Міжнародна економіка: в питаннях та відповідях - Козак Ю.Г. - Інтереси України у Франції

Французький стиль ведення ділових переговорів формувався під впливом їх славетної історії й культури і уявлень французів про особливу роль їх країни в європейських та світових справах. Французький чиновник або бізнесмен вважає (може, і не безпідставно), що культура їх країни найрозвиненіша в світі, що Франція є батьківщиною демократії, що французький народ встановив найвищі стандарти спілкування. Тому француз на переговорах гранично ввічливий, демонструє вишукані манери. В розмовах з французькими партнерами неприпустима фамільярність, що притаманна американцям. Вони приходять на ділові зустрічі добре одягнені і цього ж вимагають від іноземного партнера. Французи вважають себе унікальною нацією й не прирівнюють до себе іноземців. Втім, це не заважає їм відноситись до іноземного партнера з повагою, якщо той заслуговує цього своїми діловими якостями та манерами.

Сильною стороною французів на переговорах є логіка міркувань. Вони швидко помічають нелогічність в позиції партнера й використовують це. В протилежність німцям, які також полюбляють логіку, французи ведуть переговори гнучкіше й більш терпляче. Якщо німець, виклавши свої аргументи, які здаються йому "залізними", зразу ж вимагає прийняти рішення від партнера, то француз веде переговори довго, ще і ще раз аргументуючи свою позицію. При цьому він не наполягає на скорішому прийнятті рішення.

Підчас ділової зустрічі французи спочатку намагаються добре впізнати позицію іноземного партнера, його "козирі" й слабкі місця. Свою позицію вони викладати не поспішають. Ділові стосунки не обмежуються виключно рамками службових кабінетів. У Франції багато які важливі рішення приймають не тільки за робочим, але й за обіднім столом. Підчас ділового обіду власне про справи говорити прийнято тільки після того, як буде подана кава. Французи високо цінують у своїх співбесідниках здатність орієнтуватися у питаннях культури й мистецтва, особливо французького. У ході бесіди слід остерігатися тем, що торкаються віросповідання, особистого положення на службі, доходів, хвороб, сімейного становища, політичних пристрастей.

Французи ведуть переговори ввічливо й зовні дружелюбно. Проте, якщо вони впевнені в своїй логіці, на компроміси не йдуть, а знову роз'яснюють свою позицію. Якщо їм не вдається переконати партнера, вони переривають переговори, але роблять це в не ганбливій формі.

Французи намагаються завжди бути точними, навіть в дрібницях; цим вони нагадують німців. По натурі вони екстраверти й легко спілкуються з партнерами, вони цікаві співбесідники; цим вони відрізняються від німців. Вони часто бувають емоційними, проте не порушують логіки своїх міркувань.

В переговорах з французами слід виявляти офіційність й звертатися до партнера тільки по прізвищу. Треба зважувати на те, що француз вважає свою націю "аристократкою" по відношенню до інших народів. Вважається неввічливим до традиційного привітання ("бонжур", "оревуар") не додати прізвище партнера або необхідні слова звертання (мсьє, мадам). Неодмінним атрибутом ділової людини є його візитна картка, на якій рекомендується вказати закінчений вищий навчальний заклад.

У французьких організаціях рішення приймають обмеженим числом осіб високого рангу. А тому дуже важливо, щоб ділові зв'язки з французькими компаніями встановлювалися на відповідному ієрархічному рівні. "Бюрократична тяганина" особливо характерна для націоналізованих підприємств. Навпаки, на дрібних та середніх підприємствах генеральний директор, або власник приймає рішення одноособово. Підчас переговорів основна увага приділяється не стільки цінам, скільки технічним характеристикам та довготривалості пропонованих товарів. Успіх переговорів буде залежати від того, наскільки вам вдалося, переконати французів у реальних перевагах пропозиції. Контракти, які укладають французи, гранично конкретні, точні у формулюваннях і не допускають різночитання.

Інтереси України у Франції

Франція має важливе значення для України як розвинута європейська країна, що має другий за обсягом економічний потенціал в Європі. Великий вплив Франції у справах ЄС може позитивно сприяти на досягнення стратегічної мети України - вступ до Європейського Союзу. Україна й Франція мають давні історичні й культурні контракти.

Проте економічні зв'язки наших країн сьогодні розвиваються дуже повільно, що не відповідає інтересам обох народів. Франція посідає лише десяте місце в зовнішньоторговельному обороті України.

Динаміка торговельного обороту України з Францією, млн. дол.

1996 р.

1998 р.

1999 р.

2000 р.

Експорт

ПІ

119

85

112

Імпорт

245

300

237

236

Основним статтям нашого експорту у Францію є: одяг, текстильні та трикотажні вироби (32% від усього експорту), жири та масла (19%), органічні хімічні сполуки (7,5%), олійне насіння та плоди (6,9%).

В. нашому імпорті з Франції переважають: енергетичне та електротехнічне обладнання, електронні прилади (19%), хімічні продукти (9%); фармацевтична продукція (9%), алкогольні та безалкогольні напої (8%).

Обсяг французьких інвестицій в Україну незначний.

Можливості економічного співробітництва України та Франції далеко не вичерпані.

4.5. Економіка Великої Британії
Місце у світовій економіці
Структура й динаміка розвитку економіки
Внутрішньоекономічна політика
Зовнішньоекономічна політика
Особливості ділової етики
Інтереси України у Великій Британії
4.6. Економіка Італії
Італія в світовій економіці
Структура і динаміка економічного розвитку
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru