Міжнародна економіка: в питаннях та відповідях - Козак Ю.Г. - Структура й динаміка розвитку економіки

Галузева структура британської економіки в повоєнний період зазнала суттєвих змін. Насамперед, це виявилося у скороченні частки "старих" галузей промисловості - текстильної, металургійної промисловості, суднобудування. Конкуренція, що посилилася з боку нових індустріальних країн, призвела до витіснення зі світових ринків колишню гордість Англії - текстильну промисловість. В цілому роль легкої промисловості Великої Британії помітно зменшилася. Далося взнаки також все більше переміщення чорної металургії до країн, що розвиваються. В 60-70-х роках приріст виробництва в означених вище галузях був від'ємним, особливо в суднобудуванні. Значно знизилися темпи виробництва локомотивів, вагонів, автомобілів і мотоциклів.

Водночас швидко розвивалася електротехніка й електроніка, хімічна промисловість, щорічні темпи приросту яких в 60-ті роки досягали 6%, а в приборобудуванні - навіть 8%. Якщо в побутовій електротехніці позиції Великої Британії слабкіші за її конкурентів, то у виробництві великих ЕОМ та в аерокосмічній техніці вона знаходиться серед лідерів (за випуском космічної техніки вона поступається тільки США та Франції). В електронній промисловості велику роль відіграє компанія "Інтернешнл комп'ютерз лімітед" (ІКЛ), в аерокосмічній та воєнній - "Роллс-Ройс", виробництві засобів зв'язку - "Брітіш телеком" (БТ).

В автомобілебудуванні Велика Британія втрачає лідируючі позиції, які мала на початку XX століття. Значна частина виробництва автомобілів в країні контролюється американським капіталом. Основний випуск автомобілів в Британії здійснює компанія "Брітіш Лейланд"; корпорація "Роллс-Ройс" переорієнтувалася на виробництво моторів і аерокосмічної техніки.

В хімічній промисловості випереджаючими темпами розвивається виробництво продукції органічного синтезу (пластмаси, синтетичні волокна), нафтохімія і фармацевтика; В останній галузі Велика Британія здобула особливих успіхів (до речі, ще в 1929 р. саме англійський вчений А. Флемінг відкрив пеніціллін, за що був нагороджений Нобелівською премією).

В цілому частка обробної промисловості Великої Британії, як і в економіці інших розвинутих країн, неухильно знижується. Якщо в 1950 р. вона становила 30%, то в 2000 р. - вже тільки 18,8%. Що ж до гірничої промисловості й енергетики, то в перші повоєнні десятиліття вона скорочувала обсяги виробництва; це було пов'язано з тривалим спадом вугільної й залізорудної промисловості. Проте із відкриттям і освоєнням родовищ нафти й газу на шельфі Північного моря ситуація різко змінилася. Видобуток нафти в британському секторі шельфу розпочався в 1975 році, і в невдовзі країна не тільки повністю забезпечила себе своєю нафтою, але й стала її експортером. Правда, собівартість англійської нафти досить висока через складні умови видобутку; тому її конкурентоспроможність сильно залежить від рівня світових цін на енергоносії. Найвідомішим родовищем нафти є"Екофіск". Від нафтових і газових свердловин до британського узбережжя протягнуто трубопроводи. Переважна частина нафти й газу видобувається й переробляється англо-голландською компанією "Роял Датч-Шелл" та англійською "Брітіш петролеум".

Нафта й газ складають 70% всіх енергоносіїв, що споживаються у Великій Британії. Незважаючи на досить великі поклади вугілля, його частка впала досить сильно; в 1913 р. у Великій Британії видобувалося 287 млн. т цього палива, а в 1999 р. - тільки 36 млн. т. Нарощує потужності атомна енергетика, сьогодні вона виробляє чверть всієї електроенергії країни; проте частка АЕС в британській енергетиці значно нижча, ніж у французькій.

Найбільші компанії в промисловості Великої Британії

Назва компанії

Галузь виробництва

"Брітіш петролеум", "Ройял Датч-Шелл"

Нафтогазова, нафтопереробна

"Ролл-Ройс", "Брітіш Лейланд", "Брітіш ейрспейс", "Уестленд ейкрафт", "Віккерс"

Авіакосмічна, автомобільна, військова

"Брітіш стіл", "Брітіш алюмініум"

Металургія

"Дженерал електрік", "Інтернешнл комп'ютерз", "Брітіш телеком"

Електротехнічна, електронна, телекомунікаційна

"Інтернешнл кемІкл індастріз", "Керточд", "Брітіш найлон спіннерз"

Хімічна

"Тлаксо Веллкам", "Сміткін Бічем", "Зенека"

Фармацевтична

"Юнілевер"

Харчова

Сільське господарство Великої Британії - одне з найпродуктивніших у світі. Незважаючи на те, що Його частка у ВВП складає тільки 1,2%, а серед зайнятих - 2,0%, воно забезпечує повністю потреби британців у пшениці, ячменю, вівсу й свинині. Не повністю, але в значній мірі покриваються потреби у картоплі, яловичині, баранині, вовні, цукру та яйцях. В цілому сільське господарство задовольняє на 80% потреби населення Великої Британії у продовольстві. Темпи його зростання досить швидкі (пересічно на 3% в 90-х роках). Провідною галуззю сільського господарства є тваринництво (70% всієї продукції). Сільське господарство користується дієвою підтримкою з боку британського уряду.

Як і в інших розвинутих країнах, основна частка в структурі ВВП належить сфері послуг.

Галузева структура економіки Великої Британії (% до ВВП)

Обробна промисловість...................... 18,8

Енергетика й гірнича промисловість...... 9,8

Сільське господарство........................ 1,2

Сфера послуг................. .................. 70,2

В сфері послуг провідна роль належить кредитним закладам. Частка лондонських банків складає 20% у міжнародному кредитуванні. Наймогутнішими банками є: "Берклейз Бенк", "Ллойдз Бенк", "Мідленд Бенк", "Нешнл Вестмінстер бенк". На цю "Велику четвірку" припадає 92% всіх вкладів у комерційні баки Великої Британії. Ці банки стали осередником утворення великих фінансових груп - "Ллойдз", "Барклейз", "Мідленд". Група "Ллойдз" контролює банківські, інвестиційні операції, торгівлю сировиною, виробництво чорних металів, важке машинобудування, сільське господарство і лісову промисловість. В сферу "Барк-лейз" входять банківські й страхові операції, судноплавство, зовнішня торгівля й перевезення, легка промисловість, гірнича промисловість у деяких африканських країнах. Група "Мідленд" охоплює банківські й кредитні операції, телебачення, електроніку, авіабудування, хімічну й харчову промисловість. Крім того, утворена спільно з американським капіталом група "Коудрей-Морган Гренфелл - Моргай (США)", інтереси якої лежать у сферах банківських, інвестиційних і страхових операцій, військово-промислового комплексу, електроніки, сталеливарної промисловості, виробництва обладнання, атомної промисловості..

Контрольно-регулюючі функції в кредитно-фінансовій сфері здійснює Банк Англії. Центром ділової активності Великої Британії є Сіті - квартал в Лондоні, де зосереджені англійські банки й філії зарубіжних банків, товарні й фондові біржі, страхові компанії. Серед британських страхових компаній найбільшою є "Пруденшл"; виокремлюються також корпорації "Ллойд", "Комершл юніон", "Ройял".

Банки Великої Британії широко відомі наданням висококваліфікованих консультацій з питань юридичної й бухгалтерської справи, послугами в галузі приватизації. Від такого роду послуг Велика Британія отримує досить значний доход у зовнішньоекономічних операціях.

Динаміка розвитку економіки Великої Британії в повоєнні часи характеризується темпами нижчими, ніж у її конкурентів - Франції, ФРН та Японії. Це обумовило відносне відставання її, втрату позицій в світовій економіці. Водночас динаміка англійської економіки стабільніша, ніж в інших країнах. Падіння виробництва підчас рецессій було на таким глибоким, оскільки не спостерігалося пікових сплесків підчас підйому (як, наприклад, в Німеччині або Японії). В значній мірі така "вирівненість" темпів пояснюється політикою "стоп-уперед", яку намагався здійснювати уряд Великої Британії, щоб не допускати перегріву економіки (докладніше про це мова буде Йти нижче).

Динаміка основних показників розвитку економіки Великої Британії (в %)

Пересічно за рік

1950-

1960-

1970

1980

1990

1995

1996

1997

1998

1999

2000

1960

1970

1980

1990

1995

ВВП

2,3

2,7

1.9

3,2

1,4

2,8

2,3

3,3

2.6

2.2

3,0

Промисловість

3,5

2,8

1,5

...

...

4,1

1,1

0,8

0,5

0,0

1.5

Звертає на себе увагу падіння темпів ВВП в 1970-1980 рр. і в 1990-1995 рр. В першому випадку - це наслідок енергетичної кризи 1973-1975 рр., а також болісного пристосування економіки Великої Британії до структури ЄС через її пізній вступ до цієї організації. В другому випадку далася взнаки світова економічна криза 1991 року. З іншого, боку, відносно високі темпи розвитку спостерігалися у 80-х роках і з другої половини 90-х років. Починаючи з кінця 70-х років позитивний вплив на економічні показники Великої Британії справляло освоєння покладів нафти й газу в Північному морі.

З другої половини 90-х років в економіці Великої Британії розпочалося піднесення, яке тривало, принаймні, до 2001 року. Основною рушійною силою економічного розвитку в цей період стало підвищення споживчого попиту з боку населення країни, що є наслідком зростання доходів. За 2001 рік споживчі витрати населення зросли на 3,5%. Збільшилися витрати на товари тривалого користування й продукцію галузей високих технологій. Швидко зростає продаж мобільних телефонів, сьогодні ними користується вже дві третини населення. Щороку понад 20 млн. англійців проводять відпустку за кордоном. Фактором, що сприяє розширенню попиту, є зростання зайнятості населення. 31995 р. до 2000 р. число робочих місць збільшилося на 1,6 млн. чол. Реальна заробітна плата за 2000 р. піднялася на 5%, безробіття скоротилося до 5,3% від числа економічно активного населення.

Найбільш динамічно розвивалася сфера послуг, темпи якої перевищували 4%. Водночас промисловість розвивалася нерівномірно. В 90-х роках зростали капіталовкладення в економіку, переважно в приватний сектор. Найвищі темпи росту в промисловості притаманні електроніці, фармацевтиці й Інструментальному виробництві. Знизилися темпи розвитку сільського господарства; значні збитки ця галузь понесла через захворювання скота енцефалітом ("коров'ячий сказ"), а потім ящуром. ЄС заборонив імпорт з Великої Британії усіх видів м'ясомолочної продукції та живого скота.

Позитивний вплив на динаміку розвитку британської економіки в 90-х роках спричинило розширення й зовнішнього попиту на товари та послуги з Великої Британії. Сприятливо діяло в цьому напрямку підвищення світових цін на нафту, яку Британія експортує.

Незважаючи на економічне піднесення, рівень інфляції в країні залишався досить низьким, в середньому 2,5% в другій половині 90-х років.

Внутрішньоекономічна політика
Зовнішньоекономічна політика
Особливості ділової етики
Інтереси України у Великій Британії
4.6. Економіка Італії
Італія в світовій економіці
Структура і динаміка економічного розвитку
Внутрішньоекономічна політика
Зовнішньоекономічна діяльність
Особливості ділової етики
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru