Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - ЗАКЛИНСЬКИЙ Леонід Гнатович

Громадський та літературний діяч

Народився 1850 р. в с. Маріампіль (нині Маринопіль Галицького району Івано-Франківської області). Після переїзду сім’ї до Станіслава вступив до гімназії. На цей час припадає початок його активної просвітницької та культурно-громадської діяльності. Він переклав для українського театру польську комедію »Радники пана радника», брав участь у виданні віршів Ю. Федьковича, писав статті до »Діла», »Батьківщини», історичні та етнографічні нариси й етюди.

Л. Заклинський був активним членом Станіславської Громади, а згодом — її головою, упродовж тривалого часу поєднуючи цю посаду з обов’язками секретаря. Ядро Громади постійно вело пропагандистсько-агітаційну роботу, поширювало серед населення популярні видання »Просвіти». У 1870—1877 рр. Громада постійно листувалася з такими самими угрупованнями в Бережанах, Самборі, Тернополі.

Після закінчення гімназії у 1871 р. Л. Заклинський був зарахований рядовим піхотного полку у м. Шегедин (Угорщина). Завдяки доброму знанню німецької мови став писарем у канцелярії, викладав у школі підофіцерів. В армії розповсюджував українські книжки, організував при полку бібліотеку для жовнірів.

Демобілізувавшись 1874 р., Л. Заклинський вступив до Львівського університету, де студіював класичну філологію й поринув у вир громадського та культурницького життя. У 1877 р. за цю діяльність його було заарештовано, однак за браком доказів після тримісячного ув’язнення звільнено.

Л. Заклинський проводив активну просвітницьку роботу серед селян. Через це йому неодноразово відмовляли у посаді гімназіального вчителя. Тільки 1888 р. крайова шкільна рада знайшла місце в польській класичній гімназії у м. Ясло. Після року вчителювання він переїхав до Кракова, готувався до вчительського іспиту при університеті, однак через хворобу повернувся до Станіслава.

Помер 9 квітня 1890 р.

ЗАЛІЗНЯК Максим
КАРМАЛЮК (Кармелюк) Устим Якимович
КОБИЛИЦЯ Лук’ян
КОВАЛЕВСЬКИЙ Микола Васильович
КОНИНСЬКИЙ Олександр Якович
КОНОВАЛЕЦЬ Євген Михайлович
КОССАК Зенон Михайлович
ЛЕВИТСЬКИЙ Микола Васильович
ЛЕВИЦЬКИЙ Кость
ЛЕВИЦЬКИЙ Михайло Васильович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru