Міжнародні фінанси - Рогач О.І - КОНЦЕПЦІЯ ТА ЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ МІЖНАРОДНОГО БАНКІВСЬКОГО КАПІТАЛУ

Отже, на національних і міжнародних ринках позичкових капіталів панують транснаціональні банки, що сформовані на базі найбільших комерційних банків промислово розвинутих країн. За даними органу ділових кіл США "Business Week", у минулому десятиріччі з 20 найбільших банків світу 12 знаходилося в Японії, 4-у Франції, 2-у Великій Британії й по одному — у США і ФРН. Однак і серед ТНБ ведеться гостра конкурентна боротьба. Так, на початку 90-х років ТНБ США, які тривалий час очолювали список найбільших банків світу, відтіснили японські ТНБ. Активи шести найбільших японських банків у 2,5 раза перевищували витрати федерального бюджету США 1989 р. Японські ТНБ утримували панівне становище до кінця 90-х років, коли азійська банківська криза серйозно похитнула їхні позиції.

На сьогодні позиції японських банків доволі підупали, що підтверджують дані таблиць 16.2 і 16.3. Тенденція до концентрації, злитті в і поглинань торкнулась банків як у Європі, так і в Сполучених Штатах Америки та в Японії. Таким чином, розподіл сил у світовій банківській системі істотно змінився.

А поки свої позиції в рейтингу зміцнюють американські банки. У списку "25 кращих" за показником капіталу першого порядку представлено шість банків США. Велика Британія і Китай мають тут по три банки, а Франція, Німеччина, Нідерланди та Швейцарія — по два. Сукупний капітал першого порядку всіх цих банків становить 585,4 млрд дол. США, або 33,1 % показника першої тисячі світових банків. У 2000 р. частка 25 найбільших банків дорівнювала 30,4 %, що свідчить про подальшу концентрацію у світовому банківському секторі.

За рівнем ринкової капіталізації всіх конкурентів істотно випереджає Citigroup. Показник групи становить 255,2 млрд дол. США, що більш ніж у 2 рази перевищує результат найсильнішого конкурента — HSBC Holdings (112,4 млрд дол. США). Загалом же американські інституції посіли чотири з п'яти головних місць у рейтингу за рівнем ринкової капіталізації, а найбільшого прогресу серед них домігся Wells Fargo & Co (74,6 млрд дол. США).

Таблиця 16.2

25 найбільших банків світу за капіталом першого порядку

25 найбільших банків світу за капіталом першого порядку

Джерело: Тор 1000 World Banks // The Banker. 2001. July.

Що ж стосується прибутку банків, то за цим показником, як і у 2000 p., лідирує Citigroup. Прибуток цієї фінансової групи до сплати податків склав 21,1 млрд дол. США, що на 32,6 % вище, ніж у попередньому році.

Значною подією, якої очікували в усьому банківському світі, стала поява мегабанку з активами понад 1 трлн дол. За підсумками 2000 р. перше місце у світі посів японський банк Mizuho Financial Group з активами близько 1 259 498 млн дол. США.

Іншим японським банкам (Bank of Tokyo-Mitsubishi, Sumitomo Mitsui Banking Corp., Sakura Bank, Sanwa Bank) також належать вагомі позиції на світових фінансових ринках. У США лідером серед американських ТНБ є Citicorp, що об'єднався в 1998 р. із Travelers Group. До групи лідерів традиційно входять французькі ТНБ: BNP Paribas (утворився в 1999 р. унаслідок придбання банком Banque Nationale de Paris банку Paribas, обсяг угоди становив 12,525 млрд дол. США), Credit Agricole Groupe, Socicic Generate. Значною є роль англійських транснаціональних банків: Barklay's Bank, National Westminster Bank, Midland Bank, Lloyd's Bank, а також німецьких — Deutsche Bank, Dresdner Bank, Kommerzbank.

Таблиця 16.3

25 найбільших банків світу за ринковою капіталізацією

25 найбільших банків світу за ринковою капіталізацією

•Станом на 1.07.2001 р.

Джерело: Тор 1000 World Banks // The Banker. 2001. July.

Особливо гостра конкуренція розгорнулася між американськими і європейськими ТНБ. У країнах Європи в минулому десятиріччі відбулося 49 великих банківських злиттів (тобто таких, де вартість угоди перевищувала 1 млрд дол. США), у тому числі 21 — за 1998—2000 pp. Найбільше поглинання у банківській сфері спостерігалося у Великій Британії: у 2000 p. Royal Bank of Scotland приєднав відомий банк National Westminster (обсяг угоди становив 32,352 млрд дол. США). Друге за розмірами злиття мало місце у Швейцарії — 1998 р. об'єдналися два найбільші банки країни: Union Bank of Switzerland (UBS) і Swiss Bank Corp. (SBC) з розміром угоди в 23,344 млрд дол. США. Утворився су-пергігант UBS з активами 700 млрд дол. США. Значні за розмірами банківські злиття відбулися також у Іспанії, Італії, Франції, Великій Британії, Португалії.

Однак найграндіозніші зміни відбуваються в японському банківському секторі. Злиття японських банків привело до суттєвих змін у складі 25 провідних банків світу. Якщо у 2000 р. серед них було дев'ять японських банків, то у 2001 р. їхня кількість скоротилася до п'яти і найближчим часом може дійти до чотирьох. Це будуть справді банки-гіганти, які матимуть реальний шанс увійти до першої десятки. По завершенні процесу об'єднання трьох банків — Dai-Ichi Kangeo Bank, Industrial Bank of Japan і Fuji Bank — у квітні 2001 p. створено найбільшу у світі єдину банківську структуру — Mizuho Financial Group із трьома основними напрямами діяльності: кредитування корпорацій (новий банк кредитуватиме кожну третю корпорацію у світі), роздрібні операції (15 % усього ринку таких операцій) та інвестиційна банківська справа. Це перший у світі мегабанк з активами понад 1 трлн дол. США.

Заслуговує на увагу правова основа процесів реорганізації в банківській справі. Наприклад, у США, де, як уже зазначалося, нагромадився більш як столітній досвід у цій сфері, передусім вимагається дотримання норм анти монопольного законодавства. У Великій Британії в повоєнні роки була створена спеціальна Комісія з монополій та злиттів при парламенті країни. В усіх країнах будь-який захід, пов'язаний з подібною реструктуризацією, натрапляє на численні перешкоди.

Таким чином, ТНБ розвинутих країн, конкуруючи між собою, панують як на національному, так і на міжнародному ринках капіталів. Вони діють здебільшого на світовому рівні і переносять за кордон не тільки активні операції, а й частину власного капіталу. Нині економічна міць ТНБ стала опорою діяльності транснаціональних корпорацій і держави за кордоном.

ЗАГОСТРЕННЯ КОНКУРЕНЦІЇ МІЖНАРОДНИХ БАНКІВ
Висновки
Розділ 17. ЦЕНТРАЛЬНІ БАНКИ В СИСТЕМІ .СВІТОВИХ ФІНАНСІВ
СТАТУС І ФУНКЦІЇ ЦЕНТРАЛЬНОГО БАНКУ
РЕГУЛЮВАННЯ ЦЕНТРАЛЬНИМ БАНКОМ ДІЯЛЬНОСТІ КРЕДИТНИХ УСТАНОВ
ПОСЛУГИ ЦЕНТРАЛЬНИХ БАНКІВ
ЗОЛОТОВАЛЮТНІ РЕЗЕРВИ ТА МІЖНАРОДНА ПОЗИЦІЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ БАНКІВ
Розділ 18. БАНКІВСЬКІ ОПЕРАЦІЇ НА МІЖНАРОДНИХ РИНКАХ
ФІНАНСУВАННЯ ЕКСПОРТНО-ІМПОРТНИХ ОПЕРАЦІЙ
ПРОЕКТНЕ ФІНАНСУВАННЯ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru