Туристичне країнознавство. Європа - Мальська М.П. - Нідерланди (Голландія)

Офіційна назва - Королівство Нідерланди. Столиця: Амстердам (725 тис. осіб). Територія: 41,5 тис. км2. Населення: 15,5 млн осіб. Час відстає від київського на одну год. Релігійна належність, у %: римо-католики - 32, протестанти - 26. Найбільші міста, тис. осіб: Амстердам, Роттердам - 600, Гаага - 441, Утрехт - 234, Ейндговен - 200. Грошова одиниця - євро.

Географічне положення

Нідерланди - держава в Західній Європі, на узбережжі Північного моря. Близько половини території (у західній частині) є нижче рівня моря. На сході переважають плоскі й пологохвилясті рівнини, їх висота інколи досягає 50 м над р. м. На півдні територію перетинають ріки Рейн, Маас і Шельда, що формують єдину дельту, яка забезпечує морському транспорту доступ до внутрішніх районів Європи. Уздовж берега простягається смуга піщаних дюн, далі розміщено великі низовини, захищені від затоплення греблями і дамбами. У морі паралельно до берега, простягаються Західнофризькі острови - це зовнішній ланцюг дюн, частково затоплених.

Історичні факти

У середньовіччі Нідерланди були частиною Німецької імперії, яка також називалася Священною Римською імперією. Після припинення чоловічої лінії графів Голландських, графство перейшло в руки Баварців, а пізніше до герцогів Бургундських. Упродовж XV ст. останні об'єднали під своєю владою практично всю територію сьогоднішніх Нідерландів, Бельгії, Люксембургу і значну частину північної Франції. Імператор Карл V, став одночасно королем Іспанії і правителем Бургундської держави. Внаслідок цього Нідерланди потрапили під іспанське панування. Війна Нідерландів за незалежність закінчилася в 1648 р., коли в Мюнстері (Німеччина) був підписаний договір з Іспанією. У 1713 р. унаслідок Утрехтського договору завершилася війна за іспанські території. У XVII-XVIII ст. Нідерланди були федеральною республікою. У 1810 р. Нідерланди приєднані до Французької імперії. Після поразки Наполеона у 1813 р. знову отримали незалежність. У 1940-1945 рр. окуповані Німеччиною. З 1949 р. всупили в НАТО, а з 1958 р. - в ЄЕС.

Державний устрій

Парламентська демократія у формі конституційної монархії. Глава держави - королева (король), глава уряду - прем'єр-міністр. Законодавчий орган - парламент. Поділяється на 12 провінцій.

Туризм

Більшість екскурсій Амстердамом починається від споруди з червоної цегли з годинником і флюгером у неоготичному стилі - Центрального вокзалу (ХІХ ст.), що відокремлює місто від старої гавані Ей. Від вокзалу віялом розбігаються вулиці і "грах-ти" - канали Амстердаму, у тім числі й головна вулиця міста - Дамрак, якою можна потрапити в історичний центр міста, - "Квартал Великих каналів". Його канали: Сингл ("оборонний"), Хейренграхт ("канал панів"), Кайзерсграхт ("імператорський"), Прінсенграхт ("канал принців") і безліч інших, поділяють місто на 90 островів. Тут є також відома площа Дам, на якій також розміщено Королівський палац з величезним музеєм (ХVII ст.); монумент Свободи (1956), у фундаменті є капсули з землею тих країн, де воювали голандці; церква Ньіве-Керк (1408), яку неодноразово перебудовували є місцем коронації нідерландських монархів, і відомий музей Мадам Тюссо. Неподалік розміщено будинок біржі Берлаги (1897-1903), що слугувала в середньовіччі монетним двором, дерев'яну Вежу Мюнт зі шпилем і курантами (1620), нульова точка відліку рівня моря для усього світу - Амстердамський футшток, комплекс будинків Ост-Індської компанії, одна з найцікавіших споруд міста - Будинок кораблів, музей катувань і музей сексу на Дамрак, а також численні мальовничі житлові будинки ХТ-XVIII ст.

У Амстердамі величезна кількість церков, серед яких особливо виділяються найстарша церква міста - готична Уде-Керк (1300), у якій регулярно проводять органні концерти, найбільша в Нідерландах ренесансна церква - Вестеркерк (1619) з могилою Рембранта, перша протестантська церква країни - Зюдкерк ("південна"), Нордеркерк ("північна", 1620-1623) і найбільша у світі Португальська синагога (1675), а також один із найбільших католицьких соборів Європи - Амстелькрінг (XVII ст.), у якому зараз розміщений музей.

Амстердам - один із найбільших художніх і музейних центрів світу. Ряйксмузеум (Rijksmuseum) - це найбільший музей

Голландії. Цей музей має велику і різнобічну колекцію предметів мистецтва, світовою славою користується колекція мальовничих полотен. Центральне місце в цій колекції займають роботи відомих голландських майстрів XVII ст. - Рембрандта і Вермеєра.

Музей Ван Гога (Van Gogh Museum). Тут наведено постійну виставку, що складається з 200 полотен і близько 500 малюнків Ван Гога і його сучасників.

Будинок - музей Ганни Франк (Anne Frankhuis). Будинок, у якому під час Другої світової війни ховалися Ганна і її родина. Тут вона написала свій відомий щоденник, що дає уявлення про війну і переслідування євреїв.

Музей Мадам Тюссо (Madame Tussaud Scenerama). Завдяки особливим ефектам і восковим фігурам, що рухаються, можна уявити картину в Амстердамі "золотого" (XVII ст.) століття.

Крім історичних і культурних пам'яток, безліч гостей приваблює знаменитий "квартал червоних ліхтарів" навпроти Центрального вокзалу і торгові заклади міста.

У Зандамі, що розміщений за 20 км від Амстердама, варто відвідати будиночок Петра I і архітектурний музей під відкритим небом "Зандам у XVII ст." Північніше Зандама розміщений знаменитий Алкмар ("оточений водою") - єдине місто у світі, де до наших днів збереглися середньовічні сирні ярмарки і навіть гільдія "носіїв сирів". Цікаві вузькі середньовічні вулички, численні міські канали, собор св. Лаврентія і готична Ратуша. Тут працюють: музей сиру, музейний комплекс Цаанс Шанс, Національний музей пива в будинку старої броварні, Нідерландський грубний музей і міський музей історії та мистецтв.

Гааґа (Графенхаге) - резиденція уряду, парламенту і королівського двору, третє за величиною й одне із найстаріших (1248) міст країни, хоч статус міста Гааґа отримала тільки 1811 р. Це місто чиновників, дипломатів і пенсіонерів. Тут розміщений Палац світу, в якому працює Міжнародний суд ООН. Навколо стародавнього замку Бінненхоф (1248), у якому зараз засідає парламент країни - Генеральні штати, є історичний центр міста. Перед замком, на площі Плейн, височіє пам'ятник Вільгельмові I Оран-ському, а навколо - безліч архітектурних та історичних пам'я-ток - будинок трибуналу Ріддерзал (ХШ ст.), середньовічна в'язниця Гевагенпорт (зараз тут розміщено музей інквізиції), міністерство колоній, найстарший у країні міський Пасаж (1882- 1885), міністерство юстиції і літературний клуб Де Вітте. Поблизу розміщено палац колишнього намісника нідерландських володінь у Бразилії - Мауріцхейс (1633-1644), у якому є одна з кращих картинних галерей світу - Королівська художня галерея із колекцією робіт голландських і фламандських майстрів живопису XV-XVIII ст. - Рембрандта, Вермеєра, Халса, Стіна й ін. Поруч, на ратушній площі, є готична Стара Ратуша, біржа Берлаге і найвідоміший собор міста - церква Гроте-Керк (XV-XVI ст.) із зображеними на фронтоні гербів лицарів Золотого Руна і символом міста - дзвоном із зображенням лелеки. Резиденція королеви є в палаці Кенінклійк Пале Нордейнде (1533-1655), що літом відкритий для вільного відвідування (королева живе в палаці Хейс-тен-Бос). Ще одна визначна пам'ятка міста - парк Мадуродам, своєрідний музей під відкритим небом, у якому в масштабі 1:25 зображено практично всю країну і всі її пам'ятки, причому всі ці мистецько виконані макети діючі. Також цікавий ультрасучасний квартал Резиденція, над створенням якого працювали кращі архітектори світу. Безліч туристів приваблює побудована на кошти Наполеона Бонапарта Валлонська церква (1807), будинок-музей Спінози, унікальний музей цукерок і карамелі Гаагше Хофье, стара католицька церква (1722), Палац світу (1913), картинна галерея принца Вільгельма V, міжнародний музей преси, поштовий музей і музей костюма, а також Акваріум і Морський центр, в якому по дні океану прокладено підводний тунель.

Свята і фестивалі

Свята і фестивалі проводяться цілий рік: в лютому проходить Амстердамський карнавал, в березні організовують Амстердамські тижні мистецтв, в останню суботу квітня відзначається день народження королеви, який є народним святом. З 9.00 припиняється рух у центрі міста, весь Амстердам бере участь у карнавалі. Різноманітні концерти, народні бали відкриті для всіх бажаючих. Свято починається напередодні дня народження і продовжується цілу добу. В травні святкують річницю звільнення від фашистської окупації, у червні в Амстердам з'їжджаються театральні трупи, проводять платні й безкоштовні концерти і спектаклі, у тому числі в міських парках. У вересні проходить свято квітів, Амстердам і всю Голландію прикрашають квітами всіх кольорів.

Німеччина
Норвегія
Польща
Португалія
Туреччина
Фінляндія
Франція
Хорватія
Угорщина
Україна
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru