Міжнародна економіка - Козак Ю.Г. - Технологія

Технологія - важлива для ТНК внутрішня і водночас зовнішня змінна, яка тісно пов'язана з цілями та завданнями фірми -зовнішнім середовищем її діяльності1. Діяльність ТНК відбувається одночасно і в високотехнічному світо господарському просторі і в технологічних середовишах різного рівня в різних країнах. Кожне середовище пред'являє свої особливі вимоги до застосовуваної технології. Тому перед ТНК завжди існує проблема вибору адекватної технології, тобто технології оптимальної для того середовища, де її використовують.

ТНК можуть обрати один з таких трьох видів технології, або їх поєднання залежно від цілей та зовнішнього середовища.

1. Одиничне, дрібносерійне або індивідуальне виробництво, де одночасно виготовляються лише одна або мала серія однакових виробів. Часто такий виріб виготовляється для певного покупця за його специфікаціями або є дослідним зразком. Великі комп'ютери "Ай Бі Ем", комерційні "Боїнги" або військові реактивні літаки, унікальне медичне устаткування або космічні кораблі - всі ці види виробів виготовляються за індивідуальними замовленнями, наприклад, дошки для серфінга, судна для прогулянок, меблі, одяг.

2. Масове або великосерійне виробництво застосовуються при виготовленні великої кількості виробів, котрі ідентичні один одному або схожі. Такий тип виробництва характеризується механізацією, використанням стандартних виробів деталей і конвеєрним способом складання. Майже всі споживчі товари виготовляються на базі технології масового виробництва.

3. Безперервне виробництво використовує автоматизоване устаткування, котре працює цілодобово для безперервного виготовлення однакового за характеристиками продукту у великих обсягах. Прикладами безперервного виробництва можуть бути перероблення нафти, сталеливарне та мідеплавильне виробництва, робота електростанцій [40, с. 96-97].

Які ж загальні контури технологічної стратегії передових ТНК, реалізація котрої покликана допомогти їм устояти на завойованих ринках і завоювати нові?

Управлінські стратеги Заходу вважають, що одним із шляхів різкого підвищення рівня конкурентоспроможності є вирішення завдання об'єднання в рамках господарських комплексів гнучкості та адаптивності дрібносерійного виробництва з низькими витратами і високою продуктивністю праці масового виробництва. Технологічною складовою цього процесу є широка автоматизація і комп'ютеризація всіх видів виробничо-управлінських операцій на базі підвищення кваліфікації працівників і вдосконалення всього комплексу організаційно-управлінських структур.

Корпорації, котрі борються за лідерство на світовому ринку, повинні будувати технологічну стратегію, виходячи з реалій кінця XX - початку XXI ст. А ця реальність полягає в тому, що відбулося, за визначенням американського футуролога Джона Несбі-та, мегазрушення від суспільства промислового до суспільства інформатики.

У даний історичний момент, - пише К. Татеїсі у своїй книзі "Вічний дух підприємництва" - пріоритетом усієї діяльності підприємця є слідування в кільватері мегатен-денції, котра стрімко несе нас в суспільство "інформатики". Обрати інший курс, ігнорувати мегатенденцію - однаково що пливти проти течії [74, с. 166-167]. Компанії, прихильники технології промислової ери, - стверджує він, - неминуче приречені на структурне виродження. Розраховувати на успіх в майбутньому може лише та компанія, котра зуміє "осідлати мегатенденцію", "оволодіти технологіями "трьох К", котрі невіддільні від суспільства інформатики. Це комп'ютери, комунікація, контроль (управління) - три елементи, що становлять серцевину вищої технології. Порівняння з функціями людського організму розкриває значимість "трьох К". Комп'ютери - це люди, комунікації - нервова система, контроль - органи руху. Так само як взаємодія цих трьох систем організму дозволяє здійснювати комплексну діяльність, технології "трьох К" забезпечують компанії нормальну життєдіяльність у суспільстві інформатики [73, с. 166-167].

Згідно з теорією історичних інновацій, розробленою К. Татеїсі, ера кібернетики, яка розпочалась в 1974 p., триватиме упродовж першого десятиліття XXI ст., а потім розпочнеться революція, пов'язана з біонікою. А відтак для збереження лідерства у світі вже зараз потрібно готуватися до наступу стадії біотехнології.

Люди
Структура
Сучасні форми орга нізацінної структури ТНК
Специфіка зовнішнього середовища ТНК: глобалізація господарських зв'язків та множинність специфічних національних ринків
9.2. Загальні тенденції руху прямих іноземних інвестицій ТНК
Новітні тенденції в структурі міжнародної інвестиційної діяльності ТНК
9.3. Регіональні та галузеві особливості інвестиційної діяльності ТНК
Регіональні особливості інвестиційної діяльності ТНК
Галузеві особливості інвестиційної діяльності ТНК
Особливості діяльності провідних ТНК в автомобілебудівній промисловості
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru