Міжнародні фінанси - Рогач О.І - СУВЕРЕННІ БОРЖНИКИ НА РИНКУ НЕСЕК'ЮРИТИЗОВАНИХ КРЕДИТІВ І ПОЗИК

Серед учасників міжнародного кредитного ринку на підвищену увагу заслуговують уряди суверенних держав. їхній особливий статус — кредитора, донора, гаранта і боржника — зумовлений специфічними функціями держави. Уряди беруть активну участь у системі зовнішнього фінансування, оскільки державні доходи, як правило, не адекватні державним витратам. Зовнішні позики с одним із джерел державних доходів. Завдяки запозиченням ззовні фінансуються життєво важливі, але неприбуткові напрями діяльності держави — громадські роботи, послуги тощо. Залученні капіталу на зовнішніх ринках є необхідним також за надзвичайних обставин, які спричинюють значне зниження державних доходів, наприклад, у періоди відновлення економіки після стихійного лиха, війн, структурної перебудови або депресивного стану, різких коливань цін на світових ринках.

За сучасною світовою практикою основними формами зовнішніх державних запозичень є такі:

• несек'юритизовані кредити і позики, або безоблігаційна форма;

• емісія боргових цінних паперів, або облігаційна форма.

Зазначені форми мають специфічні вади та переваги. Особливість державних кредитів і позик полягає у тому, що вони не передбачають випуску цінних паперів. Отже, впродовж усього періоду кредиту чи позики одноосібним кредитором є держава, і перехід прав власності утруднений або зовсім неможливий. Така концентрація прав забезпечує головну перевагу цієї форми -відносну безпеку позичальника щодо втручання у цей процес небажаних осіб. Водночас саме ця перевага зумовлює і значний недолік несек'юритизованої форми запозичень — ускладнення можливостей реструктурування боргу в разі виникнення такої необхідності. Іншими суттєвими недоліками порівняно із сек'юритизованими запозиченнями є значно менший обсяг інвестиційного попиту, відсутність можливості гнучкого регулювання обсягу та вартості запозичень.

Сучасною тенденцією розвитку світового ринку боргових зобов'язань є скорочення використання несек'юритизованих кредитів і позик у цілому і зокрема — розвинутими країнами. Ця форма запозичень переважає у структурі зовнішнього фінансування менш розвинутих країн, які отримують їх від міжнародних фінансових інституцій.

Несек'юритизовані кредити і позики поділяються на:

• двосторонні кредити;

• багатосторонні кредити;

• цільові позики;

• синдиковані кредити.

Двосторонні кредити

Суб'єктами двостороннього кредитування є уряди окремих країн або уповноважені ними урядові організації, на які покладено регулювання відносин офіційного зовнішнього фінансування країни.

Надаючи кредити, уряд країни - кредитора визначає умови розподілу і використання наданих коштів. Як правило, ці умови мають на меті здійснення певних економічних перетворень у країн і -позичальниці. Специфічною рисою двосторонніх кредитів є їхній індивідуальний характер — умови кредитування надалі не повторюються.

Двосторонні кредити майже не застосовуються у фінансуванні розвинутих країн і є інструментом зовнішнього фінансування переважно країн, які розвиваються.

Багатосторонні кредити

Багатостороннім є кредитування з боку міжнародних фінансових організацій (МФО), оскільки обов'язковий компонент їхніх фондів становлять відрахування з доходів державних бюджетів країн-членів. До основних багатосторонніх кредиторів належать: Міжнародний валютний фонд, Всесвітній банк та його філії — Міжнародна асоціація розвитку (МАР), Міжнародна фінансова корпорація (МФК), регіональні банки розвитку — Міжамериканський, Азійський та Африканський тощо.

Умови багатостороннього кредитування відрізняються від умов двосторонніх кредитних відносин. Кредитні фонди МФО формуються не тільки з внесків країн-членів, а й за рахунок мобілізації коштів на міжнародному ринку капіталів, тому вартість їхніх позик вища порівняно із двосторонніми позиками.

Двосторонні кредити
Багатосторонні кредити
Цільові позики
Синдиковані кредити
Дефолт за державними зобов'язаннями
Висновки
Розділ 10. МІЖНАРОДНІ РИНКИ ЦІННИХ ПАПЕРІВ
ПОНЯТТЯ І СТРУКТУРНІ СЕГМЕНТИ МІЖНАРОДНОГО РИНКУ ЦІННИХ ПАПЕРІВ
Поняття міжнародного ринку цінних паперів
Структурні сегменти міжнародного ринку цінних паперів
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru