Туристичне країнознавство. Європа - Мальська М.П. - Чехія

Офіційна назва - Чеська Республіка. Площа 78,9 тис. км2. Столиця Прага (1,2 млн осіб). Час відстає від київського на 1 год. Офіційна мова - чеська, вживаються: словацька, німецька, англійська і російська. Населення 10,3 млн осіб. Найбільші міста, тис. осіб: Прага, Брно - 386, Острава - 323, Пльзень - 169. Релігійна належність, %: римо-католики (29,2), протестанти (4,1), атеїсти (59,7). Грошова одиниця - чеська крона.

Географічне положення

Розміщена в центральній Європі. На півночі межує з Польщею, на сході зі Словаччиною, на півдні з Австрією, на заході та півночі з Німеччиною. У ландшафті країни переважають височини і невисокі гори. Головні гірські масиви: Крконоше (Судети) з вершиною Сніжка (1602 м над р. м.) на північному сході, Крушне (Рудні гори) з вершиною Клиновець (1244 м) на північному заході, Шумава з гранітною горою Плехи (1378 м) на заході, Грубий Єсенік із вершиною Прадід (1491 м) у Моравії та Моравсько-Силезькі Бескиди з вершиною Лиса Гора (1323 м). Чехія розташована на головному європейському вододілі, де беруть початок ріки, що впадають у Північне, Балтійське і Чорне моря. Найбільшими ріками є Ельба з притокою Влтава у західній частині країни і Морава у східній частині. Для масового відпочинку використовуються озера Ліпно і Орлік на ріці Влтава, а також Нове Млини на ріці Діе. Значну площу (52000 га) займають стави, призначені для розведення прісноводних риб.

Чехія має типовий континентальний клімат із теплим вологим літом і холодною сухою зимою. На півночі, у гірських районах зими суворіші. У низовинах часто бувають тумани. Найкращі місяці для відвідування країни - травень, червень і вересень; квітень і жовтень - дешевша альтернатива, за умов сприятливої погоди. Для відвідування гірськолижних курортів країни найбільше сприятливі січень-лютий.

Державний устрій

Парламентська республіка, парламент складається з Палати депутатів (200 місць) і Сенату (81 місце). Депутатів обирають на 4 роки, а сенаторів - на 6, при цьому кожні 2 роки 1/3 з них переобирається. У населених пунктах кожні 4 роки проходять вибори місцевих рад (представницьких органів) і старостів. Вищою посадовою особою є президент, якого обирає парламент терміном на 5 років. Президент затверджує склад уряду, запропонований Палатою депутатів. На даний час у Чехії існує понад 80 партій. Виділяється 13 адміністративних одиниць (країв) і столичний округ.

Історичні факти

У IV ст. до н. е. на території країни жили кельтські племена боїв, від яких пішла одна з назв країни - Богемія. У V ст. відбувається переселення слов'янських племен на територію сучасної Чехії. У Х ст. утворилася Великоморавська держава. Формування єдиної держави закінчилося в ХІІ ст., коли відбулося об'єднання Чехії і Моравії. 1306 р. - загибель короля Вацлава III (1305- 1306) і припинення династії Пршемисловичів. 7 квітня 1348 р. - заснування Карлом IV Празького університету. 1420-1434 р. - гуситський рух проти католицької церкви і німецького засилля, зазнав поразки. 1526 р. - розгром турками чесько-угорського війська, обрання на чеський престол австрійського ерцгерцога. 1620 р. - втрата незалежності після поразки в битві поблизу Білої Гори, вхід до складу Австрії. 1 листопада 1781 р. - патент Йосипа II про скасування особистої кріпацької залежності селян у Чехії та Моравії. 28 жовтня 1918 р. - проголошення Національним комітетом самостійної чехословацької держави. 29 лютого 1920 р. - прийняття конституції Чехословацької Республіки. 15 березня 1939 р. - окупація чеських земель Німеччиною. Створення в Лондоні тимчасового чехословацького уряду і Державної ради в липні 1940 р. 5-8 травня 1945 р. - празьке повстання, 8 травня 1945 р. - визволення Праги. 1948 р. - "Лютнева революція", прихід до влади комуністів. 21 серпня 1968 р. - окупація Чехословаччини військами СРСР і країн Варшавського договору, стихійний народний опір жителів Чехословаччини проти окупації. 29 листопада 1989 р. рішенням Федеральних Зборів формально завершилась комуністична влада в Чехословаччи-ні. 26 квітня 1990 р. виведення радянських військ із Чехословач-чини. 1 січня 1993 р. виникнення двох незалежних держав - Чеської Республіки і Словацької Республіки. У 1999 р. Чехія вступила в НАТО, а в 2004 р. - в Європейський Союз унаслідок п'ятого розширення.

Туризм

Прага

Празький град розміщений на високому лівому березі р. Влтави. Цю частину міста оточує кам'яна фортечна стіна ХІІ ст. Ввійти в Празький Град можна через парадні ворота з Градчанської площі, біля воріт виставлена почесна варта, зміна якої відбувається щогодини. З 1 січня 1993 р. Град є резиденцією президента Чеської Республіки, занесений у книгу Рекордів Гіннесса як найбільша резиденція глави держави. На першому дворі знаходиться Терезіанський палац, збудований у стилі віденського класицизму за проектом Н. Пакассі. В другому дворі розташована каплиця св. Хреста, у якій зберігаються коронаційні регалії чеського королівства, що виставляються для загального огляду в особливо урочистих випадках. Домінантою третього двору є кафедральний собор св. Віта, найстарішою і коштовною частиною є каплиця св. Вацлава. Замикає третій двір Старий королівський палац (XV ст.). Поруч знаходиться базиліка св. Георгія Переможця, закладена в X ст.

Собор св. Віта - головний храм Граду, духовний центр країни, був закладений згідно наказу Карла IV у 1344 р. на місці ста-ророманської базиліки. В його історії відзначають три серйозні перебудови: ренесансні галереї, прибудовані до дзвіниці в 1562 р., її бароковий дах (XVIII ст.) і неготичний фасад собору (XIX ст.). Завершив спорудження в його нинішньому вигляді Камі Гільберт до святкування тисячоріччя св. Вацлава (1929 р.).

Карловий міст - шедевр середньовічної архітектури, один з вісімнадцяти мостів, що з'єднують береги Влтави, кам'яний з 16-ма арками, які спираються на берегові виступи. Перший камінь моста був закладений у 1367 р., будівництво тривало до початку XV ст. Щоб міст був міцним, у вапно замість води додавали молоко і сирі курячі яйця.

Градчани - стародавній квартал Праги, де знаходяться музеї і найгарніші церкви. Історичним ядром Градчан є Градчанська площа, що зберегла своє планування із середньовіччя, коли тут знаходився центр Старого Міста. У центрі площі - колона із статуєю Діви Марії і фігурами заступників чеської землі (1726 р.). На площі розташований Штернбергський палац, побудований у XVII ст. в стилі ренесансної архітектури, є власністю Національної галереї, яка експонує тут свої постійні експозиції (старий європейський і французький живопис XIX ст.).

Монастир Лорета збудований у бароковому стилі, центром паломництва є свята хатина, побудована в 1631 р. за розпорядженням Катерини Лобковіц. Це копія міфічної хатини Діви Марії з Назарета, перенесеної згідно з легендою, в Італію. Вважається, що в цьому будинку є кілька балок від італійського оригіналу.

Страговський монастир заснований у 1140 р. перебудований в епоху бароко, на його території є музей Національної Літератури. Монастир був центром утворення Чехії, а його бібліотека належала до найбільших бібліотек світу.

Мала Сторона - комплекс будівель у межах архітектурного стилю бароко. Мала Сторона, раніше називалася празьким Малим Містом, виникла в 1257 р. внаслідок об'єднання декількох поселень, що знаходилися під Градом.

Єврейський квартал оточений будівлями Старого Міста, поява євреїв у Старому Місті відноситься до першої половини XII ст. Остаточне формування єврейського кварталу відбулося в

XVI ст., на цей час вони мали власні органи управління, повну політичну, релігійну і побутову відособленість від іншого населення. Празьке єврейське гетто не обійшли погроми і виселення, проте у 1848 р. євреї отримали на чеській землі цивільні та політичні права. Після перебудови міста у XX ст. залишилося тільки 6 синагог, цвинтар і ратуша, що складають єдиний у своєму роді музейний комплекс під відкритим небом. За синагогою Клаузена розташований старий єврейський цвинтар, де розташовано близько 12 000 могил. Найстаріша могила датована 1439 р., а в 1787 р. цвинтар перестали використовувати, тому що він виявився настільки переповненим, що в деяких могилах поховання були в 12 шарів.

Карлові Вари - знаменитий курорт, центр туризму, розташований у мальовничій долині р. Влтава, місто було засновано імператором Карлом IV у 1350 р. Щорічно курорт відвідує близько 90 тис. осіб з багатьох країн світу. У XVI ст. доктор Вацлав Пайер описав лікувальні властивості карловарських джерел. На початку XVII ст. в долині р. Тепла існувало 200 курортних будинків, у підвалах яких були ванни, куди по дерев'яних трубах подавалася термальна вода.

У Карлових Варах із лікувальною метою використовуються 12 джерел, температурою від 42 до 73 оС, найгарячішим джерелом (гейзером) є Вржидло, яке фонтанує на висоту 12 метрів. Вода джерела поділяється на три групи: "Вржидло А" (70оС), "Вржид-ло Б" (50оС), "Вржидло Ц" (30оС). Вода першої групи потрапляє до головного фонтану, а двох інших - забезпечує лікувальною водою санаторії та басейни.

Джерело № 2 "Карла IV" розміщене в межах Ринкової колонади, температура 64,5оС. Згідно з легендою водами цього джерела король Карл IV лікував ноги. Джерело № 3 "Нижнє замкове" розміщене в Замковій колонаді, температура 67оС, знаходиться вище рівня джерела "Вржидло". В ХІХ ст. зникало на 14 років. Джерело № 4 "Верхнє замкове", Ринкова колонада. Температура води 61,6оС. В Млиновій колонаді розміщені джерела: № 6 "Млинове", № 7 "Русалка", № 8 "Князя Вацлава", № 9 "Лібушин", № 10 "Скельне". В підвальному приміщенні Військового санаторію знаходиться джерело № 12 "Садове", температура 43,0оС. Тринадцятим джерелом курорту називають настоянку на цілющих травах "Бехеровка", цей лікувальний напій користується популярністю в усьому світі.

Лікувальний ефект джерел зумовлений високою насиченістю в них розчинених мінералів. На курорті лікують хвороби органів травлення, розладу метаболізму, діабет, ожиріння, парадонтоз, хвороби рухового апарату і багато інших захворювань. Приїхати в Карлові Вари можна і з профілактичною метою, щоб зміцнити своє здоров'я, позбутися стресів, полегшити перебіг алергійних захворювань. Сьогодні класичне лікування передбачає тритижневий курс водної реабілітації. Путівки в Карлові Вари надаються як з повним лікувальним обслуговуванням - 7, 14 і 21 день, так і з готельним проживанням із вільним вибором тривалості перебування і лікувальних процедур. Максимальний ефект лікування досягається за 21 день. Середня щоденна норма споживання води становить один літр. Воду п'ють у три прийоми за годину до їжі. У Карлових Варах знаходиться дитяча курортна лікарня Манес, де можливо провести комплексне медичне обстеження з призначенням необхідних процедур і лікування. У санаторіях створено умови для перебування дітей разом із батьками.

Курорт Маріанські-Лазні заснований на початку ХІХ ст. доктором Йосефом Яном Нером і абатом монастиря м. Тепла - Карлом Кашпаром Рейтенбергером. Головна заслуга у швидкому розвитку міста, що виріс на місці непрохідних боліт, належить садовому архітектору Вацлаву Скалніку, автору геніальної містобудівної ідеї - осушити долину, заснувати парки так, щоб вони непомітно переходили в ліс і тільки потім, будувати окремі будинки. Більшість будинків і санаторіїв збудовано в другій половині ХІХ ст., коли відбувався інтенсивний розвиток курортного міста, а кількість відвідувачів перевищувала 25 000 осіб за рік. На курорт приїжджали видатні особистості: письменники, композитори, вчені й політики з усього світу. Курорт часто відвідував також англійський король Едвард VII, який у 1899-1908 рр. побував тут дев'ять разів.

Місцевість сприяє для піших прогулянок. Курорт відрізняється безліччю зручних доріг і доріжок, що підтримуються у відмінному стані. Значна частина доріг проходить у лісі, повному красивих куточків, відкіля відкривається вигляд на курорт. У низці випадків можна скористатися послугами лісових ресторанів. Для аматорів спорту підготовлено тенісні корти, плавальні басейни, майданчики для гри в гольф і фітнес-центри.

Замок Глибокий над Влтавою є найромантичнішим і найвідві-дуванішим замком країни, виконаний у стилі англійської готики, копія Віндзорського замку в Англії. Заснований у середині XIII ст. дворянином Чехом із Будейовиць. У 1661 р. викуплений родом Шварценбергів, які перебудували його у стилі англійської готики (1839-1871). Інтер'єри виконані в стилі пізнього періоду англійського ренесансу. Зараз тут знаходяться: найбільша колекція гобеленів у Чехії, голландський живопис XVI-XVII ст. зброя, порцеляна і меблі. Навколо замку створено парк в англійському стилі з рідкісними видами дерев.

Кутна Гора - місто розташоване на південному сході від Праги, у грудні 1995 р. було занесено у перелік світових культурних пам'яток ЮНЕСКО. У середньовіччі Кутна Гора було най-багатшим містом Чехії. В XIII ст. в околицях виявлено срібне родовище. Прибуток, одержуваний від срібних шахт, на певний час зробила чеських королів найбагатшими серед європейських монархів. Величезне багатство сприяло процвітанню міста, було створено шедеври готичної архітектури: Королівський монетний двір і кафедральний собор св. Варвари. У XVI ст. доходи від шахт знизилися, і Кутна Гора поступово втратила своє значення. Головною архітектурною пам'яткою міста є собор св. Варвари, покровительки гірників. Собор св. Варвари було закладено на початку XIV ст., а його будівництво завершилося тільки в середині XIX ст. Внутрішнє оздоблення собору вражає своєю пишнотою. У старому місті розташована готична церква Богоматері, а на Палачкево Наместі - вигадлива площа, що була створена на місці зруйнованої пожежею готичної ратуші у 1770 р. Від верхньої частини площі туристичний маршрут веде до веж церкви св. Джеймса (1330), за якою розташований готичний Королівський монетний двір (срібні монети почали випускати тут у 1300 р.) Від церкви св. Джеймса кілька брукових спусків ведуть до Гірського музею Градек (закритий з листопада по березень). Тут працює постійна виставка, що розповідає про видобуток срібла, що зробив Кутну Гору багатою і знаменитою. Особливу увагу завжди привертає величезний дерев'яний механізм, за допомогою якого в середньовіччі піднімали до 1000 кг породи з 200-метрової глибини. Найголовніше в музеї - 45-ти хвилинний похід у повному шахтарському одязі через 500 метрову середньовічну шахту на один з 20-ти підземних рівнів. Відразу за Градеком знаходиться колишній єзуїтський коледж XVII ст., перед яким розміщено скульптури в стилі бароко.

Замок Конопіште - один із найкрасивіших замків, розташованих у Середній Чехії. Упродовж сторіч замок неодноразово перебудовували, змінювались власники. Найвідомішим його власником був спадкоємець австро-угорського престолу Франц Фердинанд. Він зібрав і заснував колекцію, яка в 1900 р. налічувала 3750 предметів мистецтва X-XIX ст. Унікальність замку полягає в тому, що тут зберігається найбільша в Європі колекція мисливської зброї та трофеїв, а також зібрані колекції картин, меблів, скла і порцеляни.

На кордоні з Німеччиною, на р. Огрже, розташоване місто Хєб - одне з середньовічних міст Чехії, де зберігся німецький колорит. Серед сотень цікавих об'єктів і архітектурних комплексів виділяється замок у романському стилі (XII ст.), збудований Фрідріхом I Барбаросою. Замок розміщений на пагорбі, створюючи у відвідувачів ілюзію перебування в середньовічній Європі, відомий великою кількістю привидів. Варто відвідати головну площу міста - наместі Крале Іржи, помилуватися на викладені червоною черепицею похилі дахи будинків у готичному стилі (XVI ст.), готичну споруду церкви св. Миколая з безліччю скульптур і центральним входом, датованим 1270 р.

Фортеця Карлтештейн. Готичний замок на скелястому пагорбі в долині р. Бероункі був побудований у 1358 р. Карлом IV для забезпечення надійного збереження імператорських коштовностей, коронаційних регалій і мощів святих. У 1420 р. король Сигі-змунд вивіз із замку коронаційні регалії, тоді як інші скарби залишалися тут до 1619 р. Реконструйовано у 1899 р. в стилі псевдоготики, королівські покої було перетворено в музей. У чотиригранній вежі замку розташована каплиця св. Хреста. Її стіни інкрустовані напівкоштовними каменями і прикрашені 127 картинами з зображеннями святих, створеними в 1348-1367 рр. У середній вежі знаходиться каплиця Діви Марії з галереєю готичних полотен, серед яких - портрет засновника замку. Навколо Карлштейну розташована заповідна зона, відома як Чеський карст, з лісом, вапняковими скелями і печерами; Конєпруська печера (7 км від замку) з безліччю сталактитів і сталагмітів відкрита для відвідування.

Чеський Штернберг - готичний замок XIII ст. побудований на пагорбі з видом на долину ріки Сазава. З моменту закладки і до сьогоднішнього дня Чеський Штернберг належав родині Ште-рнбергів. У XVIII ст. замок перебудований у стилі бароко. Інтер'єр, що склався за кілька епох поєднує галерею сімейних портретів, колекцію живопису і графіки періоду Тридцятирічної війни, багату колекцію історичної зброї, золотих монет, меблів, порцеляни і скла. У XIV-XV ст. замок завдяки своєму стратегічному положенню на вершині скелі, у ті часи вважався неприступним.

Брно. Головні туристичні об'єкти Старого Міста: костел св. Яна, кафедральний собор св. Петра і Павла, монастир Капуцинів із склепом у якому спочивають ченці та представники місцевої адміністрації. Головна площа Брно - площа Свободи, раніше називалася площею Нижнього Ринку. Місто відоме численними виставками і ярмарками. Неподалік від Брно відбулася відома Аустерлі-цька битва, яка стала визначною в історії війни з Наполеоном.

Моравський Карст - визначна природна пам'ятка країни з унікальними карстовими ландшафтами. На цій території є понад 400 печер різної глибини і ступеня складності. Частина печер окультурена, з пішохідними доріжками і освітленням. Туристам пропонують екскурсію печерами, сплавом на човні підземною рікою. Підземні ріки й озера ведуть до величезного (глибиною понад 130 метрів) провалля Мацоха, з вигадливими природними прикрасами.

Чешський Крумлов. Більшість будинків центра міста є історичними і культурними пам'ятниками, прикрашеними розписами часів Відродження. У 1992 р. Чешський Крумлов був внесений у список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, як унікальний історико-архітектурний пам'ятник. Містечко побудоване в гористій місцевості, на закруті р. Влтави, яка оточує стародавні споруди міста з усіх боків. Центр старого міста розташувався на високому пагорбі на правом березі, а замок - на лівому. Прикордонний замок будувався упродовж декількох століть. В XVI ст. він перетворився у величезний палац у стилі Відродження з величезною круглою вежею. Навпроти замку розташований костел св. Віта, виконаний у готичному стилі. В місті також варто оглянути: церкву св. Жоста, капличку св. Яна, Ратушу (XVI ст.), будинок Золотої Корони, краєзнавчий музей.

Кршівоклад - королівський готичний мисливський замок, збудований у XIII ст., набув сучасного вигляду після перебудови за часів Владислава Ягеллонського в 1493-1522 рр. У замку відтворено історичні інтер'єри - капличку, бібліотеку, фюрстенбе-ргську портретну галерею, камери для тортур. Для музею використовують срібну кімнату і лицарський зал.

Мельнік - ренесансний замок заснований на місці злиття рік Ельби і Влтави. У XVI ст. фортецю було перебудовано в стилі Відродження. На даний час - у приватній власності родини Лоб-ковиців, якій він належав з 1753 р. У замку збережені унікальні історичні інтер'єри, мисливські трофеї, колекції скла і порцеляни.

Активний туризм

Гори Крконоші знаходяться на північному сході, межують із Польщею. Найвищою точкою є гора Снєжка (1602 м над р. м.). Через гірський масив протікають дві головні ріки: Ельба і Упа.

Значна територія гір входить до складу природного народного парку Крконоші.

Шпіндлерув Млин - найвідоміший гірський курорт країни розташований на висоті 715-1300 м над р. м., на території Крконошського природного парку, в місці злиття рік Ельба і Нижній потік. Активно почав розвиватися з початку XIX ст. У місті є всі умови для відпочинку: ресторани, спортивно-розважальні центри, кінотеатр, дискотеки, постійно проводяться спортивні змагання. На даний час курорт одночасно може прийняти близько 8400 туристів і має два гірськолижних центри: св. Петро і Медведін. Гірськолижний сезон починається у грудні і продовжується до квітня. За несприятливих пого-дних умов стан лижних трас підтримується за допомогою снігових гармат. Загальна довжина спусків 25 км, вони поділяються на траси легкої, середньої і підвищеної складності. Одна з трас обладнана системою освітлення, що дозволяє експлуатувати спуск до 21.00. Курорт обслуговують 3 крісельних і 25 бугельних витягів, їх загальна пропускна здатність становить 13200 осіб. На канатних дорогах і витягах гірськолижних центрів діє єдиний абонемент.

Пец-под-Снєжкоу - курорт розташований у східній частині Крконош, у долині р. Упа. На вершину г. Снєжки можна піднятися канатною дорогою. На курорті створено ідеальні умови для катання на гірських і бігових лижах. Три траси курорту освітлюють у темний час доби. Для підтримання необхідної потужності снігового покриву використовують снігові гармати. Для сноубо-рдистів створено систему трамплінів "ішірагк". Гірськолижні траси обслуговують 1 крісельний і 10 бугельних витягів загальною пропускною здатністю 9630 осіб за годину. Загальна довжина витягів становить 9 км.

Чорногорія
Швейцарія
Додатки
Додаток 1. ЗАКОН УКРАЇНИ Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України
Додаток 2. ЗАКОН УКРАЇНИ Про державний кордон України
ЛІТЕРАТУРА
ПЕРЕДМОВА
Розділ 1. Історія розвитку туризму
1.1. Початковий етап
1.2. Становлення туристичного бізнесу
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru