Туристичне країнознавство. Європа - Мальська М.П. - Польща

Офіційна назва - Республіка Польща. Площа 313 тис. км2. Столиця - Варшава (1,6 млн осіб). Час відстає від київського на 1 год. Офіційна мова - польська. Населення 38,7 млн осіб. Грошова одиниця - злотий. Найбільші міста, тис. осіб: Варшава -

1635, Лодзь - 823, Краків - 745, Вроцлав - 640, Познань - 581, Гданськ - 463, Щецін - 418. Головна релігія - католи-

Географічне положення

Республіка Польща розміщена в Центральній Європі, на заході межує з Німеччиною, на півдні з Чехією і Словаччиною, на сході з Литвою, Білоруссю і Україною. Омивається Балтійським морем, межую з Росією (Калінінград). Найвища точка: г. Риси, 2499 м вище р. м. Клімат помірно-континентальний, перехідний від м'якого морського клімату Західної Європи до континентального клімату Східної Європи.

Державний устрій

Форма правління - парламентська республіка. Форма устрою - унітарна держава. Законодавчу владу має двопалатний парламент. Адміністративно Польща поділяється на 16 воєводств, 308 повітів і 2489 ґмін, включаючи 65 міст, що мають статус міських повітів. Новий адміністративний розподіл введений 1 січня 1999 р.

Історичні факти

Перші згадки про Польську державу датуються другою половиною Х ст. Польща на той час була порівняно великою державою, що утворилася внаслідок об'єднання декількох племінних князівств. Перший історично достовірний правитель Польщі - Мєшко І. Перший та другий поділ Польщі відбулися, відповідно, в 1772 і 1793 рр. Унаслідок третього поділу (1795) Польща зникла з карти Європи як самостійна держава. Відродження Польщі відбулося у 1918 р. У 1947-1989 рр. - Польська Народна Республіка. Згідно з угодами між СРСР, США і Великобританії в Ялті і Потсдамі Польща передала Радянському Союзу 177,8 тис. км2 своєї довоєнної території (історичні українські землі, але без Холмщини, Підляшшя), отримавши від Німеччини більшу частину Східної Прусії, частину землі Бранденбурґ, а також Помор'я і Сілезію (100,9 тис. км2). Після розпуску Організації Варшавського Договору і Ради Економічної Взаємодопомоги, проголошено курс на інтеграцію у Європейське Співтовариство і вступ до оборонного союзу НАТО. У 2004 р. вступила до Європейського Союзу.

Туризм

Краків. Згідно з легендою виникнення міста Краків пов'язане із смертю дракона, кістки якого дотепер зберігаються в Королівському замку. Головним туристичним об'єктом міста є Королівська дорога. Площа Матейки, на ній є пам'ятник королю В. Ягелло, костел св. Флоріна (XIV ст.). Барбакан (1499) - бастіон, який був частиною міських укріплень і призначався для обстрілу з флангів ворожих військ, що наближалися до міських стін. На даний час у літній період Барбакан використовується для театральних чи естрадних постановок. Ринкова площа - одна з найбільших ринкових площ у старій Європі (4 тис. м2), до неї сходяться всі вулиці Старого міста. Маріацький костел (1257) - головна святиня середньовічного Кракова, у XIV ст. перебудована споруда набула готичного стилю. Велика вежа костелу має висоту 81 м. Вхід у церкву св. Андрія охороняють 12 апостолів, які як живі пильно дивляться вниз на перехожих. Церква захищала місцевих жителів від нашестя татар в ХІІІ ст.

Лодзь. Найбільша концентрація барокових будівель у місті є на вулицях Вулчанская і Гданська. Найвідомішими туристичними об'єктами є головний палац Познаньського, біла фабрика Лю-двіка Гейлера, ректорат Лодзинської Політехніки, кафедральний собор св. Костки, будинок Петерсі.

Варшава. Щорічно Варшаву відвідує декілька мільйонів осіб. У місті близько тисячі історичних пам'яток. Велику популярність має відбудоване після війни Старе місто з готичними костелами, фортифікаційними спорудами, фасадами ренесансних і барокових будинків. У північній частині площі Ринок розміщений історичний музей Варшави; у двох будинках, на східній стороні - музей літератури. З ресторанів особливої уваги заслуговує старий винний льох "Фукер", збудований 1590 р. До старих пам'яток культової архітектури Варшави зараховують кафедральний собор св. Яна (XIV ст.). У крипті собору поховані мазовецькі князі, лауреат Нобелівської премії Генрік Сенкевич, перший президент незалежної Польщі - Габрієль Нарутовіч. Під час варшавського повстання кафедральний собор був зруйнований. Символом польської державності є королівський замок, споруда в стилі бароко з готичними фрагментами і фасадом у стилі рококо з боку Вісли. У цьому місті народився і виріс Фредерік Шопен. Після смерті серце Шопена повернулося на Батьківщину і замуровано в лівій колоні костьолу Святого Хреста.

Щецін. У середньовіччі місто було столицею поморського князівства. Для туристів цікавою є стара частина, де збереглися стародавні пам'ятки архітектури: замок поморських князів (XIV ст.), зараз у ньому розмістилися опера і оперета, театр, виставкові зали; готична Ратуша (тепер історичний музей Щеціна), кам'яниця сім'ї Лоїзув в пізньоготичному стилі; готичний собор св. Яна Євангеліста і храм св. Якуба, залишки середньовічних міських укріплень (Дівоча Башта) і сучасніші пам'ятки (Королівські Ворота, Портові Ворота).

Торунь. У місті зберігся один із найбільших у Польщі комплексів готичних споруд, занесений ЮНЕСКО в список пам'ятків міжнародного значення. З одного боку Вісли можна побачити фрагменти колишніх міських укріплень із воротами, а також зерносховища в стилі готики і ренесансу. Збереглися руїни замку хрестоносців (XV ст.). Більшість пам'яток архітектури сконцентрована навколо Ринку і уздовж вулиць, що відходять від нього. У центрі ринку є ратуша. Поруч знаходиться кам'яниця, де 19 лютого 1473 р. народився видатний астроном Коперник, костел святої Діви Марії та святого Яна.

Вроцлав складається з 12-ти островів, які сполучені між собою 112 мостами. У ньому збережені архітектурні споруди середньовіччя: Ратуша - готична споруда, яка понад 700 р. є символом міста; Хол Леопольдіна - найбільша будівля Польщі у стилі бароко, на території якого в XVII ст. був університет. Панорама битви поблизу Вроцлава 7 квітня 1794 р. - одна з найпопулярні-ших пам'яток, розміри панорами - 120 метрів завширшки і 15 метрів у висоту. Японський сад - жива реліквія, яка залишилася після Світової виставки, що відбувалася в Шчитницькому парку в 1913 р. Створений японським садівником сад відповідав вимогам садового мистецтва. У 1996 р. для відновлення цього саду було запрошено дев'ять японських спеціалістів.

Недалеко від Вроцлава знаходиться гірський масив Карконоші. Головними туристичними центрами є Карпач і Шкларска По-ремба, з яких починаються найпопулярніші маршрути в гори. Головним туристичним об'єктом є водоспад Камєньчика в Шклярській Порембі, який спадає трьома каскадами висотою 27 м. За середнім порогом розміщена Золота яма, яка прикрита водним струменем.

Узбережжя Балтики. Для узбережжя Балтійського моря характерні широкі піщані пляжі з широко розвиненою туристичною інфраструктурою, де розміщено комфортабельні готелі, будинки відпочинку, пансіонати, кемпінги, агрооселі. Найбільшою популярністю користуються пляжі: Свіноуйсьце, Мендзиздроє, Дзівнув, Колобжег, Устка, Леба, Хел, Криніца-Морська. Найпопуля-рніша курортна місцевість на східному узбережжі Сопот.

Національні парки

У Польщі є 22 національні парки загальною площею - 307 041 га. Найстарший із них - це Б'яловежський (1932), а наймолодшими були - Нарв'янський і Бори Тухольські (1996). Незабаром має утворитись Мазурський національний парк і очікується значне розширення Б'яловежського парку. За площею найбільшим є Бєбжанський парк, а найменшим - Ойцовський. За відвідуваністю на першому місці зі значним відривом (понад 3 млн) - Татшанський парк, на другому місці (1 млн 200 тис.) - Великопольський, на третьому - Крконоський (1 млн). Польські національні парки можна назвати лісовими парками, оскільки в більшості з них понад 50 % поверхні вкрита лісом, за винятком Нарв'янського, Словінського і Бєбржанського.

Бабйогурський національний парк розташований на півдні Польщі, площею 3392 га. Зважаючи на винятковість його природи, зарахований ЮНЕСКО до міжнародних біосферних резерватів. До особливостей належать малі неглибокі моренового походження ставки (Мокрий став). Гірське пасмо Баб'єй гори (1725 м) - друге за висотою в Карпатах.

Б 'яловежський парк займає площу 10502 га на межі Польщі та Білорусі. Внесений до світового списку культурних та природних пам'яток ЮНЕСКО. В 1998 р. відзначений Радою Європи в сфері охорони Єропейської спадщини флори, фауни, природного середовища і екосистем. У склад Б'яловежського парку входить осередок розведення зубрів, а також музей пам'яток архітектури, серед яких мисливський будиночок царя Олександра.

Бєбжанський парк займає значну частину Бєбжанської улуго-вини на північному сході Польщі площею 59 223 га. Головним охоронним об'єктом парку є Червоне болото, що сформоване торфовищами низькими, перехідними та високими. У заплаві р. Бєбжки селяться колонії бобрів (близько 700 особин).

Бори Тухольські - парк на північному заході Польщі площею 4798 га. Центральною частиною є комплекс семи озер, що розміщені вздовж озера Кажиковського. З тварин цікавими є дикі кабани, олені, видри. На території парку переважають піщані ґрунти. В рослинному покриві домінують соснові бори.

Дравенський парк розташований в Поморському поозер'ї площею 11 342 га. Звичний ландшафт парку становлять озера і ріки, що займають 10 % парку. Деревостан складається з буків та вікових дубів. Тваринний світ є різноманітний, особливо багато птахів, плазунів та змій.

Бещадський національний парк охороняє зразки східнокарпат-ської природи у польській частині Західних Бещадів. Парк створено у 1973 р. У 1999р його площу було збільшено до 29 тис. га. Це третій за розмірами національний парк у Польщі й водночас найбільший гірський національний парк країни. Найвищою вершиною польської частини Бещадів є Тарніца (1346). Особливістю парку є значне поширення букових лісів, які становлять 80 % всіх лісів парку. В Гошеві розташована дерев'яна греко-католицька церква.

Територія Маґурського національного парку становить 19 тис. га. Його розташовано на теренах семи ґмін. Парк займає центральну частину Низького Бескиду, одного з двох регіонів мезозойської ери, що створюють макрорегіон Центральних Бескидів. Парк простягається майже на 100 км пасмом у 30-40 км завширшки, по обидва боки польсько-словацького кордону.

Ойцовський парк (2146 га) розташований у південній частині Краківсько-Ченстоховської височини. Це найменший із польських національних парків, але дуже атракційний. У центральній частині знаходяться руїни замку короля Казимира Великого. Також цікавим є факт перебування різноманітних видів кажанів.

У межах Балтійського узбережжя створено два національних парки - Словінський і Волінський. Словінський національний парк (близько 19 тис. га) відомий дюнами, які зміщуються близько 10 м за рік, оголяючи засипаний мертвий ліс. У парку гніздяться водоплавні птахи. Волінський національний парк (близько 11 тис. га) розміщений у центральній частині острова Волін. Зелені горби покриті змішаними лісами (буково-сосново-дубовими).

Крім описаних національних парків, функціонують також: Го-рчанський, Кампіноський, Татшанський, Крконошський, Пенін-ський, Поліський, Розтоцький, Свєнтокшиський, Великопольсь-кий та ін.

Лікувальні курорти

Зараз у Польщі функціонує понад 40 курортів у різних регіонах країни: на Балтійському узбережжі та Помор'ї, центральній Польщі, в Судетах і Карпатах.

Душникі-Здруй - курортна місцевість, розміщена на висоті 550 м над р. м., на межі Столових і Бистшицьких гір, поблизу польсько-чеського кордону. Мікроклімат створюють лісові масиви, що оточують курорт. Лікувальні чинники регіону: джерела вуглекислих, лужних і залізистих мінеральних вод з великим вмістом двоокису вуглецю, а також лікувальні грязі. Щорічно в серпні тут проходить Міжнародний фестиваль музики Шопена за участю видатних піаністів. Композитор виконував тут свої твори в 1826 р. під час лікування. Лікувальний профіль: захворювання органів дихання, системи травлення, гінекологічні.

Поляніца-Здруй розміщений на березі ріки Бистшица Душніцка на висоті 380-410 м над р. м., біля підніжжя Судетів. Із заходу місцевість оточена лісами. Влітку тут проходить Міжнародний турнір Шахістів пам'яті Акіби Рубінштейна. Лікувальний профіль: захворювання серцево-судинної системи, системи травлення.

Цепліце-Здруй - здравниця розміщена на висоті 350 м над р. м., в Єлєнегурській улоговині, біля підніжжя гір Крконоше. Лікувальний профіль - захворювання опорно-рухового апарату і ревматизм, очні захворювання, захворювання серцево-судинної системи у дітей, запалення суглобів. Природні лікувальні ресурси: фтористі термальні води (21-62°С), лікувальні грязі. Протягом року в межах курорту відбуваються фестивалі: Віденської музики в Курортному театрі, Єлєнегурський вересень, Міжнародний фестиваль вуличних театрів, фестиваль польської та європейської музики. Функціонують два критих і три відкритих басейни, 17 тенісних кортів, школа верхової їзди, гірськолижні витяги в сусідніх населених пунктах Карпач, Шклярська-Поремба, Дзівішувє.

Кудова-Здруй - курортна місцевість, розміщена в Клодській улоговині на висоті 390-400 м над р. м., біля підніжжя Столових гір. Клімат у цій місцевості м'який, помірний, гірський. Кліматичні особливості курорту мають позитивний вплив на кровообіг, дихання і травлення, функціонування м'язової і нервової систем. Джерела мінеральних вод використовують у лікувальних цілях з 1636 р. Перші наукові дослідження мінеральних вод почались в 1787 р. У 1921 р. кількість відпочиваючих становила 12 000. Лікувальна база курорту складається з трьох курортних лікарень, дитячої гастрологічної курортної лікарні та двох санаторіїв. Щорічно тут проходить Міжнародний фестиваль музики Монюшко, виконуються його сольні твори, опери, оркестрові твори. Лікувальний профіль: у дорослих захворювання серцево-судинної системи, внутрішньої секреції і обміну речовин; у дітей - захворювання органів травлення.

Устронь розміщений у верхній течії річки Вісли, на межі Си-лезької височини і Силезького Бескиду, на висоті 340-450 м вище р. м., в оточенні хвойних лісів. Курортними чинниками є високотермальні хлоридо-натрієво-кальцієві, бромисті, борні, йодисті, радонові мінеральні води. В місті є зал і амфітеатр у курортному парку, три музеї, галерея сучасного мистецтва. Протягом року організовують: Фестиваль релігійної творчості, Устрон-ське артистичне літо, Дні Устроня. Головні туристичні об'єкти: дерев'яний костел (1769), костел у стилі бароко (1787), традиційні гуральські хати (ХІХ ст). На курорті функціонує відкритий басейн, тенісний корт, гірськолижні витяги, літня санна траса, школа верхової їзди. З Устроня ведуть туристичні маршрути в Си-лезькі Бескиди. Взимку тут сприятливі умови для лижного спорту. Лікувальний профіль - захворювання опорно-рухового апарату, серцево-судинної системи, органів дихання, порушення обміну речовин, а також ревматичні захворювання.

Щавніца - курортна місцевість на висоті 435-520 м над р. м., на межі Пенінських гір і Сондецьких Бескидів з особливим мікрокліматом, схили покриті модриновими і буковими лісами. Головним лікувальним чинником є мінеральні води (йодисті, борні, бікарбо-натно-натрієво-хлоридні). Лікувальний профіль - захворювання органів дихання і алергічні захворювання, пульмонологія, ларингологія. На курорті розміщено тенісний корт, баскетбольний майданчик, криті басейни. Для велосипедистів промарковано п'ять маршрутів, є прокат гірських велосипедів. Поряд є Пенінський національний парк і Попрадський ландшафтний парк. Щавніца відправна точка для багатьох туристичних краєзнавчих походів.

Криніца - курорт розміщений на сході Сондецьких Бескидів в оточенні лісів на висоті понад 500 м над р. м. Цю місцевість називають "перлиною польських курортів". Лікувальними чинниками курорту є мікроклімат, мінеральні води і лікувальні грязі. Більшість санаторіїв розмістилася на схилах гір. Лікувальний профіль - захворювання серцево-судинної системи, шлунково-кишкового тракту, порушення обміну речовин, гінекологічні. В межах курорту знаходиться 5 природних джерел і 18 свердловин. Мінеральні джерела, крім внутрішнього використання, застосовуються у вигляді лікувальних ванн. У Криниці також знаходяться єдині в Польщі сухі ванни, які можна застосовувати для пацієнтів із хворобами серця і розладу кровообігу. Лижний сезон триває з листопада по березень. На курорті впродовж року організовуються різноманітні культурні заходи, в тому числі фестиваль пісень Яна Кепури.

Велічка - курортне місто, розміщене за 14 км від Кракова. Під землею, в шахті функціонує санаторій. Максимальна глибина шахти 340 м, загальна протяжність понад 350 км. Лікувальні властивості солі з даної шахти були відомі з XVI ст. На даний час специфічний мікроклімат підземелля Велічки використовується в лікуванні бронхіальної астми, різних видів алергії, захворювань верхніх дихальних шляхів, серцево-судинної системи, захворювань шкіри, внутрішньої секреції, порушення обміну речовин. На глибині 101 розміщена капличка, в 1999 р. тут було створено з соляної брили пам'ятник Іоану Павлу ІІ.

Колобжег - найбільший курорт на Балтійському побережжі, розміщений в гирлі річки Парсенти, 40 км на захід від міста Ко-шаліна. Перша згадка про курорт датується 1710 р., а з ХІХ ст. - створено морську купальню міжнародного рівня. Тут працюють два оздоровчі центри, де використовуються фізіотерапія, а також курортні поліклініки, санаторії на березі моря або в оточенні соснових лісів. На курорті функціонують спортивно-профілактичні басейни, тенісні корти, тренажерні зали, спортивні стадіони, велосипедні доріжки. Головними лікувальними чинниками є: специфічний мікроклімат, який формується завдяки близькістю до моря, інтенсивне сонячне випромінювання, мінеральні джерела і родовища лікувальних грязей. Лікувальний профіль - захворювання серцево-судинної системи, органів дихання, опорно-рухового апарату, ревматизм, порушення обміну речовин.

Цехоцінек - найбільший бальнеологічний курорт розміщений у широкій долині річки Вісли. Його оточують луги і соснові ліси. Клімат помірний теплий, із невеликою кількістю опадів. Лікувальний профіль - захворювання серцево-судинної системи, верхніх дихальних шляхів, опорно-рухового апарату, ревматизм. Природні лікувальні ресурси: натрієво-хлоридні води, термальні мінеральні джерела (26-27°С). На курорті функціонують: фізіотерапевтичні заклади, соляні та реабілітаційні криті басейни, відкритий термально-соляний басейн, соляна градирня довжиною 1740 м, яку використовують як відкритий інгаляторій. На курорті варто оглянути: солеварню (1830), костел в м. Раціонжкє (XVI ст.), старе місто в Торуні (25 км).

Наленчув - курорт розміщений у рівнинній місцевості на березі річки Швидкої, 30 км від Любліна. Горби порослі лісами захищають цей курорт від вітрів і створюють м'який мікроклімат, який сприяє лікуванню серцево-судинних захворювань. У кінці ХІХ ст. Наленчув був модним курортом, куди приїжджали лікуватися видатні представники польської інтелігенції. На курорті пропонують екскурсії до Казімєжа на Віслі, Любліна, Козлувки. В сусідньому містечку Войцехові варто оглянути Аріанську башту, музей ковальства.

Португалія
Туреччина
Фінляндія
Франція
Хорватія
Угорщина
Україна
Чехія
Чорногорія
Швейцарія
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru