5.1. Завдання та інформаційна база аналізу фінансових результатів
В умовах ринкової економіки метою діяльності будь-якого суб'єкта господарювання, що працює за принципами самофінансування, у підсумку є отримання прибутку в обсязі, достатньому для подальшого розвитку.
Прибуток (збиток) є якісним узагальнювальним показником роботи підприємства, в якому концентрується ефективність всіх видів його діяльності.
Прибутковість це не тільки основна мета, але і головна умова ділової активності підприємства, результат ефективного здійснення ним своїх функцій. Досвід діяльності підприємств у країнах з розвинутою ринковою економікою свідчить, що стійкого зростання прибутковості вони досягають тільки тоді, коли реалізують стратегію свого розвитку, враховуючи не тільки свої інтереси, але також й інтереси суспільства. Такі підприємства здійснюють цінову політику, спрямовану не на короткочасне отримання вигод від максимі-зації цін, а на стабільний розвиток. Для зростання прибутковості вони, враховуючи ринкову кон'юнктуру, оновлюють всі параметри своєї діяльності, всіляко використовують внутрішні джерела розвитку, надають додаткові вигоди споживачам.
Однак поряд з підприємствами, які успішно працюють, є і збиткові. Збиток виникає в разі перевищення суми витрат, здійснених для отримання доходів, над сумою цих доходів. Наявність збитку свідчить про неефективну роботу підприємства. Хоча можуть бути й інші причини, пов'язані із порушенням прав суб'єкта господарювання чи виникненням якихось надзвичайних обставин. У будь-якому випадку збитковість негативно впливає на фінансовий стан підприємства, а довготривала збитковість може призвести навіть до банкрутства. Тому аналітичне забезпечення менеджменту на підприємстві повинне бути таким, щоб можна було вчасно спрогнозу-вати можливість виникнення збитковості і вжити заходів для її недопущення. А якщо уникнути збитковості неможливо, то хоч би звести її до мінімуму. У цьому одна з основних функцій аналізу фінансових результатів.
Згідно з П(С)БО 3 кінцевий фінансовий результат діяльності підприємства - чистий прибуток або збиток, який формується за схемою, показаною на рис. 5.1.
У процесі формування фінансового результату діяльності підприємства виникають такі види прибутку (збитку): валовий; від операційної діяльності; від звичайної діяльності; від надзвичайної діяльності; чистий прибуток (збиток).
Крім цього, на основі податкового обліку підприємства визначають прибуток до оподаткування, що є об'єктом оподаткування податком на прибуток (рис. 5.2).
Рис. 5.2. Загальна схема визначення об'єкта оподаткування податком на прибуток підприємства
Зміст рисунків 5.1 і 5.2 свідчить, що фінансові результати діяльності підприємств мають багатогранний характер і є синтезованим відображенням взаємозв'язків і взаємообумовленості усіх складників їх діяльності. Це означає, що аналіз фінансових результатів повинен проводитися з дотриманням системного підходу. Він передбачає вивчення комплексу факторів на стадіях обґрунтування, формування й отримання, розподілу і використання фінансових результатів. При цьому комплексність аналізу полягає не тільки в системному аналітичному опрацюванні впливу комплексу факторів, а і в неперервному та наскрізному аналітичному супроводженні процесу управління фінансовими результатами на усіх його стадіях з метою вироблення керованих факторних впливів, спрямованих на досягнення цільових результатів. Таке позиціювання аналізу в процесі управління сприяє забезпеченню належної обґрунтованості планування й отриманню очікуваних фінансових результатів.
У складі чистого прибутку торговельного підприємства основним, а в багатьох випадках єдиним елементом його формування є прибуток, отриманий від торговельної діяльності. Тому під час аналізу фінансових результатів торговельного підприємства головна увага приділяється якраз результату, отриманому від основного виду діяльності.
До найважливіших завдань аналізу фінансових результатів належать:
-обґрунтування варіантів планового (прогнозного) обсягу, якості та структури фінансових результатів;
-систематичний контроль за формуванням фінансових результатів;
-загальна оцінка виконання плану прибутку і рентабельності та виявлення основних тенденцій їх динаміки;
-вивчення змін у джерелах і структурі формування фінансових результатів;
-кількісна оцінка впливу основних факторів на фінансові результати;
-виявлення резервів зростання прибутку і рентабельності та розробка заходів щодо їх мобілізації;
-оцінка раціональності розподілу і використання прибутку підприємства.
Для проведення аналізу фінансових результатів використовують такі джерела інформації: фінансовий план підприємства, фінансову і статистичну звітність, податкову звітність, дані відповідних рахунків бухгалтерського обліку та інші джерела.
Основним джерелом інформації для аналізу є фінансова звітність підприємств. Під час аналізу фінансових результатів тією чи іншою мірою використовується інформація кожної з її форм. Однак найбільше застосування мають: Ф№ 1 "Баланс", Ф№ 1-м "Баланс", Ф№ 2 "Звіт про фінансові результати", Ф№ 2-м "Звіт про фінансові результати", Ф№ 5 "Примітки до річної фінансової звітності". Крім цього, у споживчій кооперації використовуються відомчі форми звітності, введені Укоопспілкою. Це Ф№ 1 ФП "Звіт про фінансові результати" і Ф№ 2 ФП "Звіт про витрати, пов'язані з реалізацією та управлінням у галузях діяльності". Ці форми складають кооперативні підприємства, які здійснюють багатогалузеву діяльність.
Ф№ 2 "Звіт про фінансові результати" містить три розділи. У першому розділі "Фінансові результати" розкривається формування фінансового результату підприємства, починаючи з доходів (виручки) від реалізації до чистого прибутку або збитку за звітний і попередній періоди (рис. 5.1).
У другому розділі цієї форми показуються елементи операційних витрат також за два періоди. Це матеріальні витрати, витрати на оплату праці, відрахування на соціальні заходи, амортизація та інші витрати.
У третьому розділі наводиться розрахунок показників прибутковості акцій (чистий і скоригований, чистий прибуток на одну просту акцію, дивіденди на одну просту акцію). Цей розділ заповнюють акціонерні товариства.
У Ф№ 5 "Примітки до річної фінансової звітності" (розділ 5) міститься інформація про "Інші операційні доходи і витрати", "Доходи витрати від участі у капіталі за інвестиціями", "Інші фінансові доходи і витрати".
Відомча форма № 1-ФП "Звіт про фінансові результати" розкриває формування фінансових результатів у кожній з галузей діяльності підприємств споживчої кооперації (торгівлі, ресторанному господарстві, промисловості та ін.), що необхідно для поглиблення контролю прибутковості.
Більш детальну інформацію про прибуток і його використання містять дані рахунків бухгалтерського обліку 44 "Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)", рахунки класів 7 "Доходи і результати діяльності", 8 "Витрати за елементами", 9 "Витрати діяльності". Інформація рахунків бухгалтерського обліку, розрахунки і довідки бухгалтерії, первинні документи є підставою для оперативного аналізу фінансових результатів.
Із податкової звітності використовують "Декларацію про податок на прибуток підприємства".
Під час аналізу фінансових результатів важливою також є інформація статистичної звітності підприємства: Ф№ 1 "Звіт про основні показники діяльності підприємства", Ф№ 1-Б "Звіт про фінансові результати і дебіторську та кредиторську заборгованість", Ф№ 1-ПП "Звіт про суми отриманих пільг з оподаткування в розрізі окремих видів податків і пільг з кожного виду податку" та ін.
В аналізі фінансових результатів використовуються також інші джерела інформації: бізнес - плани, внутрішня управлінська звітність, матеріали документальних ревізій і аудиторських перевірок, результати маркетингових досліджень, накази, постанови органів управління, протоколи і рішення зборів акціонерів, пайовиків, засновників, договори на постачання товарів тощо.
5.3. Аналіз рівня, динаміки та структури фінансових результатів
5.4. Аналіз фінансових результатів від основної діяльності
5.5. Аналіз фінансових результатів інших видів звичайної і надзвичайної діяльності підприємства
5.6. Аналіз та оцінка меж беззбитковості торговельної діяльності
РОЗДІЛ 6. АНАЛІЗ ФІНАНСОВОГО СТАНУ ТОРГОВЕЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА
6.1. Зміст і структура методики аналізу фінансового стану підприємства та його інформаційна база
6.2. Бухгалтерський баланс і його внутрішні економічні взаємозв'язки
6.3. Загальна оцінка фінансового стану за даними бухгалтерського балансу
6.4. Аналіз фінансової стійкості підприємства за абсолютними і відносними показниками