Блок А. Контрольні питання одиничного вибору відповідей
1. Забезпечення конкурентоспроможності підприємства та прогресивний процес його розвитку досягаються за рахунок:
а) підвищення трудомісткості;
б) зменшення вартості засобів праці;
в) збільшення амортизації;
г) підвищення продуктивності праці.
2. Доцільна, свідома, організована діяльність людей, спрямована на створення матеріальних і духовних благ, необхідних для задоволення суспільних і особистих потреб, це:
а) виробництво;
б) праця;
в) робоча сила;
г) продуктивність.
3. Продуктивність праці як економічний показник характеризує:
а) підвищення того чи іншого виробництва внаслідок залучення більшого капіталу;
б) збільшення обсягу виробництва завдяки зменшенню відходності;
в) ефективність використання ресурсів — праці, капіталу, землі — під час виробництва різних товарів і падання послуг;
г) зменшення собівартості виробу.
4. Як економічна категорія "продуктивність" відображає взаємозв'язок між:
а) ціною та попитом;
б) собівартістю та ціною;
в) кількістю та якістю;
г) попитом та пропозицією.
5. Зростання продуктивності означає:
а) запровадження нових технологій;
б) зменшення собівартості;
в) збільшення обсягу господарської діяльності за умови незмінних витрат ресурсів;
г) залучення нових коштів.
6. Продуктивність праці як категорія результативності трудової діяльності визначає:
а) ступінь ефективності процесу праці;
б) рівень конкурентоспроможності підприємства;
в) рівень рентабельності виробництва;
г) кваліфікаційний рівень трудових ресурсів.
7. Як економічний показник "ефективність праці" характеризує співвідношення:
а) якості та кількості;
б) попиту та пропозиції;
в) продуктивності та обсягу виробництва;
г) результату і витрат.
8. Від чого залежить співвідношення між витратами живої й минулої праці:
а) від рівня розвитку продуктивних сил;.
б) від рівня запасів створеної в минулому продукції, що використовуються нині;
в) від рівня праці, витраченої безпосередньо в даний момент у процесі виробництва;
г) від рівня попиту в регіоні, який охоплює підприємство.
9. Сутність підвищення продуктивності суспільної праці полягає у:
а) поліпшенні робочого місця працюючого;
б) підвищенні контролю за охороною праці;
в) збільшенні прибутку;
г) збільшенні частки минулої праці та зменшенні частки живої праці.
10. Що не відносять до матеріально-технічних факторів зростання продуктивності праці:
а) вплив науково-технічного прогресу;
б) модернізацію устаткування;
в) зменшення людського фактору в виробництві;
г) удосконалення технології виробництва.
11. Оберіть правильний варіант розрахунку зростання
продуктивності праці за рахунок економії чисельності:
Блок Б. Контрольні питання множинного вибору відповідей
1. Ефективність праці як економічна категорія враховує такі соціально-психологічні чинники:
а) корисність результату праці;
б) потребу споживача в товарі;
в) здатність підприємства задовольнити попит на працю;
г) режим робочого дня працівника.
2. Як економічний показник "ефективність праці" розраховується за допомогою показників:
а) продуктивності праці;
б) рівня кваліфікації персоналу;
в) співвідношення у виробничому процесі механічної та людської праці;
г) рентабельності праці.
3. На рівні підприємства результатом праці а
а) продукція підприємства;
б) задоволення покупців;
в) розмір прибутку;
г) рівень затрат праці.
4. Праця, затрачена на виробництво, у визначенні продуктивності праці складається з:
а) живої праці;
б) неживої праці (механізованої);
в) комплексної праці;
г) минулої праці.
5. Зростання продуктивності суспільної праці виявляється у:
а) скороченні витрат праці на одиницю продукції" що зумовлює економію трудових і матеріальних ресурсів;
б) якості праці робочих;
в) зростанні маси споживчої вартості, що позначається на результатах праці;
г) зменшення коефіцієнта минулої праці.
6. Продуктивність праці визначається у таких показниках:
а) виробіток;
б) прибуток на одного працівника;
в) трудомісткість;
г) затрачений час.
7. Рівень продуктивності праці залежить від:
а) зміни чисельності працівників;
б) розширення виробничих потужностей підприємства;
в) збільшення обсягів сировини та матеріалів;
г) нововведень, що забезпечують скорочення витрат робочого часу на одиницю створеної продукції.
8. Фактори продуктивності праці за ступенем урегульованості поділяють на:
а) неконтрольовані;
б) зовнішні;
в) внутрішні;
г) контрольовані.
9. До резервів зростання продуктивності праці щодо часу використання належать:
а) поточні;
б) галузеві;
в) перспективні;
г) міжгалузеві.
10. Програми управління продуктивністю та ефективністю праці містять:
а) розрахунок плану підвищення продуктивності праці-б аналіз резерви, підвищення продуктивності праці;
в) забезпечення і контроль виконання програм
г) аудит виконання програм продуктивності праці.
Методичні вказівки до вивчення теми
Вартість робочої сили
Доходи населення
Витрати населення
Рівень життя населення
Індекс людського розвитку
Оплата праці
Гнучкість оплати праці
Рекомендована література до теми