За даними таблиці розрахувати коефіцієнти варіації та рівномірності надходження товарів на торговельне підприємство.
Таблиця
надходження товарів, тис. грн | |||||
товарні групи | планове | фактичне | |||
і кв. | ii кв. | iii кв. | 1 кв. | ii KB. J iii кв. | |
кондитерські вироби | 141 | 146 | 191 | 144 | 139 J 146 |
хліб і хлібобулочні вироби | 150 | 101 | 116 | 101 | 121 111 |
борошно, крупи | 51 | 53 | 58 | 52 58 |
Розе 'язок
1. розрахунок середньоквадратичного відхилення (о):
о= І^Д7
де х - фактично поставлено товарів; х - план поставки товарів;
п - кількість періодів.
для кондитерських виробів:
І--
(144-141)2+(139-146)2+(146-191)2 „> " сг=л---—---—-—--— =26,35 тис, грн.
для хліба і хлібобулочних виробів:
і(101-150)2+(121-101)2+(111-116)2 -л„ о= у---—---—і-— =30,69 тис. грн.
для борошна, крупи:
і(56-51)2 +(52-53)2 +(58-58)2 о*= л--'—-—-—-—--— =2,94 тис. грн.
2. розрахунок коефіцієнта варіації (Квар):
/&ар=£і00, х
де а - середньоквадратичне відхилення; х - план поставки товарів.
для кондитерських виробів: 26,35
Квар=-£-100 = 16,54%.
(141 + 146 + 191)/3 '
для хліба і хлібобулочних виробів:
30,69
Квар = -100 = 25,09%.
(150 + 101 + 116)/3
для борошна, крупи;
2 94
квар =---і-100 = 5,45%.
(51 + 53 + 58)/3
3. розрахунок коефіцієнта рівномірності (ф):
Кр= 0-Квар.
для кондитерських виробів:
00-16,54=83,46% для хліба і хлібобулочних виробів:
/^=100-25,09=74,91% для борошна, крупи:
ф=100-5,45=94,55%
4. висновок щодо рівномірності надходження товарів на торговельне підприємство.
для кондитерських виробів: оскільки а*р>75%, товари надходять на підприємство рівномірно.
для хліба і хлібобулочних виробів: оскільки Кр<15%, товари надходять на підприємство нерівномірно.
для борошна, крупи: оскільки Кр>75%, товари надходять на підприємство рівномірно.
Задача 26. розрахунок планового обсягу надходження товарів на торговельне підприємство
за даними таблиці плановий обсяг надходження та закупівлі товарів по магазину на плановий рік.
№ пор. | Показник | Алгоритм розрахунку | Товарна група А | Товарна група Б | Товарна група В |
1 | Товарооборот плановий, тис. грн | ТО пл=ТОзвх х(100+ТпрТО)/ 0 | 126(100+3)/100= =129,78 | 402(100-1)/100=397,98 | ——-і ^_ 139(100+0,22)/І00= =139,31 |
2 | Товарооборот плановий у І кварталі, тис. грн | ТОпл,=ТОпл #в//100, де Пв — частка у загальному річному товарообороті товарообороту I кварталу, % | 129,78-1/100=1,3 | 397,98-1,5/100=5,97 | 139,31 1/100=1,18 |
Закінчення табл.
І № пор. 3 | Показник | Алгоритм розрахунку | Товарна група А | Товарна група Б | Товарна група В |
[Товарооборот плановий у IV кварталі, тис. грн | ТОпл4=ТОпл Яв,/100, де Пв - частка в загальному річному товарообороті товарообороту IV кварталу, % | 129,78 0.9/100 =1,17 | 397,98-1,4/100=5,67 | --Е-а_ 139,31-5,8/100=8,14 | |
~4~ | Запаси на кінець періоду, тис. грн | ТЗк=ТОпл4 Нтз/90, де Нтз - встановлена норма товарних запасів на кінець року, дні | 1.17-1/90=0,01 | 13-5,67/90=0,82 | 6 8,14/90=1,82 |
5 | Запаси на початок періоду, тис. грн | 73 п (дано в умові задачі) | 15,88 | 36,98 | 29,19 |
6 | Інше вибуття товарів, тис. грн | ІВпл=ТОпл %ІВ/Ш, де %ІВ - частка іншого вибуття,% до товарообороту | 129,78-0,01/100=0,01 | 397,980,003/100=0,01 | 139,31-0,007/100=0,01 |
7 | Плановий обсяг надходження товарів, тис. грн | Нпл=ТЗк+ТОпл+ІВпл-ТЗп | 0,01+129,78+0,01-5,88= = 113,93 | 0,82+397,98+0,01-6,98= = 361,01 | 1,82+139.31+0,01--29,19=111,95 |
ос | Плановий обсяг закупівлі товарів, тис. грн | Опл = Нпл ( 0-Ркд)/ 0, де Ркд - рівень комерційного доходу | 113,93- (100-20,1)/100= =91,03 | 361,01 (100-18,09)/ /100= 288,45 | 111,95 (100-22,07)/ /100=89,45 |
Задача 28. Оцінка ефективності комерційних угод щодо закупівлі товарів за критерієм досягнення цільової прибутковості товарообороту
Задача 29. Оцінка ефективності комерційних угод щодо закупівлі товарів за критерієм забезпечення конкурентоспроможності ціни реалізації товару
Задача 30. Оцінка доцільності закупівлі товарів у постачальників за критерієм максимізації прибутку від співпраці
ТЕМА 4. Управління трудовими ресурсами (персоналом) торговельного підприємства
Задача 31. Аналіз показників руху та ефективності використання персоналу торговельного підприємства (за 1 період)
Задача 32. Аналіз показників руху та ефективності використання персоналу торговельного підприємства (за 2 періоди)
Задача 33. Аналіз втрат товарообороту торговельного підприємства через нераціональне використання робочого часу
Задача 34. аналіз впливу факторів на продуктивність праці працівників торговельного підприємства
Задача 36. Оцінка ефективності системи оплати праці, що діє на торговельному підприємстві