Інформаційні системи і технології в банках - Страхарчук А.Я. - 4.4.1. Загальна характеристика системи

4.4.1. Загальна характеристика системи

Система автоматизації банківських операцій БАРС Millennium (розробник - фірма УНГП БАРС, м. Київ) - це діалоговий програмний комплекс, що спроектований для роботи за технологією клієнт/сервер. САБО зорієнтована на промислові сервери баз даних Oracle та Informix. При цьому клієнтська частина не залежить від сервера, що використовується, і без змін може працювати як із СУБД Oracle, так і з Informix. Продуктивність промислових СУБД дозволяє зберігати великі обсяги інформації, обробляти їх та будувати різні аналітичні форми.

Система БАРС Millennium - інтегрована система, усі складові якої працюють зі спільною базою даних, що дає змогу уникнути дублювання та забезпечує цілісність і узгодженість даних. Програмний комплекс забезпечує надійний захист від несанкціонованого доступу, використання, викривлення і фальсифікації інформації на всіх етапах її зберігання та обробки. Проблему забезпечення банківської безпеки вирішено внаслідок комплексного підходу, що передбачає розподіл користувачів за правами доступу до інформації, до різних АРМ і до режимів у них, а також дозвіл виконання дій відповідно до призначених прав.

Користувач - працівник банку, що експлуатує САБО відповідно до наданих повноважень. Реквізитами користувача є: прізвище, ім'я, по батькові; табельний номер; ідентифікатор користувача в операційній системі (login); ознака відповідального виконавця за рахунками; ознака присутності в установі; час приходу на роботу та закінчення роботи.

У системі прийнято кілька рівнів повноважень користувачів: системні повноваження; повноваження на доступ до бази даних; об'єктні повноваження, що забезпечуються за допомогою механізму ролей і настроювань щодо організації доступу; функціональні повноваження; повноваження на роботу з рахунком чи групою рахунків. Система ролей розмежовує права користувачів комплексу на ресурси системи як фінансові, так і технічні. Відкритість системи дозволяє застосовувати різні офісні застосування для обробки інформації, а також вносити зміни. Комплекс побудовано як мультивалютний.

Користувацький інтерфейс системи базується на використанні характерних для Windows діалогових вікон, меню і методів роботи з ними. Діалог користувача зі системою в середовищі системи ведеться через меню. Меню як особливий вид запиту до системи дає можливість користувачеві обрати напрям своєї роботи. Напрями роботи зосереджені в пунктах меню. Якщо кількість і зміст пунктів меню не змінюються під час роботи, меню такого типу називаються статичними. Якщо кількість і зміст пунктів меню змінюються під час роботи, меню називаються динамічними. Для САБО характерні динамічні меню, вибір пунктів таких меню незалежно від їх типів здійснюється однаково - за допомогою клавіш переміщення курсора або миші.

САБО забезпечує в реальному масштабі часу автоматизацію таких основних напрямів діяльності банку: мультивалютне ведення Головної книги особових рахунків банку, балансових і позабалансових; ведення реєстру клієнтів банку; проведення мультивалютних розрахунків; оперативне управління ресурсами; надання інформації для аналізу ефективності діяльності банку; взаємодія із зовнішніми платіжними системами; організація внутрішньої платіжної системи; обслуговування електронних клієнтів банку; надання оперативної інформації за рахунками та документами з урахуванням розмежування прав користувачів; формування звітів внутрішніх і зовнішніх; підтримка актуального стану нормативно-довідкової інформації. При цьому надається гнучкий механізм настроювання банківських операцій, що характерні для конкретного банку, а також механізм формування АРМ співробітників банку відповідно до посадових функцій. Під час початкового впровадження передбачена можливість автоматизованого імпорту інформації в розрізі клієнтів і рахунків із dbf-файлів у базу даних САБО.

4.4.2. Основні функціональні модулі САБО БАРС Millennium
4.4.3. АРМ Адміністратора
4.4.4. АРМ Технолога
4.4.5. Робоче місце Операціоніста
4.5. СИСТЕМА БАНКІВСЬКОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ НАСЕЛЕННЯ (CБОН)
4.5.1. Загальна характеристика системи
4.5.2. Конфігурації технічних засобів системи СБОН+
4.5.3. Периферійні пристрої системи
4.5.4. Основні особливості технології системи
РОЗДІЛ 5 СУЧАСНІ БАНКІВСЬКІ КАРТКОВІ ТЕХНОЛОГІЇ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru