Екологічне управління - Шевчук В.Я. - Законодавчі підстави для впровадження системи басейнового управління в Україні

На підставі узагальнення європейського досвіду визначаються такі функції системи басейнового управління:

1) створення басейнових методик розрахунків і розмірів грошових зборів за:

• забір води з водного об'єкта;

• скидання до водного об'єкта нормованих речовин;

• пропуск води через турбіни ГЕС;

• використання водного об'єкта водним транспортом;

• видобування корисних копалин у межах земель водного фонду;

• користування водними об'єктами для потреб рибного й мисливсько­го господарств;

2) стягнення з водокористувачів грошових зборів за ці види водокори­стування;

3) розробка водних кадастрів, водно-господарських балансів і п'ятиріч­них планів управління річковим басейном;

4) прийняття рішень про видачу позик і надання субсидій водокорис­тувачам, які ефективно зменшують шкідливий вплив на довкілля;

5) проведення аналізу географічних, геологічних, гідрографічних і демографічних характеристик басейну, а також аналізу землекористування та економічної діяльності;

6) вивчення екологічного впливу людської діяльності на стан поверхне­вих, підземних і морських прибережних вод басейну;

7) проведення економічного аналізу використання води в межах басейну;

8) виявлення всіх ділянок (зон) водних об'єктів, які використовуються для забору питної води;

9) складання реєстру всіх ділянок, які визначені чинним законодавст­вом як такі, що підлягають особливій охороні;

10) розробка програми моніторингу стану всіх поверхневих, підземних і морських прибережних вод;

11) розробка програми додаткового моніторингу стану ділянок (зон), що підлягають особливій охороні;

12) встановлення екологічних нормативів (стандартів або категорій) якості води; розробка програми заходів, спрямованих на досягнення еко­логічних цілей, у тому числі нормативів гранично допустимих скидів (ГДС) і регламентів періодичного водо відведення;

13) забезпечення громадськості інформацією щодо проектів плану управління річковим басейном і врахування зауважень;

14) участь у співпраці з іншими компетентними органами в заходах щодо запобігання або зменшення наслідків аварій, які призводять до за­бруднення вод.

Законодавчі підстави для впровадження системи басейнового управління в Україні

Басейновий принцип управління закріплено в таких законодавчих і нормативних актах, як Водний кодекс України; Національна програма еко­логічного оздоровлення басейну Дніпра та поліпшення якості питної води; Основні напрями державної політики у галузі охорони довкілля, викорис­тання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки; постанова Верховної Ради України "Про концепцію розвитку водного, господарства України"; закон України "Про загальнодержавну програму розвитку водно­го господарства".

У Водному кодексі України проголошено, що "державне управління в галузі використання й охорони вод та відновлення водних ресурсів здій­снюється за басейновим принципом..."

У Національній програмі екологічного оздоровлення басейну Дніпра та поліпшення якості питної води передбачено такі пріоритетні заходи та шля­хи їх реалізації.

1. Розробка засад і проектування організаційної структури та функ­ціональних схем басейнового управління.

2. Розробка і затвердження Положення про басейновий принцип уп­равління водокористуванням і охороною вод, відновленням водних ресурсів та екологічним оздоровленням водних об'єктів.

3. Підготовка інших нормативних актів, що забезпечують реалізацію басейнового принципу управління.

4. Розробка нормативно-методичної бази еколого-інвестиційної діяль­ності та функціонування управлінської інфраструктури в басейні.

5. Впровадження взаємоузгодженої нормативно-методичної бази систе­ми обліку, моніторингу та контролю за водокористуванням, охороною вод та відновленням водних ресурсів у басейні.

6. Створення (проектування, відповідна організація тощо) басейнової геоінформаційної системи з банком еколого-господарської інформації.

У Концепції розвитку водного господарства України передбачається "забезпечення взаємодії в управлінні водогосподарською і водоохоронною діяльністю за басейновим принципом".

Згідно з цією Концепцією система басейнового управління грунтується на принципах: .

• пріоритетності екологічної безпеки природокористування, узгодже­ності і збалансованості екологічної політики суб'єктів водокористу­вання і водогосподарської діяльності;

• економічної цілісності басейнового водогосподарського комплексу, самодостатності і самоокупності водогосподарської та водоохоронної діяльності;

• забезпечення взаємодії територіальних і галузевих суб'єктів управ­ління водним господарством на основі програмно-цільового методу (комплексне системне управління водним господарством забезпе­чується створенням координаційного центру, який через виконавчі структури — басейнове водогосподарське об'єднання, регіональні водогосподарські, природоохоронні та інші органи управління — реалізує політику, програми і завдання, спрямовані на досягнення визначеної мети збалансованого розвитку);

• стандартизації процедур і процесів басейного управління та посилен­ня відповідальності всіх суб'єктів водокористування і водогоспо­дарської діяльності за стан водного басейну і якість водних ресурсів;

• багато варіантності механізмів еколого-інвестиційної діяльності, фі­нансування водогосподарських і водоохоронних заходів, стимулюван­ня раціонального використання і охорони водних ресурсів;

• інформаційного і наукового забезпечення управлінських рішень, участі громадськості у вирішенні водогосподарських і екологічних проблем басейну.

Впровадження системи басейнового управління відбувається шляхом розробки і запровадження регламентуючих документів (положень, настанов, стандартів) і, згідно з ними, поступової реструктуризації функцій регіональ­них суб'єктів управління в галузі використання, охорони і відновлення вод­них ресурсів, відпрацювання методології управління на основі проведення басейнових експериментів і пілотних проектів.

До системи басейнового управління залучаються органи виконавчої влади, підприємства, установи та організації, а також інші суб'єкти госпо­дарської діяльності в галузі охорони, споживання і відновлення водних ресурсів.

Закон України "Про загальнодержавну програму розвитку водного гос­подарства" для підвищення ефективності управління водним господарством передбачає створення умов для переходу до управління водними ресурсами тільки за басейновим принципом.

Стратегічна мета реформування управління водним господарством — забезпечення басейнової збалансованості розвитку водного господарства, охорони вод і відновлення водних ресурсів на основі узгодженості правових засад і управлінських дій суб'єктів водокористування за басейновим прин­ципом, спрямованих на збалансоване водозабезлечення населення і галузей економіки, впровадження перспективних технологічних нормативів викори­стання водних ресурсів, запобігання шкідливій дії вод.

Відповідальні за впровадження басейнового принципу — Міністерство екології та природних ресурсів України, Державний комітет України по вод­ному господарству.

В основу басейнового управління водним господарством покладено такі принципи:

• нерозривна єдність і взаємозалежність процесів використання, охоро­ни і відновлення водних ресурсів;

• екосистемний підхід, який передбачає створення управлінських структур, що здійснюють у межах басейнів функції планування, ко­ординації та контролю;

• вдосконалення розмежування повноважень у питаннях використання водних ресурсів між органами державної влади, а також між ними та органами місцевого самоврядування.

Для впровадження цих принципів потрібно:

• на законодавчому рівні розробити і затвердити організаційну структу­ру та функціональну схему впровадження басейнового принципу управління;

• розробити і затвердити відповідні нормативно-правові акти, що за­безпечують реалізацію басейнового принципу управління водним гос­подарством, охороною вод і відновленням водних ресурсів, захистом від шкідливої дії вод;

• створити комплексну басейнову геоінформаційну систему з банком кадастрової інформації про водний фонд, водні ресурси та засоби їх регулювання, про структуру земельних угідь і меліоративних земель, про територіально-галузеву структуру водогосподарського комплексу та використання водних ресурсів, про якість води тощо;

• розробити методичну базу водогосподарської і екологічної інвес­тиційної діяльності та функціонування управлінської інфраструктури в басейнах основних річок.

Враховуючи географічні особливості розміщення та водогосподарської освоєності основних басейнів, на території України доцільно створити орга­ни управління басейнів за таким поділом: Західно-Бузьке, Верхньотисайське, Дністровсько-Прутське, Південно-Бузьке, Дніпровське (з Прип'ятським, Деснянським та Нижньодніпровським регіональними підрозділами), Причорноморське (гирлова частина Дунаю і Дністра, річки Причорно­мор'я), Азовське (Сіверський Донець, річки Приазов'я), Кримське.

Плановою основою басейнового принципу управління є цільова про­грама використання і охорони вод, відновлення водних ресурсів у басейні. У ній визначаються головна мета й основні завдання, які потрібно розв'яза­ти, механізм фінансування і реалізації програмних заходів.

Як видно, в Україні є всі законодавчі підстави для переходу на басей­новий принцип управління як такий, що повністю відповідає всесвітньо визнаній політиці збалансованого соціально-економічного розвитку і функціонування водних екосистем.

Басейнова модель гармонізації і розвитку (міжнародний досвід співпраці)
7.3 Система управління формуванням національної екологічної мережі
Програма формування національної екологічної мережі
Структурні елементи національної екологічної мережі
Організаційна інфраструктура національної економічної мережі
7.4 Система управління екологічною безпекою
Основні принципи управління екологічною безпекою в контексті збалансованого розвитку
Законодавчі основи і функції забезпечення екологічної безпеки
Міжнародні пріоритети екологічно безпечного управління
Екологічно безпечне управління використанням токсичних хімічних речовин
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru