Організація обслуговування у закладах ресторанного господарства - Пятницька Н.О. - 1.3.2. Керамічний посуд

Основною сировиною для керамічного посуду, як для порцелянового та фаянсового, слугує глина. Різновидами керамічного посуду є гончарні та майолікові вироби.

Гончарний посуд має природні кольори - від світло-жовтого до темно-коричневого. Він не розфарбовується, всередині вкритий поливою.

Майолікові вироби розписують ззовні орнаментом та покривають поливою. Розфарбовування має геометричний та рослинно-квітковий орнамент.

Керамічний посуд використовують для подавання національних страв (українських, японських, тайських тощо) та напоїв у спеціалізованих і стилізованих закладах ресторанного господарства.

Український керамічний посуд характеризується високим ступенем універсального застосування, що вплинуло на його широке використання у сфері ресторанного бізнесу. Характеристика та призначення вітчизняного керамічного посуду, який використовується в закладах ресторанного господарства і має певне функціональне та декоративне призначення, подана в табл. 1.2.

Таблиця 1.2

ХАРАКТЕРИСТИКА ТА ПРИЗНАЧЕННЯ КЕРАМІЧНОГО ПОСУДУ

Найменування посуду

Розміри, мм

Місткість, см3, порції

Призначення

Салатники (круглі з низькими та високими бортами)

O 135

O 150

120

(1-порційні)

240, 360, 480

(2-6-порційні)

Для подавання індивідуально порційних холодних страв і закусок з риби, м'яса, птиці, салатів, овочів натуральних, квашених.

Для подавання гарячих закусок з різних видів сировини

Тарілка

O 170

120

(1-порційна)

240

(1-2-порційна)

Для подавання хліба та хлібобулочних виробів при індивідуальному і гуртовому обслуговуванні.

Для подавання холодних страв та закусок, солодких страв

Полумисок

O 200

300-500

Для подавання перших, других та солодких страв. Використовується також як багатопорційний посуд для подавання холодних страв та закусок, гарячих закусок, солодких страв, борошняних кондитерських виробів і фруктів


Продовження табл. 1.2

Найменування посуду

Розміри, мм

Місткість, см3, порції

Призначення

Миска

O 185-200

O 235

1000

500-1000

Для подавання при гуртовому обслуговуванні холодних страв та закусок, гарячих закусок, солодких страв, борошняних кондитерських виробів і фруктів

Макітра з кришкою та без кришки

O 190

O 135

2500

500-1000

Для подавання при гуртовому обслуговуванні перших та других страв, борошняних кулінарних виробів

Горщики (великі)

O 100-130

500-1000

Для приготування та подавання при гуртовому обслуговуванні перших і других страв, борошняних кулінарних виробів

Горилі (середньої величини) з кришками та без них

O 80

O 80

500-700

350-400

Для приготування і подавання індивідуально оформлених перших та других тушкованих, запечених, борошняних кулінарних виробів і страв

Горні

O 80

200-250

Для гарячих та холодних напоїв

Горнятка

O 80

O 60

150-200

100-150

Для гарячих та холодних напоїв, для приготування і подавання гарячих закусок

Горщики з двома боковими ручками та кришкою

O 80-100

250-500

Для приготування та подавання перших страв і тушкованих чи запечених других страв, борошняних кулінарних виробів

Кухоль Глечик

O 80-100

O 80

500-1500 1000-1500

Для подавання фірмових напоїв

Чайник для заварювання чаю

500-1000

Для подавання чаю при гуртовому обслуговуванні

Чашка чайна з блюдцем

O 300

150-250

Для чаю, кави з молоком

Кавник

600-800

Для подавання кави при гуртовому обслуговуванні

Чашка кавова з блюдцем

100

Для кави чорної

Сільничка відкрита та з кришкою

Перечниця з кришкою

O 60

O 60

80-100 80-100

Для солі "Екстра"

Для перцю чорного молотого

Хрінниця з кришкою

O 60

80-150

Для соусу з хріну

Куманці на ніжках та без них, з полою серединою та суцільні

O 210-250

1000-2000

Для подавання різних видів наливок, настоянок та інших фірмових алкогольних виробів і оформлення інтер'єру залу

Закінчення табл. 1.2

Найменування посуду

Розміри, мм

Місткість, см3, порції

Призначення

Келихи з різною висотою ніжки

100, 150, 250

Для води, вина, наливок, настоянок

Вази для фруктів без ніжки

O 250

Для подавання фруктів при гуртовому обслуговуванні

Попільнички

O 100-250

Для паління цигарок

Декоративні вази настільні, напідложні, для квітів; декоративні настінні тарілки, свічники тощо

Для оформлення інтер'єру залів, бенкетних залів, аванзалів ресторанів; стійки та приміщення бару та інших стилізованих закладів ресторанного господарства

1.3.3. Металевий посуд та набори
1.3.4. Скляний і кришталевий посуд
1.3.5. Дерев'яний посуд та набори
1.3.6. Посуд і набори із полімерних матеріалів, фольги та паперу
1.3.7. Столова білизна
1.4. МЕНЮ В ЗАКЛАДАХ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА
1.4.1. Класифікація меню
1.4.2. Порядок розробки меню
1.4.3. Оформлення меню
1.4.4. Електронне меню
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru