Міжнародна економіка: в питаннях та відповідях - Козак Ю.Г. - Зовнішньоекономічна політика

Протягом повоєнного періоду зовнішньоекономічні орієнтири Великої Британії поступово змінювалися. Якщо в 40-х - 50-х роках пріоритет надавався зв'язкам з колоніями та США, то згодом зросла роль Західної Європи, особливо після вступу Британії до ЄЕС в 1973 р. Так, в 1950 р. 40% експорту країни і стільки ж експорту припадало на країни, що розвиваються, а наприкінці 90-х років частка Західної Європи в британському експорті становила 63%. Знизилася також частка США в зовнішній торгівлі, проте для Великої Британії партнерство зі США має більше значення, ніж для будь-якої іншої країни ЄС.

Вже відзначалося, що Велика Британія увійшла до Європейського Економічного Співробітництва із запізненням. Це негативно вплинуло на її економіку, оскільки ємні ринки Західної Європи опинилися недостатньо відкритими для британських товарів. З кінця 70-х років ситуація змінилася на краще, і Велика Британія змогла використати переваги глибокої економічної інтеграції. Особливістю стосунків Великої Британії з партнерами по ЄС є те, що по зовнішньоторговельним операціям з ними вона має негативне сальдо, а по інвестиціях - позитивне, тобто англійські інвестиції в західноєвропейські країни перевищують за обсягом приток інвестицій звідти.

Як консерватори, так і лейбористи протидіють тотальній інтегрованості Великої Британії в європейські структури, вони виступають проти перетворення Європейського Союзу в наднаціональну організацію. В цьому уряд має підтримку більшості населення країни. Велика Британія не приєдналася до Європейського валютного союзу і зберегла фунт стерлінгів як національну валюту. Уряд лейбористів має розбіжжя зі своїми партнерами по ЄС і в деяких інших питаннях. Так, наприклад, він проти уведення єдиних податкових ставок в ЄС, оскільки рівень ставок в Британії нижче, ніж в інших країнах, і це надає певні переваги англійським виробникам.

В зовнішній торгівлі Великої Британії спостерігається нарощування товару, особливо інтенсивне з 90-х років. Умови для експорту покращилися через сприятливу ситуацію, яка склалася на ринках США і Західної Європи; економічний "бум" в США тривав десять років, це стимулювало імпорт. При цьому імпорт незмінно перевищує експорт, зовнішньоторговельне сальдо від'ємне.

Динаміка зовнішньої торгівлі товарами (млрд. ф. ст.)

1995 р.

1996 р.

1997 р.

1998 р.

1999 р.

2000 р.

Експорт

153,7

167,4

171,8

164,1

165,7

182,7

Імпорт

165,4

180,5

183,7

184,6

192,4

202,8

Сальдо

- 11,7

-13,1

- 11,9

-20,5

-26,7

-20,1

Характерною особливістю британської зовнішньої торгівлі товарами є постійне зростання частки готової продукції як в експорті, так і в імпорті. Наприкінці 90-х років частка готових виробів і напівфабрикатів в експорті Великої Британії становила 86%, а в імпорті 85%.

В англійському експорті переважає продукція аерокосмічної, хімічної і електротехнічної продукції, а також нафта. На експорт йде близько 90% виробництва електронно-обчислюваної техніки, 70% хімічної продукції, понад половину приборів. Високою є частка експорту у виробництві тракторів, текстильного й гірничого обладнання, зброї. В імпорті основну частину складають машини й обладнання. Частка продовольства знизилася до 9%, сировини - до 3%.

В торгівлі товарами головним партнером Великої Британії виступає ЄС: 59% експорту й 54% імпорту припадає на країни цього регіону. В розрізі окремих країн географічна структура зовнішньої торгівлі Великої Британії наприкінці 90-х років складалася таким чином:

Основні торговельні партнери Великої Британії (в % до обороту)

Експорт

Імпорт

Німеччина

12

14

США

12

13

Франція

10

10

Нідерланди

8

7

За експортом послуг Велика Британія посідає друге місце у світі, поступаючись тільки США. В основному експортуються ділові послуги. Частка Великої Британії в експорті послуг зросла з 6,8% в 1990 р. до 7,5% в 1999 р.; в імпорті - відповідно 5,5% і 6,0%. За імпортом послуг Велика Британія знаходиться на четвертому місці в світі (після США, Німеччини та Японії).

Велика Британія займає друге місце після США за обсягом зарубіжних інвестицій. Частка британських ТНК в зарубіжних прямих інвестиціях в 2,5 рази перевищує частку країни в світовій торгівлі. Протягом XX ст. відбувалося переміщення капіталовкладень Великої Британії з колоній і країн, що розвиваються, до індустріально розвинутих країн. Понад 60% британських капіталовкладень пішло в країни ЄС. В структурі інвестицій основна маса припадає на обробну промисловість (понад дві третини) і на нафтову промисловість (20%). Значні обсяги вивезеного капіталу вкладаються в банківську й страхову справу.

В 90-х роках спостерігався інтенсивний приплив іноземних інвестицій і в економіку Великої Британії.

Особливості ділової етики
Інтереси України у Великій Британії
4.6. Економіка Італії
Італія в світовій економіці
Структура і динаміка економічного розвитку
Внутрішньоекономічна політика
Зовнішньоекономічна діяльність
Особливості ділової етики
Інтереси України в Італії
4.7. Економіка Канади
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru