Менеджмент туризму - Кіптенко В.К. - Додаток 4. Міжнародні туристичні організації

Постійне розширення міжнародного туристичного обміну зумовлює необхідність його міжнародної правової регламентації: розробки різноманітних правових інститутів та створення спеціалізованих туристичних організацій. Зростання ролі туризму в діяльності багатьох держав приводить до того, що ООН, її спеціалізовані органи, інші міжнародні організації все більше уваги приділяють цій сфері міжнародного співробітництва, яка динамічно розвивається. Нині у світі нараховується близько 70 міжнародних організацій, які тією чи іншою мірою займаються проблемами розвитку туризму.

Всесвітня туристична організація — ВТО (World Tourism organization — WTO). Це міжурядова організація, до складу якої входять близько 160 країн і територій, декілька асоційованих членів і понад 350 членів, які мають статус приєднаних і представляють турфірми, авіакомпанії тощо приватного сектору, навчальні інституції, туристичні асоціації та місцеві органи управління туризмом. ВТО є спеціалізованою агенцією ООН і провідною міжнародною організацією у сфері туризму. Вона діє як глобальний форум з питань туристичної політики і практичне джерело туристичних ноу-хау.

Історія створення ВТО починається з 1925 p., коли Ліга Націй уперше спробувала дати офіційне визначення поняття "турист". Тривалий час організація називалася Міжнародним союзом офіційних туристичних організацій і не входила до системи спеціалізованих органів ООН. За ініціативою Економічної і соціальної ради ООН (ЕКОСОР) 2 січня 1975 р. ВТО отримала офіційний статус спеціалізованого органу ООН.

Статут ВТО було прийнято 27 вересня 1975 р. Починаючи з 1980 р. ця дата відзначається як Всесвітній день туризму. Щорічно його проводять під певним девізом. Кожні 4 роки ВТО збирає сесії Генеральної асамблеї, між якими працює Виконавчий комітет Генеральної асамблеї ВТО. Штаб-квартира розташована у Мадриді (Іспанія).

Згідно зі Статутом ВТО основними цілями ВТО є:

— прискорення та розширення сприяння туризму (міжнародному та внутрішньому) у світі, взаєморозуміння, здоров'я та процвітання людей всюди в світі;

— допомога людям в отриманні доступу до освіти та культури під час подорожей;

— поліпшення стандартів проживання та перебування в менш розвинених районах світу шляхом допомоги у забезпеченні необхідної матеріально-технічної бази для іноземного туризму та розвитку транспортних шляхів, що поєднують з цими регіонами;

— розширення можливостей країн, які приймають туристів, тобто збільшення внеску в їх економіку;

— координація інтересів співробітництва між країнами — членами ВТО;

— встановлення постійного взаємного зв'язку між різними об'єднаннями туроператорів.

У межах ВТО функціонують регіональні комісії з розвитку туризму в Європі, Африці, Америці, Південній Азії, на Близькому Сході, у Східній Азії і районі Тихого океану, а також Міжнародний вищий навчальний центр з туризму. Україна є членом ВТО з 1997 р.

ВТО займається розробкою єдиної стратегії розвитку індустрії туризму, що передбачає:

— планування розвитку індустрії туризму;

— аналіз проблем і державної політики, які пов'язані з географічним розподілом туризму і відпочинку в країнах — членах ВТО;

— розробку національних і регіональних планів використання землі;

— аналіз взаємозв'язку розвитку індустрії туризму і регіонального планування з урахуванням зв'язку різних потреб у ресурсах і інтересів усього людства;

— урахування екологічних наслідків розвитку індустрії туризму;

— урахування соціальних наслідків туризму;

— розробку спільної стратегії та програмних заходів щодо здійснення планів розвитку туризму.

Велику увагу ВТО приділяє методам розробки загальної стратегії планів стійкого розвитку туризму в різних країнах і регіонах, нормативно-правовій базі туристичної діяльності, політиці, пов'язаній з ефективним використанням туристичної інфраструктури, правом власності на землю та майно у зонах відпочинку, створенням національних парків і заповідників тощо.

В основному діяльність ВТО зосереджується на інформаційному просуванні туризму, розширенні його значимості та переваг, усуненні небезпек, а також створенні нової матеріально-технічної бази. Організація намагається впорядкувати діяльність різних націй у туризмі шляхом розробки та впровадження певних принципів у галузі туризму. ВТО є основним представником туризму в ООН та діє як найавторитетніший орган у світовому туризмі. Крім того, ВТО розробляє міжнародні документи (акти) та стежить за їх виконанням, а також за реалізацією вже наявних правил, заохочуючи усунення міжнародних туристичних розбіжностей.

Інші аспекти діяльності ВТО включають допомогу розвитку країн, організацію та стимулювання співробітництва між ними у питаннях, що впливають на розвиток туризму. Все це реалізується завдяки прийняттю загальних (спільних) стандартів, понять, умовних позначень, що полегшує спілкування (взаєморозуміння) та перебування іноземних туристів в іншій країні.

ВТО також є організацією з обміну інформацією, що заохочує використання нових розробок та знань у сфері туризму та маркетингу. Одне з найважливіших завдань ВТО — дослідження, які охоплюють вивчення статистики міжнародного туризму, винайдення нових методів вимірювання, прогнозування, розробки та маркетингу — все це може бути використано національними туристичними організаціями в їхній діяльності.

ВТО регулярно публікує звіт про стан світового туризму, який ураховує як досягнення, так і перешкоди для подальшого розвитку туристичної індустрії.

Організація намагається сприяти світовому туризму шляхом залучення або обмеження урядового втручання в міжнародний туризм, так само, як і в процес стандартизації вимог до паспортів, віз, реєстрацій, візових та інших формальностей тощо.

У межах Програми розвитку ООН здійснюється фінансування проектів допомоги країнам, що розвиваються, у таких напрямах:

— зміцнення організаційної структури національних управлінь з туризму;

— оцінка туристичних можливостей для реалізації у майбутньому;

— підготовка персоналу з обслуговування туристів і готельного обслуговування;

— планування розвитку туризму;

— дослідження туристичного ринку;

— реклама і сприяння туризму;

— техніко-економічне обґрунтування будівництва готелів;

— розвиток зимових видів спорту і культурного туризму;

— збереження історичних пам'яток;

— молодіжний туризм;

— соціальний вплив туризму;

— розвиток і управління центрами відпочинку для груп населення з низьким та середнім рівнями доходу.

Міжнародні міжурядові і неурядові організації, пов'язані з туризмом:

А. Універсального характеру

Всесвітня федерація асоціацій туристичних агентств (Universal Federation of Travel Agents' Association — UFTAA).

У практиці для представників колишнього Радянського Союзу в діяльності цієї організації, як правило, використовувалося скорочення з французької — Federation Universelle des Associations d'Agences de Voyages FUAAV), однак серед членів цієї організації прийнята абревіатура UFTAA.

Бюро з міжнародних виставок (Bureau International des Expositions — BIE)

Міжнародна асоціація конгресних центрів (Association Internationale des Palais des Congres — AIPC)

Міжнародна асоціація конгресів і конференцій (International Congress and Convention Association — ICCA)

Міжнародна готельна асоціація (International Hotel Association — III A)

Міжнародна федерація кемпінгу і караванінгу (Federation Internationale de camping et de caravanning — FICC)

Міжнародна федерація кінноспортивного туризму (Federation Internationale de Tourisme Equestre — FITE)

Міжнародний союз національних асоціацій готелів, ресторанів і кафе — ХО-РЕ-КА (Union Internationale des Organisations Nationales d'Hoteliers, Restaurateurs et Cafetiers — HO-RE-CA).

Міжнародний туристичний альянс (Alliance International de Tourisme — AIT)

Союз міжнародних ярмарків (Union des Foires Internationales — UFI)

Б. Спеціалізовані організації

1. Співробітництво в організації туристичного обміну

Всесвітня федерація туристичних агентств (WorldAssociation of Travel Agencies — WAT A).

Міжнародна асоціація гідів з супроводу (туристичного ескорту ) (International Association of Tour Managers — I ATM).

Міжнародна асоціація організаторів екскурсійних і туристичних програм (International Sightseeing and Tour Association — ISTAJ.

Міжнародна асоціація з туризму з діловими цілями (International Business Travel Association — ІВТА)

Міжнародна асоціація спеціалістів — організаторів конгресів (International Association of Professional Congress Organizers — IAPCO)

Міжнародна ліга організаторів туризму з діловими цілями (International League of Commercial Travelers and Agents — ILCTA).

Міжнародна федерація туристичних центрів (Federation Internationale de Centres Touristiques — FICT).

Міжнародна федерація туроператорів (International Federation of Tour Operators — IFTO)

2. Соціальний туризм, організація дозвілля і відпочинку

Асоціація клубів міжнародних авіаліній (World Airlines Club association — WACA)

Всесвітня асоціація з питань дозвілля і відпочинку (World Leisure and Recreation Association — WLRA)

Міжнародна асоціація "Скал Клабс" (Association Internationale des "SKAAL CLUBS'' — AISC).

Міжнародна федерація організацій соціального туризму (International Federation of Popular Travel Organization — IFPTO).

Міжнародна федерація працівників транспорту (International Transport Workers Federation — ITF).

Міжнародна федерація соціального туризму (Federation Internationale du Tourisme Social — FITS).

Міжнародна федерація туристичних асоціацій залізничників (Federation Internationale Des Associations Touristiques de Cheminots — FIATC).

Міжнародне бюро із соціального туризму (Bureau International du Tourisme Social — BITS).

Міжнародний союз асоціацій з туризму і культурних зв'язків поштових і телекомунікаційних служб (Union Internationale des Organismes Touristiques et Culturels des Postes et des Telecomunications UTCPTT).

3. Молодіжний і студентський туризм і обмін

Асоціація "Європотяг" — Євротрейн (Association "Eurotrain" — Eurotrain ).

Асоціація студентського авіатуризму (Student Air Travel Association — SATA).

Міжнародна конференція зі студентського туризму (International Students Travel Conference — ISTC)

Міжнародна молодіжна туристична служба (International Youth Travel Services — IYTS).

Міжнародне бюро з молодіжного туризму і обмінів (Bureau International pour le Toursme et les Echanges de la Jeunesse — BITE J)

Служба міжнародного молодіжного обміну (Internationer Ju- gaedaust Ausch und Besucherdienst — I JAB)

Рада з молодіжних обмінів країн Співдружності (Commonwealth Youth Exchange Council — CYEC)

Федерація міжнародних молодіжних туристичних організацій (Federation of International Youth Travel Organizations — FIYTO)

4. Транспортне обслуговування туризму і міжнародних подорожей

Інститут повітряного транспорту (Institute of Air Transport — ІАТ)

Міжнародна автомобільна федерація (Federation Internationale de VAutomobile — FIA)

Міжнародна асоціація повітряного транспорту (International Air Transport Association — IATA)

Міжнародна асоціація повітряних перевізників (International Air Carrier Association — IACA)

Міжнародна асоціація морських пасажирських перевізників — (International Passenger Ship Association — IPSA)

Міжнародна дорожня федерація (International Road Federation — IRF)

Міжнародна конференція з організації спеціальних потягів для туристичних агентств (Conference Internationale des Trains і Speciaux d'Agences de Voyages — CITA)

Міжнародна федерація мотоциклістів (Federation Internationale Motocycliste — FIM)

Міжнародний дорожньо-транспортний союз (International Road Transport Union)

Міжнародний комітет залізничного транспорту (Comite International des Transport par Chemins de Fer — CIT)

Міжнародний союз залізничних шляхів (Union Internationale des Chemins de Fer — UIC)

5. Професійне навчання і науково-дослідна діяльність у туристичній сфері

Всесвітня асоціація з професійного навчання у сфері туризму і гостинності (World Association for Hospitality and Tourism Education and Training — AMFORHT)

Міжнародна академія туризму (Academie Internationale du Tourisme — ACIT)

Міжнародна асоціація наукових експертів у сфері туризму (Association Internationale d'Experts Sciettifiques de Tourisme — AIEST)

Міжнародний Форум Адвокатів з туризму і подорожей (International Forum of Travel and Tourism Advocates — IFTTA)

6. Співробітництво інформаційних, професійних і громадських інститутів у сфері туризму

Міжнародна асоціація авіапасажирів (International Airline Passengers Association — (ІАРА)

Міжнародна асоціація випускників готельних шкіл (Union Internationale des Anciens Eleves des Ecoles Hoteliers — UIAEEH)

Міжнародна асоціація конгресних перекладачів (Association Internationale des Interpretes de Confarence — AIIC)

Міжнародна асоціація світового туризму (Internacia Asocio Monda Turismo — MT)

Міжнародна асоціація працівників авіакомпаній (Airline Staff International Association —ASIA)

Міжнародна федерація жіночих туристичних організацій (International Federation of Women's Travel Organizations — IFWTO)

Міжнародна федерація журналістів і письменників, які висвітлюють питання туризму (Federation Internationale des Journalistes et Ecrivains du Tourisme — FIJET)

Міжнародна федерація працівників преси — експертів у гастрономи, виноградарстві і туризмі (Federation Internationale de la Presse Gastronomique, Vinicole et Touristique — FIPREGA).

Міжнародний клуб гідів (International Guides' Club — IGC).

Міжнародний комітет асоціації національних туристичних організацій (International ANTOR Committee — ІАС)

Міжпарламентська асоціація з туризму (Association Inter-parlementaire du Tourisme — AIDT).

7. Організації, які сприяють розвитку міжнародного туризму

Всесвітня організація споріднених міст (United Towns Organization — UTO).

Всесвітня рада прикладного мистецтва і ремесел (World Crafts Council — UCC).

Міжнародна організація кримінальної поліції (International Criminal Police Organization — Interpol).

Міжнародна торговельна палата (International Chamber of Commerce — ICC).

Міжнародна федерація бальнеології і кліматології (Federation Internationale du Thermalisme et du Climatisme — FIT EC).

Міжнародна федерація друзів природи (International Federation of Friends of Nature — IFN).

Міжнародне бюро з митних тарифів (International Customs Tariffs Hurra и — BITD).

Міжнародний географічний союз (International Geographical Union — IGU).

Міжнародна рада музеїв (International Council of Museums - ICOM ).

Міжнародна рада з питань здоров'я, фізичного виховання і від починку (International Council for Health, Physical Education and Recreation — IСII PER).

Міжнародна рада з питань пам'яток і пам'ятних місць (International Council on Monuments and Sites — ICOMOS).

Міжнародний союз асоціацій альпінізму (International Union of Alpinist Associations — IUAA).

Міжнародний союз охорони природи (International Union for Conservation of Nature and Natural Resources — IUCN).

Міжнародний союз публікації митних тарифів (International Union for the Publication of Customs Tariffs).

Союз міжнародних асоціацій (Union des Associations Internalionales — UI A).

Рада митного співробітництва (Customs Cooperation Council — CCC).

8. Організації різного профілю сфери туристичних послуг

Асоціація всесвітніх експедицій (World Expeditionary Associa lion — WEXAS).

Асоціація з міжнародного туристичного обміну (Association for World Travel Exchange — AWTE).

Асоціація з організації спеціалізованих конференцій (Professional Convention Management Association — PCM A).

Ойкуменічна ліга з туризму країн "третього світу" (Ecumenical League for Third World Tourism — ELTWT).

Коаліція з туризму країн "третього світу" (Third World Coalition on Tourism — TWCT).

Міжнародна асоціація бухгалтерів-експертів сфери гостинності (International Association of Hospitality Accountants — IAI1A).

Міжнародна асоціація конгресних і гостьових бюро (International Association of Convention and Visitor Bureaus — IACVB).

Міжнародна асоціація медичної допомоги туристам (International Association for Medical Assistance to Travelers — IAMAT).

Міжнародна асоціація парків відпочинку і розваг (International Association of Amusement Parks and Attractions — IAAPA).

Міжнародна асоціація з документації і інформації у сфері культури і туризму (Association Internationale de Documentation et d'Information Cullurelle et Touristique — ADICT).

Міжнародна асоціація менеджерів готельних комерційних служб (International Hotel Sales Management Association — 1HSMA).

Міжнародна інформаційна система сфери відпочинку (International Leisure Information Network — LINK).

Міжнародна дослідна асоціація з космічного туризму (Inter national Interplanetary Space Travel Research Association — ISTRA).

Міжнародна організація розважальних програм для готелів, мотелів і ресторанів (International Hotel/Motel and Restaurant Show — IHMRS).

Міжнародна програма з організації таборів відпочинку (International Camp Counselor Program — ICCP).

Міжнародна служба зустрічей у готелях і мотелях (Hotel/ Motel Greeters International — IIMGI).

Міжнародне товариство компаній з управління готелями і мотелями (International Society of Hotel and Motel Management Companies — ISHMMC).

Міжнародний клуб відомих мандрівників (Club International des Grands Voyageurs — CIGV).

Міжнародний червоний хрест (Croix-Rouge Internationale — CRI).

Міжнародний союз працівників готелів, ресторанів і буфетів (Hotel and Restaurant Employees and Bartenders International Uni on — HREBIU).

Міжнародний Союз швейцарів престижних готелів (Union Internationale des Portirers des Grands Hotels — UIPGH ).

Міжнародний туристичний союз (Touristik Union Internatio паї — TUI).

Міжнародний форум готельних господарств на відкритому по вітрі (Forum Internationale de VHotellerie de Plein Air — Fill PA).

Організатори міжнародних зустрічей (Meeting Planners International — MPI).

Робоча група з кооперативного туризму при Міжнародному кооперативному альянсі (ІСА Working Party on Co-operative Tourism).

Федерація міжнародних туристичних виставок (Federation des Salons Internationaux du Tourisme — FSIT).

Фонд можливостей розвитку в туризмі (Trust for Responsible Opportunities in Tourism — TROT).

9. Міжнародне регіональне і субрегіональне співробітництво у сфері туризму (Європейський регіон)

Асоціація європейських авіакомпаній (Association of European Airlines —AEA).

Асоціація з розвитку і координації європейських туристичних обмінів (Association for Development and Coordination of European Touristic Exchanges — ADCETE).

Група асоціацій національних туристичних агенцій при Європейському Економічному співтоваристві (Group of National Travel Agents Associations within the EEC — GUNAVCEE).

Група підтримки розвитку туризму в Європі (European Tourism Action Group — ETAG).

Європейська асоціація директорів готельних шкіл (European Association of Hotel School Directors — Association Europeene des Directeurs d'Ecoles Hoteliere — EUHOFA).

Європейська асоціація пішохідного туризму (European Rambler's Association — ERA).

Європейська асоціація рекреації і відпочинку (European Leisure and Recreation Association — ELRA ).

Європейська організація відпочинку (European Leisure Organization — ELO).

Європейська організація з розвитку кінноспортивного туризму (Organisation Europeene pour la promotion du Tourisme Equestre — OEPTE).

Європейська туристична комісія (European Travel Commission — ETC).

Європейська федерація конгресних міст (European Federation of Conference Towns — EFTC).

Європейська федерація мотелів (European Motel Federation — EMF).

Європейські "попутники" (European Companions — Compagnon-nages Europeenns — CE).

Європейський інститут з вивчення і досліджень у сфері туризму (Institut Eur оре en de Recherchers et d'Etudes Touristiques — IERET).

Європейський союз працівників туризму (European Union of Tourism Officers — EUTO).

Європейське товариство керівних працівників асоціацій (Association Europeene des Dirigeants d'Associations — AEDA).

Комітет готельної і ресторанної індустрії Європейського Союзу (Committee of the Hotel and Restaurant Industry in the European Community — HOTREC).

Міжнародна федерація неурядових асоціацій з охорони культурної спадщини і природних пам'яток в Європі (Europa Nostra — International Federation of Non-governmental Associations for the Protection of Europe's Culture and Natural Heritage).

Об'єднання європейських туристичних операторів (Grand Order of European Tour Operators — GOETO).

Організація європейських регіональних авіакомпаній (European Regional Airlines Organization — ERAO).

Організація європейського туризму з метою відпочинку (Organization Touristoque Europeenne de Loisirs — ОТ EL).

Союз європейського залізничного обслуговування (Union des Servuces Routiers des Chemins de Fer — URF).

Туристична асоціація "Спільного ринку" (Common Market Travel Association — CM ТА).

Скандинавська асоціація готелів і ресторанів (Nordisk Hotel-og Restaurant forbund — NHR).

Скандинавська студентська туристична служба (Scandinavian Student Travel Service — SSTS).

Скандинавський союз ділового туризму (Nordisk Handels-reisendennion — NH).

Скандинавська туристична рада (Nordiska Turistradet — NT).

Туристична організація народів Скандинавських країн (Nordisk folke — RESO — NFR).

Федерація асоціацій скандинавських туристичних агенцій (Nordens Resebyra Foerbund — NRF).

Додаток 5. Типи організаційних структур
ПЕРЕДМОВА
Розділ 1. Туристичне підприємство у народногосподарському комплексі
1.1. Передумови створення й розвиток туристичних підприємств
1.2. Суть, ознаки і функції туристичних підприємств
1.3. Типологія туристичних підприємств
1.4. Суспільно-психологічні детермінанти управління
Розділ 2. Сутність основних функцій менеджменту туристичного підприємства
2.1. Специфіка процесу управління туристичним підприємством
2.2. Планування діяльності
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru