моря. Протока Ересунн відділяє Швецію від Данії. До складу Швеції входять два великих острова в Балтиці - Готланд і Еланд.

Територія країни простягається з півночі на південь на 1600 км, із заходу на схід - 499 км. Це пояснює відмінності у кліматі і флорі та фауні.

Половину шведської території вкривають ліси. Менше ніж 10% припадає на сільськогосподарські угіддя. Відносно рівнинна територія країни всіяна близько 100 000 озер. Довге гірське пасмо сягає на північному заході 2111м висоти. Тисячі островів лежать уздовж порізаного морського берега. Великі острови в Балтійському морі Еланд та Готланд, а також тисячі островів, окреслюють усі узбережжя країни. Це дуже велика кількість надзвичайно чистих рік та озер, серед яких необхідно виділити найбільші озера - Венерн, Веттерн, і Маларен. Це незаймані ліси та екологічно-чиста природа.

Швеція - країна невисоких гір і горбистих рівнин. На північному заході розміщені гори з найвищою вершиною Швеції - горою Кебнеркайсе (2111 м). На сході знаходиться Норландське плато, що займає майже половину території країни. Плато пересікають повноводні ріки, які впадають у Ботнійську затоку. Русла рік проходять лініями тектонічних розломів, утворюючи довгі вузькі озера і високі водоспади. Горбисті території між ріками вкриті лісами (тайгою). Норландське плато - головний район шведського лісового господарства і розміщення гідроенергетичних ресурсів. На південь від Норландського плато розташована Середньошведська низовина, найбільш загосподарована частина країни. Крайній південь країни займає півострів Сконе - головний сільськогосподарський район Швеції.

Рельєф країни висотній, північно західна частина країни гірська і обрамлена зі сходу широким плато, на півдні рельєф рівнинний та багатий на ріки та озера. Більша частина країни вкрита лісами, на півночі значні території займає тундрова зона Шведської Лапландії. Берегова лінія сильно зрізана і складається з острівних груп.

Рельєф Південної Швеції переважно низинний і покритий льодовиковими відкладеннями з часів льодовикового періоду. На півночі і в центрі, уздовж кордону з Норвегією, розміщені високі гори, які поступово знижуються до сходу.

Орні земля складають 7% території країни, постійні пасовища - 1%, ліси та лісиста місцевість - 68%, гори - 16%, інші угіддя - 8%.

Ріки течуть із заходу на схід, впадаючи в Ботнійську затоку. В країні чимало озер, вони займають близько 9% території Швеції. Здебільшого вони виникли внаслідок загачення річок льодовиковими відкладеннями. Найбільші озера - Ванерн і Ваттерн.

Швеція багата на хвойні ліси. Шведські хвойні та змішані ліси забезпечують сировиною високорозвинуті галузі деревообробної промисловості - лісопильну, целюлозно-паперову та меблеву. Швеція є значним експортером продуктів деревообробної промисловості на світовий ринок.

Клімат Швеції - помірний, перехідний від морського до континентального. Завдяки теплій течії Гольфстрім Швеція має набагато м'якший клімат, ніж інші країни на цій самій широті. Стокгольм, столиця Швеції, знаходиться майже на тій же широті, що й південна частина Гренландії, однак середні температури січня від 0 до -5°С на півдні, від -6 до -14 °С на півночі, червня від +17°С на півдні, до +10°С на півночі. Опади від 500-700 мм на рік (на рівнинах) до 1500-2000 мм (в горах). Рівень опадів поблизу Гетеборга - 700 мм, на сході - до 600 мм. Снігу випадає небагато. На крайній півночі Швеції зима тривала і морозна, а літо сонячне і прохолодне,

Взимку у Швеції можна займатися фігурним катанням, катанням на лижах, як гірських, так і звичайних, популярними видами спорту на всій території Швеції, а особливо на лижних курортах. Різновидами водних розваг можуть бути катання на каное як по спокійних озерах, так і північних бурхливих ріках. Можна також порибалити у місцевих водоймах, здійснити чудові велосипедні та кінні прогулянки. На всьому східному узбережжі можна займатися популярним видом спорту - дайвінгом, тут можна також плавати поруч з морськими котиками. Відпочинок в Швеції - це ідеальний відпочинок для всієї сім'ї, дітям буде цікаво відвідати розважальні парки, атракціони та зоопарки.

Завдяки субмеридіальному напряму, на півночі і півдні Швеції - різкі перепади температур і протяжності дня. 15% країни розташовано за Північним полярним кругом, північніше 55° північної широти. Проте гірська система захищає Швецію від впливу Атлантичного океану. Тепла течія Гольфстрім пом'якшує клімат.

Господарство
Найбільші міста
Історико-культурні туристичні ресурси
Головні туристичні райони
ТАЇЛАНД
Загальні відомості
Історичні особливості розвитку
Населення
Природні умови і ресурси
Господарство
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru