Туристичне країнознавство. Європа - Мальська М.П. - Норвегія

Офіційна назва - Королівство Норвегія. Столиця: Осло (503 тис. осіб). Територія: 386,9 тис. км2 (разом з архіпелагом Шпіцберген, островами Ян-Маєн і Буве). Населення: 4,4 млн осіб. Мова - норвезька. Релігія - лютеранство. Час відстає від київського на одну годину. Валюта: норвезька крона. Головні міста, тис. осіб: Осло, Берген - 235, Трондхейм - 152, Ставан-гер - 114, Крістіансанд - 74.

Географічне положення

Займає північно-західну частину Скандинавського півострова. Межує на сході з: Швецією, Фінляндією та Росією. Омивається Баренцовим морем на північному-сході, Норвезьким - на заході,

Північним - на південному-заході. Значну частину поверхні займають Скандинавські гори (максимальна висота - 2469 м г. Га-льхьопіген). Високі плоскогір'я покриті льодовиками, загальна площа яких становить близько 5000 км2. Західні схили прорізані численними затоками-фіордами. Значна частина узбережжя розміщена за полярним колом, але завдяки теплій ПівнічноАтлантичній течії прибережні води не замерзають. Тут розміщено безліч островів. Лише 3 % території придатні для землеробства. Близько третини території покрито лісами.

Державний устрій

Конституційна монархія, яку очолює король, керує урядом прем'єр-міністр. Законодавчий орган - парламент. Адміністративно поділяється на 19 фюльке (область). Фюльке поділяються на сільські (пеггее8-кошігшпег) і міські (Ьу-коттипег) комуни. Володіє о. Шпіцбергеном у Північному Льодовитому океані, Ян-Майєном - в північній частині Атлантичного океану, а в південній частині - о. Буве.

Історичні факти

Виникнення держави відбувалось в епоху вікінгів. З 1380 р. по 1814 р. - під владою Данії, а потім Швеції. У 1905 р. - проголошення незалежності. В Першій світовій війні дотримувалась нейтралітету. З 1940 по 1945 р. окупована німецькими військами.

У 1949 р. вступила в НАТО, до Північної Ради - в 1952, ЄЕС -

в 1972, але вийшла після референдуму. З 1970 р. почали видобувати нафту та газ на шельфі Північного моря, що дало позитивний поштовх економіці. На референдумі (1994) норвежці знову відмовилися приєднатися до ЄЕС, однак Норвегія залишається активним членом європейских організацій, дотримується Шен-генських домовленностей.

Туризм

Туристичною базою є гірські ландшафти, фіорди та льодовики, де круглий рік можна займатись зимовими видами спорту. Тут неодноразово проводились Зимові Олімпійські ігри. Цікавими є пам'ятники епохи вікінгів, неолітичні наскельні зображення в м. Альта. У списку ЮНЕСКО 4 об'єкти: дерев'яна церква в Урнесі (ХІ ст.), Берген часів Ганзи та вже згадувані наскельні малюнки.

Осло - стародавнє торгове місто норвезьких вікінгів, головний центр туризму. Норвезьку столицю, відповідно до саг, заснував король вікінгів Харальд Хардравде. Поїздка в Осло - змога поєднати різні види відпочинку. Головна вулиця Карла Юхана зв'язує дві домінанти центру - монументальний вокзал і Королівський замок. Вулиця чітко поділена на зони. Друга частина авеню тягнеться від Національного театру й університету до замку. Королівська резиденція потопає в зелені. У визначені години відбувається зміна варти з великою кількістю гвардійців, схоже на прекрасно поставлене театральне дійство. Туристів збирається незліченна кількість. У будинку театру, серед клумб, скульптурна композиція - стародавня пекторальна сцена в оточенні квітів. Справжню революцію в справі прикраси міста зробив скульптор Вігеланн (1869-1943) - 150 його витворів зібрано в міському парку. Парк нагадує французький Версаль. Однак скульптури майстра мають чисто норвезький колорит. Мистецтвознавці визначають його стиль як сполучення натуралізму, символіки й еротики. У них безодня життєвої сили. Одні назви багато про що говорять - "Материнство", "Любов", "Розлука", "Боротьба".

Найбільша колекція художніх творів Норвегії знаходяться в Національній галереї. Варто заглянути і в музей всесвітньо відомого художника-експресіоніста Едварда Мунка.

Людям, які приїхали в Норвегію з дітьми, неодмінно потрібно побувати в музеї "Кон-Тікі". Там є експозиція присвячена океанській експедиції, яку очолював один з найвідоміших норвежців Тур Хейердал. Також цікавим є музей корабля вікінгів, де показано древні скандинавські кораблі. Найбільший з них служив усипальницею. Є в Осло і Музей лиж, що цілком закономірно - у побуті місцевих жителів це найпоширеніша річ. У вихідні дні більша частина столичного населення, охоплюючи малят, стають на лижі й відправляються на природу.

Країна Тролів. Північні землі дуже часто пов'язують з тролями. Тролі можуть бути маленькими різновидами гномів, а можуть бути величезними як гори (звичайно, адже вони є далекими родичами титанів, що народжувалися зі скель і харчувалися каменями). Єдине в чому легенди не суперечать один одному, це те, що тролі були огидні й потворні.

Трольхеймен (ТгоШіеітеп), гірський масив у Норвегії. Це - один із найфантастичніших гірських районів у Норвегії з маркованими туристичними маршрутами і гарними можливостями для риболовлі. Значною популярністю користується гора Троллхетта (ТгоШіепа) - Ковпак Троля. А в одній із долин є притулок Трол-лхелмсхитта (ТгоПпе1ігі8пуи.а) - хатинка в країні Тролів. Головний прохід у цю країну - з боку Сюрнадал, долини ріки Сюрна, однієї із найбагатших на лосося у Норвегії. Одна з визначних пам'яток передгір'я - унікальний ботанічний сад Свінвікс Або-ретум.

Стіна Тролів. Найвища в Європі вертикальна і нависаюча скельна стіна висотою 1000 метрів. Це знахідка для альпіністів як улітку, так і взимку, з найважчими альпіністськими маршрутами у світі. Це місце розміщене на західному узбережжі Норвегії, у районі Рамсдаль. Згідно з легендою, відтоді тролі, що колись жили в цих краях, були перетворені у вигадливо порізані стрімкі скелі. З Стіна Тролів, що буяє складними, не пройденими маршрутами, приваблює до себе альпіністів усього світу. Там ще є церква тролів.

Околиці містечка Ондалснес (АпсІаЬпе8) мають велику популярність серед троллелюбів. Південніше його височіє славнозвісна Стіна Тролів. На південний-захід є одна з найпопулярніших у Норвегії туристичних доріг - "Сходи Тролів". Вона є частиною "Золотої дороги", що проходить з Ондалснеса у Герангер. Най-популярніша туристична дорога в Норвегії відкрита в 1936 р. і є шедевром дорожнього будівництва. Серпантином з 11 поворотами піднімається на висоту 858 метрів, оточена гірськими піками.

Фіорди - це скелі на морському узбережжі природного походження, з водоспадами, стрімкими стінами, що вражають пейзажами. Порізане фіордами західне узбережжя Норвегії сформувалося ще під час Льодовикового періоду. Найдовший фіорд у Європі - це Согне-фьорд, що простягається на 204 км у середину країни, а його глибина становить 1308 м. Периметром Согне-фьорда розміщено величезні неприступні скелі. Кращий спосіб помилуватися найкрасивішими норвезькими фіордами, що здатні вразити будь-якого туриста - відправитися в круїз.

Польща
Португалія
Туреччина
Фінляндія
Франція
Хорватія
Угорщина
Україна
Чехія
Чорногорія
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru