Економіка грошей, банківської справи і фінансових ринків - Мишкін Ф.С. - Коли найімовірніше відбувається зміна структури корпорації?

Ми бачили, що поглинання можуть бути прибутковими для спеціалістів з поглинання, яких інколи принизливо називають мародерами корпорацій. Внаслідок поліпшення управління після поглинання можна отримувати високі прибутки.

Теорія вільного грошового потоку говорить нам про те, що ймовірність перебудови структури найбільша тоді, коли при наявності вільного грошового потоку має місце погане виконання менеджером своїх обов'язків. Великий вільний грошовий потік означає, що у менеджерів є більші стимули до марнотратних видатків, через що існує вища ймовірність їхньої незадовільної роботи. При такій ситуації вигоди від поглинання будуть незаперечними. Тому воно ймовірно і відбудеться. Спеціаліст з поглинання корпорацій повинен перебудувати структуру капіталу фірми з великим вільним грошовим потоком, збільшивши її заборгованість. Як ми бачили у випадку з магазином морозива Стіва, зросла заборгованість (ліверідж) стимулює менеджерів і збільшує потенційну прибутковість фірми Справді, управлінський персонал, поставлений перед загрозою поглинання, може сам провести перебудову структури корпорації, намагаючись здійснити управлінський залучений викуп. Якщо він це зробить, то отримає більші стимули до максимізації прибутку, адже отримає вищу частку прибутків.

Аналіз Дженсеном вільного грошового потоку пояснює, які фірми найшвидше поглинаються. Вільний грошовий потік буде найбільшим для фірм у прибуткових галузях з високим грошовим потоком, але незначними перспективами зростання, тобто невеликими інвестиційними можливостями. Щ фірми скоріше від інших поглинатимуться, і їхня структура буде перебудована з використанням боргів. Справді, якщо прибуткова галузь потребує скорочення, то її фірми скоріш за все матимуть високий вільний грошовий потік, що загрожуватиме їм поглинанням. Таким виробництвом є тютюнова галузь з дедалі вужчим ринком сигарет. Саме цей факт дозволяє пояснити найбільше на сьогоднішній день поглинання "RJR-Nabisco", що подано у вставці 8А.1.

Чому перебудова структури корпорацій відбувалася у 1980-і роки?

Теорія вільного грошового потоку також дозволяє пояснити, чому бум поглинання та залученого викупу і внаслідок цього зростання заборгованості корпорацій відбувся у 1980-і роки. Внаслідок зростання іноземної конкуренції, зрілості американських галузей економіки та процесів дерегулювання у 1980-і роки багато фірм у Сполучених Штатах Америки відчули уповільнення зростання і навіть скорочення обсягів виробництва. Нестача інвестиційних можливостей в таких галузях, як нафтова, тютюнова, радіомовлення та харчова, збільшила вільний грошовий потік у цих галузях і посилила проблему "власника та управителя", що зробило поглинання та залучений викуп прибутковішими. Не дивно, що завдяки цьому буму поглинань і залученого викупу спеціалісти з поглинань стали винятково багатими.

Додаткові політичні та інституційні фактори також підлили олії у вогонь для буму поглинань і залученого викупу в 1980-і роки. Ослаблення тиску обмежень антитрестівського законодавства за часів адміністрації Рейгана усунуло перешкоди на шляху злиття і поглинання. Вдосконалення методів проведення поглинань і залученого викупу розширило їх застосування і зменшило вартість проведення. Це викликало появу в дедалі більшій кількості досвідчених банків з питань інвестицій та юридичних радників, а також фінансових інновацій, таких, як, наприклад, створення ринку облігацій нижчої якості і залученого викупу. Крах ринку облігацій нижчої якості наприкінці 1980-х років і ліквідація фірми "Drexel Burnham" (інвестиційна банківська фірма, яка була основним гравцем у грі з поглинаннями та залученим викупом), проблеми Дональда Трампа і банкрутство відомих компаній, таких, як "Campeau Corporation", що перебудувала свою структуру за допомогою залученого викупу,- все це разом, можливо, призведе до зменшення ліверіджу та звуження діяльності з поглинання в майбутньому. Крім того, багато законодавчих установ штатів видали закони проти поглинання, наприклад, Нью-Йорк, Нью-Джерсі, Мері-ленд, Пенсильванія, Конектикут, Ілінойс, Кентукі, Мічиган, Огайо, Індіана, Мінесота. Федеральна резервна система у 1987 році запровадила нові обмеження на використання позик для певного роду поглинань. Тому в 1990-і роки ми зіткнемося зі значно меншою кількістю випадків злиття і поглинань, ніж у 1980-і роки, та з уповільненням зростання заборгованості корпорацій,- як нещодавно заявив один із банкірів: "Слово "борг" стає брутальною лайкою"1.

Чому перебудова структури корпорацій відбувалася у 1980-і роки?
Застосування. Перебудова структури нафтової промисловості у 1980-х роки
Чи сприятливе для економіки збільшення заборгованості корпорацій?
Докази вигоди і втрати від поглинань і залученого викупу
Докази "за"
Докази "проти"
Як повинні ставитися політики до залученого викупу і поглинань
Розділ 9. Банківська фірма і банківський менеджмент
БАЛАНС БАНКУ
Пасиви
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru