Інформаційні системи і технології на підприємствах - Плескач В.Л. - Засоби створення Web-сайтів

Java - мова програмування, розроблена компанією Sun Microsystems й нагадує структурою і синтаксисом мову програмування С. Вона є сьогодні в Internet у двох варіантах: JavaScript і Java. Перший варіант мови є всього лише надбудовою стандарту HTML і значно розширює можливості документа, створеного в цьому форматі. Модуль, написаний мовою JavaScript, інтегрується у файл HTML як підпрограма і викликається на виконання з відповідного рядка HTML-коду стандартною командою. Вбудований у браузер інтерпретатор мови сприймає і скрипт, і код гіпертексту як єдиний документ, обробляючи дані одночасно. Модуль Java на відміну від JavaScript не інтегрується у використовуючу його сторінку, а існує як самостійне застосування з розширенням .class у вигляді аплета. Він також викликається з html-файла відповідною командою, але завантажується, ініціалізо-вується і запускається для виконання у вигляді окремої програми у фоновому режимі.

Технологія Java дає змогу додати сторінці елементи інтер-активності, формувати, компонувати і повністю контролювати формат спливаючих вікон, що з'являються, і вбудованих фреймів, організовувати такі активні елементи, створити чат тощо. Серед переваг цієї технології слід назвати відсутність необхідності встановлювати і налагоджувати на сервері нові додаткові модулі, що забезпечують роботу Java-програм.

Технологія Common Gateway Interface (CGI) застосовує у складі ресурсу Internet інтерактивні елементи на базі застосувань, що забезпечують передачу потоку даних від об'єкта до об'єкта.

У загальному випадку принцип роботи CGI виглядає так: користувач заповнює на Web-сторінці певну форму і натискає на кнопку, після чого вбудований у HTML-код рядок виклику CGI-скрипта запускає відповідну програму CGI і передає їй управління процесом обробки інформації. Введені користувачем дані відсилаються цій програмі, а вона у свою чергу вбудовує їх в іншу сторінку, відправляє поштою або трансформує іншим способом.

Скрипти CGI розміщуються на сервері у спеціально відведеній для цих цілей директорії CGI-BIN. Слід пам'ятати, що підключення, відладка і запуск таких програм вимагають відповідних прав доступу до Л"р-сервера, а також певних знань і навиків.

Технологія CGI зазвичай реалізується двома методами: або з використанням програм, написаних мовою PERL (Practical Extraction and ReportLanguage), або із застосуванням мови С, оскільки більшість UNIX-сумісних платформ включають вбудований транслятор цієї мови.

Подібні програми мають розширення.cgi. Необхідно зазначити, що PERL є інтерпретованою мовою, тому не вимагається додаткової компіляції. Крім згаданих можливостей за допомогою цієї технології можна організувати систему показу послідовності рекламних банерів або автозавантаження файлів на сервер, створити форму відправки електронного листа безпосередньо зі сторінки сайта або службу віртуальних листівок. Серед переваг CGI слід назвати їх незалежність від клієнтського програмного забезпечення. Головний недолік полягає в тому, що для установки і створення застосувань CGI на сервері потрібно володіти правами адміністратора, оскільки ці програми при запуску здатні порушити нормальне функціонування сер-верного комп'ютера і дестабілізувати роботу мережі.

Server Side Includes (SSI) - технологія, що дає можливість реалізувати такі можливості, як висновок у документі того чи іншого тексту залежно від певних умов або згідно з заданим алгоритмом, формувати файл HTML з фрагментів, що динамічно змінюються, або вбудовувати результат роботи CGI у певній його ділянці.

Часто у Web-дизайнера виникає необхідність застосувати у процесі створення ht ml-документа складне форматування - від абзацу до абзацу змінювати шрифт, розташувати текст, його колір, формувати різні таблиці даних. Можна вирішити цю проблему за допомогою стандартних засобів HTML: описувати кожен абзац окремим набором команд, але в цьому випадку підсумковий документ матиме великий розмір, створення коду стає трудомісткою роботою. Інколи використовують інший підхід: підключають до сторінки зовнішній файл, виконаний у стандарті CSS (Cascading Style Sheets - каскадні таблиці стилів), в якому за допомогою спеціальної макромови один раз жорстко задають форматування сторінки. Файл CSS виконує роль шаблону, що використовується для форматування тексту, таблиць й інших елементів у документі HTML. Є можливість підключати один і той самий фізичний файл CSS до різних Web-сторінок сайта. CSS можна використовувати практично на будь-якому сервері без будь-яких обмежень.

Hypertext Preprocessor (PHP, препроцесор гіпертексту) - мова програмування, створена для генерації сторінок на Web-сервері і роботи з базами даних. У наш час підтримується переважною більшістю представників хостинга. Входить у LAMP - стандартний набір для створення Web-сайтів (Linux, Apache, MySQL, PHP (Python або Perl)).

Серед мов програмування у мережі PHP - одна з популярних скриптових мов (поряд з JSP, Perl та мовами, що використовуються в ASP.NET) завдяки своїй простоті, швидкості виконання, багатій функціональності і поширенню початкових кодів на основі ліцензії PHP. PHP відрізняється наявністю ядра і модулів, що підключаються, розширень для роботи з базами даних, сонетами, динамічною графікою, криптографічними бібліотеками, документами формату PDF тощо. Інтерпретатор PHP підключається до Web-сервера або через модуль, створений спеціально для цього сервера (наприклад, для Apache або IIS). Синтаксис PHP подібний до синтаксису мови С, деякі елементи запозичені з мови Perl. Нині PHP використовується сотнями тисяч розробників.

Active Server Pages (ASP, активні сторінки сервера) - ще одна технологія, подібна до JavaScript і PHP. Для того, щоб зробити Web-сторінку інтерактивною з застосуванням технології ASP, необхідно вбудувати в її код відповідний скрипт, написаний макромовою. Скрипт інтерпретується і виконується безпосередньо на сервері, після чого призначеному для користувача браузеру відправляється вже html-документ з результатами роботи сценарію ASP.

Ця технологія допомагає легко розробляти застосування World Wide Web. ASP працює на платформі операційних систем лінії Windows NT і на Web-сервері IIS. ASP - це технологія попередньої обробки, що дає змогу підключати програмні модулі під час процесу формування Web-сторінки. Відносна популярність ASP заснована на використанні мов сценаріїв VBScript або JScript і можливості використання зовнішніх. СОМ-компонент. Технологія ASP розвинулась у вигляді ASP.NET - нової технології створення, що базується на платформі Microsoft.NET.

Visual Beginners All-purpose Symbolic Instruction Code Script (VBScript, або Visual BASIC Script, візуальний символічний універсальний командний код для початківців) - мова, що інтерпретується, вбудовується в літі-документ з метою включення до складу Web-сторінки інтерактивних елементів. Visual Basic Scripting Edition є компонентом Windows Script Host. Він широко використовується при створенні скриптів в операційних системах сімейства Windows. VBScript було створено компанією Microsoft з метою заміни застарілої пакетної мови. VBScript є спрощеною версією синтаксису Visual Basic, зокрема не підтримується типізація: усі змінні мають тип Variant.

Інші Web-технології
9.2. Сайт як засіб підтримки і розвитку підприємства
9.3. Web-сервіси як технологічний базис інтеграції підприємств
Сервіс-орієнтована архітектура
Висновки
Розділ 10. Інформаційні системи управління корпораціями
10.1. Поняття та загальна характеристика корпоративної інформаційної системи
Єдиний інформаційний простір
Структура корпорації
Підтримка територіально розподілених структур
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru