Туристичне країнознавство. Європа - Мальська М.П. - Хорватія

Офіційна назва - Республіка Хорватія. Столиця - Загреб (868 тис. осіб). Площа - 56,6 тис. км2. Населення - 4,8 млн осіб. Офіційна мова - хорватська, вживається німецька. Час відстає від київського на 1 год. Хорвати переважно католики, серби - православні. Найбільші міста, тис. осіб: Спліт - 189, Ріє-ка - 168, Осієк - 106. Грошова одиниця: хорватська куна.

Географічне положення

Розміщена на Балканському півострові. Крім континентальних територій, Хорватія містить 1185 островів і скель в Адріатичному морі (з яких населені 66). Довжина узбережжя Адріатики становить 1278 км. Головні історичні області - Мала Хорватія, Далмація, Славонія, Істрія. Клімат у Хорватії помірно-континентальний. Середня температура січня 0-2°С, липня - 22-24°С. На узбережжі клімат середземноморський. Північну частину Хорватії займає Середньо-Дунайська рівнина, якою протікає Дунай і його притоки (найбільша Сава). Помітно відрізняється рельєф південної частини Хорватії, де паралельно узбережжю Адріатично-го моря розміщене Динарське нагір'я. Найвища вершина країни Динара 1931 м над р. м. є на однойменному хребті, по якому проходить кордон із Боснією і Герцоговиною. Адріатичне узбережжя порізане затоками. Судноплавству сприяє достатня глибина моря біля берегів. Найбільші прибережні острови: Крк - 408 км2, Брач - 396, Црес - 336.

Державний устрій

Форма правління - президентська республіка. Форма устрою - унітарна держава. Законодавчу владу має двопалатний парламент (палата Представників і Палата Провінцій). Адміністративно поділяється на 21 регіон і 2 округи.

Історичні факти

Археологічні знахідки довели, що з VI ст. до н. е. древні греки вели торгівлю з ілірійцями переважно морем і заснували тут свої колонії. У V ст. до н. е. у середній і південній Далмації почали виникати колонії грецьких купців. Під час масового переселення народів прибережну смугу заселили слов'яни. Хорватська держава уперше вийшла до моря, розширивши свою територію, під час правління Томислава (910-928 рр.). Остаточного об'єднання далматинських міст і Хорватії та створення єдиної держави - Королівства Далмації і Хорватії домігся Петар Крешимир IV (1058-1074). У 1260 р. хорватська територія була розділена на дві частини - Славонію і Хорватію. У 1409 р. права на Далмацію були продані Венеції за 100 тисяч дукатів. Хорватські острови і прибережні міста залишалися під владою Венеції кілька сторіч до падіння Венеціанської держави в 1797 р. Із приходом до влади Габсбургів у Хорватії формується централізована влада, припинено скликання загальних зборів, скасовано хорватське королівське віче, позбавивши Хорватію самостійності в рамках держави Габсбургів. У 1918 р. Хорватський собор прийняв рішення припинити всі зв'язки з Австрією й Угорщиною, була створена держава сербів, хорватів і словенців з центром у Загребі. З 1929 р. - Югославія. Хорватія після звільнення у 1945 р. стала однією із шести югославських республік. Конституція суверенної Республіки Хорватія була прийнята 22 грудня 1990 р., міжнародне визнання країна отримала 15 січня 1992 р.

Туризм

Курорти Істрії

Істрія - найбільший на узбережжі Адріатики півострів, розміщений на перетинанні Альпійської Європи і Середземномор'я, у безпосередній близькості від Австрії, Італії, Словенії й Угорщини. Таке розміщення зумовило його популярність серед західноєвропейських туристів.

Бріуни - група островів, в межах яких у 1983 р. створено національний парк. Розміщені біля західного узбережжя Істрії, відокремлені від материка протокою Фазана, знаходяться за 6 км від Пули. Площа островів 36 км2, узбережжя сильно порізане. Рослинність надзвичайно багата середземноморськими дубами, лаврами, соснами, маслинами і розмаринами.

Медулін - найпівденніше місто Істрії, розміщене 11 км на південний схід від Пули, на північно-східній частині Медулінсь-кої затоки. Населення налічує 1,8 тис. осіб. Піщаний пляж і сосновий ліс на півострові вплинув на бурхливий розвиток туризму. Медулін вважається ідеальним місцем для кемпінгу і плавання.

Порєч - найбільший туристичний центр Істрії і Хорватії. Місто пишається красою і культурно-історичними традиціями. На весь світ відома базиліка Святого Єфразія VI ст. із чудовою візантійською мозаїкою. У 1997 р. місто Порєч оголошене ЮНЕСКО пам'яткою культури світового значення. Тут побудовано сучасні туристичні комплекси з численними розважальними і спортивними об'єктами. У місті збережений давньоримський характер забудови з храмами, будинками, середньовічними фортечними стінами і вежами.

Пула - найбільше місто Істрії, великий морський порт і міжнародний туристичний центр. Заснований 3000 років тому, довший час був римською колонією. З тих часів прекрасно збереглися пам'ятки давньоримської архітектури: амфітеатр Колізей, Тріумфальна арка, Геркулесові ворота, Римський театр, храм Августа (ІІ ст. до н.е.). У Амфітеатрі (І ст.) проводяться кінофестивалі, театральні вистави. Велика кількість монументів і пам'ятників різних епох надихали багатьох всесвітньо відомих філософів, письменників і композиторів на створення своїх шедеврів. Соснові ліси покривають 35 % площі півострова. Околиці Пули простягнулися на 190 км уздовж затишних заток, де побудовані сучасні готелі, кемпінги, приватні вілли й апартаменти. Туристи можуть також відвідати музеї, театри. Щорічно в Пулі проводиться Кінофестиваль і Фестиваль оперної музики. Туристичні комплекси Пули популярні в усьому світі. Щорічно там відпочивають понад 50 тисяч туристів.

Умаг - стародавнє місто, знаходиться недалеко від кордону зі Словенією. Збережений до наших днів історичний центр міста раніше розміщувався на невеликому острівці, що у наші дні був приєднаний до великої землі. Місто є також відомим спортивним центром, де щорічно проводиться міжнародний тенісний турнір "Croatia Open". Головні туристичні об'єкти: стара міська цитадель з оборонними стінами (XIV ст.), церкви св. Рока (1514) і св. Марії (XVIII ст.).

Опатія - місто засноване в 1844 р., від заснування багато знаменитостей (Вільгельм II, Франц Иосиф I, Густав Малер, Антон Чехов, Айседора Дункан) вибирали Опатію для свого відпочинку. Завдяки діяльності відомих лікарів місто перетворилося в один з головних і популярних європейських кліматичних курортів. Опатія - унікальне поєднання лікувального клімату, природних багатств і культурних традицій. Середня температура в місті вище, ніж в околицях, завдяки чому тут виростають камелії, магнолії, пальми, бамбук та інші субтропічні дерева. Серед цієї вічнозеленої рослинності розміщено сучасні готелі, що здатні задовольнити запити найвимогливіших туристів. У місті проводяться численні концерти, оперні вистави, виставки. Опатія є центром спортивно-оздоровчого туризму. В місті є тенісні корти, басейни, яхтова пристань. Для відпочиваючих пропонуються кінні маршрути на гірську вершину Учка 1396 м.

Далмація

Курорти Північної Далмації

Водіце - є центром хорватських і міжнародних музичних фестивалів. Із туристичних об'єктів варто виокремити Кафедральний собор (1441-1473) проект Ю. Далматинця. Від фортеці та оборонних стін залишилася лише одна трикутна башта (XVI ст.).

Шибеник був заснований Хорватським королем Петаром Крешиміром IV у 1066 р. Поступово місто стало розростатися навколо собору св. Михайла і зараз є відомим туристичним центром, де влаштовують фестивалі, спортивні події. Місто унікальне своєю архітектурою. У прекрасних соборах, прямих вуличках і античних храмах відчувається вплив Венеції.

Курорти Середньої Далмації

Бол (острів Брач) - острів сонця, скель і моря, третій за величиною в Адріатиці. Тут розкинулися густі соснові ліси, виноградники і маслинові плантації. Иого численні затоки і прекрасні галькові пляжі приваблюють туристів з усього світу. Місто Бол, що стало візитною карткою Хорватії, розміщене у південній частині острова Брач у підніжжі гірської гряди Болска Круна, з найвищою вершиною на островах Адріатики (778 м над р. м.).

Макарска - один із найпопулярніших туристичних центрів, що є в самому серці Далмації. Привабливе містечко з далматинською архітектурою розмістилося в тихій затоці біля підніжжя гір, оточений півостровами Осеява і св. Петра. Головні туристичні об'єкти - Французький монастир з музеєм черепашок, церква св. Марка (XVII ст.), церква св. Пилипа (XVII ст.), венеціанський фонтан (1775), а також численні палаци в стилі бароко. Місто заворожує своїми тінистими вуличками, що сходяться до великої міської площі, чарівними кафе, ресторанами і пабами.

Піровач - невелике містечко на березі однойменної затоки, довжиною 6 км, перше поселення з'явилося у 1298 р. Із туристичних об'єктів збереглися елементи фортечної стіни і церква св. Георгія (1506).

Молодий сучасний курорт Тучепі розміщений за 5 км від Ма-карски, простягається 3 км пляжем з дуже пологим морським дном - ідеальне місце для відпочинку з дітьми.

Острів Хвар - найдовший і найсонячніший острів Адріатики. Маленькі середньовічні міста, численні затоки, субтропічна рослинність і м'який клімат, роблять цей острів одним із найкрасивіших місць для відпочинку зимою і літом. Площа - 299,7 км2, довжина - 68 км, ширина - 10,5 км. Старе місто на Хварі було засновано у 385 р. до н. е. як грецьку колонію Фарос. Тут можна побачити грецькі стіни, палац-фортецю поета епохи Ренесансу Петра Гекторовича, собор св. Стефана (XVI ст.), арсенал (XVI- XVII ст.). Над містом і затокою домінує фортеця, споруджена венеціанцями.

Місто Спліт виникло на місці палацу імператора Діоклетіана, є найбільшим портом Далмації, в межах якого збереглися культурно-історичні пам'ятки середньовіччя, популярне серед аматорів вітрильного спорту. Місто знамените літніми фестивалями і спортивними спорудами. Крім палацу імператора, який занесений ЮНЕСКО до переліку світової спадщини, увагу туристів привертають храм Юпітера, кафедральний собор св. Дюйма, площа Прокурації, Срібні та Золоті ворота.

Курорти Південної Далмації

Дубровнік розміщений у південній частині Хорватії. Завдяки різноманіттю культурно-історичних пам'ятків це місто занесене у книгу світової скарбниці ЮНЕСКО. Засноване у VII ст., місто було оточене довгою кам'яною стіною, яку перебудовували впродовж XI-XVII ст. У 1148 р. в Дубровніку був укладений перший торговий договір. Головні туристичні об'єкти: музей мореплавання, Етнографічний музей, церква св. Блазіуса, Художня галерея, Університетський центр. Щорічно влітку в Дубровніку проводять міжнародні фестивалі. Починаючи з 2000 р. в околицях міста організовують міжнародні вітрильні регати.

Острів Колочеп розміщений у трьох морських милях на північний захід від Дубровніка, займає площу 3 км2 і відомий як чудовий зелений оазис з середземноморською рослинністю. Через повну відсутність автомобільного транспорту повітря тут особливо чисте. Зв'язок з Дубровніком забезпечується рейсовими і туристичними катерами, час в дорозі - 15 хв.

Острів Корчула - один із найкрасивіших у Хорватії. Спочатку був заселений греками, потім ілірійцями і римлянами, а пізніше тут оселилися хорвати. Площа - 279 км2, довжина - 47 км, ширина - 8 км. Головні населені пункти: Корчула, Блато, Вела-Лука. Найвища точка острова - Клупца (568 м). Значна частина острова вкрита сосновими лісами. Головні туристичні об'єкти: собор св. Марка (1301), оборонні стіни, монастирська ризниця, полотна Леонардо да Вінчі і Якопо Тінторетто, багата колекція ікон. На острові сформувались сприятливі умови для організації віндсерфінгу. Транспортне сполучення з материковою частиною та сусідніми островами здійснюється за допомогою поромів, швидкісних пасажирських катамаранів. На острові прокладено автодорогу, яка поєднує населені пункти.

Курорти Кварнера

Затока Кварнер знаходиться в північній частині Адріатичного моря між півостровом Істрія та континентальним узбережжям Хорватії. Берегова лінія дуже порізана, найбільші острови - Црес, Крк, Паг, Раб і Лошінь. Головний порт - Рієка, зв'язок між островами здійснюється за допомогою поромів.

Острів Крк - перлина хорватських островів. Площа - 405,2 км2, населення 16,4 тис. осіб. В 1980 р. був збудований міст довжиною 1430 м., який з'єднував острів із материковою частиною. Найбільші населені пункти тис. осіб: Крк (5,5), Омішаль (3,0), Дубашніца (2,7), Пунат (1,9), Добрінь (1,9). Головні туристичні об'єкти м. Крк: ратуша збудована венеціанцями на фундаменті давньоримського форуму, кафедральний собор (ХІІ ст.). За 6 км від міста розміщене місто-фортеця Врбнік. М'який середземноморський клімат і прекрасний піщано-гальковий пляж створюють ідеальні умови для відпочинку. На курортах острова є сучасна інфраструктура для спортивно-оздоровчого туризму: тенісні корти, волейбольні й баскетбольні майданчики, створені сприятливі умови для організації водних видів активного туризму. Ресторани, бари, численні кафе пропонують багатий вибір національних страв.

Лікування в Хорватії

Курорт Нафталан. За 42 км від Загреба, на схилах гори Мос-лавачка розмістилось невелике місто Іванич Град, відоме мінеральними джерелами, лікувальною нафтою - нафталаном і хлори-дно-натрієвими термальними водами. Відкриття лікувальних властивостей природних речовин стало передумовою будівництва курорту Нафталан. Головні лікувальні чинники: нафталан і термальні (65°С) хлоридно-натрієві води із вмістом йоду і фтору. Нафталанотерапія застосовується у вигляді загальних і місцевих ванн. Термальні води добувають з глибини 1300 м. На курорті лікують захворювання шкіри, опорно-рухового апарату, нервової системи, проводять реабілітацію після опіків. Послуги з розміщення надає лікарня, яка відповідає тризірковому готелю, працює з 1989 р., проживання: 111 спальних місць в одномісних, двомісних і тримісних палатах готельного типу з телевізором, телефоном, ванною кімнатою.

Національні парки

8 % території Хорватії є у складі національних парків чи у складі інших об'єктів, що спеціалізуються на захисті природи. На її материковій частині виростає близько 4300 видів рослин, а в Адріатичному морі водиться майже 400 видів їстівної риби, головоногих молюсків, раків і раковин.

Найвідоміші національні парки - Бріуни (складається з двох великих і дванадцяти менших островів недалеко від західного узбережжя Істрії); Корнати (розгалужена група островів Середземного моря).

Національний заповідник Крка створено в 1985 р., площею 111 км2. Ріка Крка протікає глибоким каньйоном, утворюючи на своєму шляху водоспади. З найбільших водоспадів можна виокремити Скрадинський бук і Рошкій. Тут охороняється понад 800 видів середземноморської рослинності, 18 видів риб. Заповідник відіграє важливу роль у міграції птахів. Протягом весняно-осінніх перельотів на цій території зупиняються понад 200 видів птахів. Протікаючи карстовим платом, річка утворює широке озеро с островом посередині. В XV ст. на острові було збудовано Францисканський монастир Вісовач.

Плітвіце - найвідоміший хорватський національний парк, область Плітвіцьких озер оголошена національним парком у 1949 р., у долині між горами, покритими лісами простягнулися

16 озер із кришталево чистою водою, озера з'єднані між собою каскадами водоспадів, ЮНЕСКО проголосило його пам'ятником природи світового значення, парк розмістився поруч з основною дорожньою магістраллю, що веде з Загреба в Далмацію.

Угорщина
Україна
Чехія
Чорногорія
Швейцарія
Додатки
Додаток 1. ЗАКОН УКРАЇНИ Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України
Додаток 2. ЗАКОН УКРАЇНИ Про державний кордон України
ЛІТЕРАТУРА
ПЕРЕДМОВА
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru