Міжнародний туризм і сфера послуг - Мальська М.П. - Центри буддійського паломництва

Головним центром релігійного поклоніння мусульман вважається Мекка в Саудівській Аравії. Слово "мекка" стало синонімом паломництва далеко поза межами мусульманського світу, але лише прихильникам ісламу дозволяється відвідувати священне місто, де, відповідно до релігійного вчення, народився пророк Мухаммед.

У свято курбан-байрам прибічники ісламу сходяться до храму Кааба. За формою це великий куб, складений із сіро-зелених гранітних блоків. Його основою є майже правильний квадрат, одна діагональ якого проходить з півночі на південь, інша — з заходу на схід. В одному з кутів Ка-аби знаходиться чорний камінь, імовірно, метеоритного походження. За переказами, його помістив туди сам Мухаммед.

Кааба розташована в мечеті аль-Харам — найбільшому у світі храмі під відкритим небом. Щороку на богослужіння на його території збираються близько 2 млн осіб. Вони входять у храм через Ворота світу, знявши взуття і переступивши правою ногою через поріг, повільно проходять звивистими коридорами повз зали й ніші, де в молитовній позі читають Коран цілі родини, і наближаються до головного простору храму, в центрі якого стоїть Кааба. Перш ніж доторкнутися до чорного каменя і поцілувати його, прочани сім разів обходять навколо Кааби в напрямку проти годинникової стрілки. Здійснюють цей ритуал, прикривши тіло білим іхра-мом — двома шматками тканини визначеної довжини. Традиція зобов'язує прочан брати іхрам додому, щоб потім використовувати його як похоронний саван. Подорож у Мекку є одним з основних обов'язків мусульман. Інша їхня святиня знаходиться в Медині, також у Саудівській Аравії.

Медина — сучасне арабське місто з шестирядними автомагістралями. На відміну від пустельної Мекки, місто потопає в зелені. Мечеть у Медині розмірами поступається храму аль-Харам, але вирізняється надзвичайною красою. Рожевий граніт прикрашений кахлями і мозаїкою, карбованими візерунками і золотом. Посередині мечеті обгороджене місце, де, згідно з переказами, жив і навчав Мухаммед, хатина, де він відпочивав і харчувався, і могила, де пророк похований. Святині Мекки і Медини мають загальноісламське значення.

Центри буддійського паломництва

Буддизм виник у Стародавній Індії в VI—V ст. до н. е. і поширився у Південно-Східній і Центральній Азії, частково в Середній Азії та Сибіру. Буддійське віровчення ґрунтується на внутрішньому прагненні людини до духовного осяяння (нірвани), що досягається за допомогою медитації, сповідування мудрості та вищих моральних цінностей.

Ортодоксальні буддисти не здійснюють паломництва у тому сенсі, який вкладають у нього християни чи мусульмани. Однак вони мають свої святині й у пошуках духовної досконалості здійснюють до них індивідуальні подорожі. До приєднання Тибету до Китаю 1953 р. тисячі прочан вирушали в довгий і небезпечний шлях до священного міста Лхаса, розташованого в Гімалаях на висоті 3650 м. Тут знаходяться монастир і палац Далай-лами — духовного наставника буддистів. У зведеному в XVII ст, просторому багатоповерховому палацовому комплексі (понад 1 тис. приміщень) міститься не менше 10 тис. предметів поклоніння і 20 тис. статуй. Палац був зимовою резиденцією глави Тибету до 1959 р., поки нинішній Далай-лама XIV не емігрував до Індії.

Інша святиня буддійського світу розташована в Канді (Шрі-Ланка), У самому центрі міста на березі штучного озера стоїть храм Даліда Малігава, де як найбільший скарб зберігається ліве ікло Будди. Віряни вважають його головним скарбом країни, гарантією її суверенітету. Крім предметів, пов'язаних із життям Будди, шануються і його образи — численні статуї Будди, що іноді сягають гігантських розмірів, У японському місті Нара, недалеко від Осаки, у монастирі Тодайдзи, знаходиться відома визначна пам'ятка Японії — бронзова статуя Великого Будди, сидяча фігура заввишки 16 м. Права рука Будди з відкритою долонею простягнута вперед для благословіння, положення лівої руки символізує виконання бажань. Поряд із Буддою встановлена дерев'яна колона з невеликим отвором, через який кожен паломник намагається пролізти. Вважається, що той, кому це вдасться, потрапить у рай. У місті Бангкок, столиці Таїланду, знаходиться храм Смарагдового Будди. Насправді скульптурка Будди виконана не зі смарагду, а з жадеїту. Кожен сантиметр храму інкрустований кольоровими, дзеркальними, переливчастими камінчиками та кахлями ручної роботи.

Екскурсійний туризм релігійної тематики
Науковий туризм з релігієзнавчими цілями
Контрольні запитання і завдання
Розділ 7. ІНДУСТРІЯ МІЖНАРОДНОГО ТУРИЗМУ
7.1. Особливості та структура індустрії міжнародного туризму
Особливості туріндустрії
Координація діяльності компонентів індустрії туризму
Туристичний кругообіг
7.2. Транспортні перевезення
7.2.1. Туризм і транспортні системи
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru