Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - САГАЙДАЧНИЙ Петро Кононович (Конашевич-Сагайдачний)

Гетьман українського реєстрового козацтва 1614—1616, 1620—1622 pp.

Рік народження невідомий. Народився в с. Кульчинці (нині Самбірський район Львівської області) в родині українського шляхтича. Закінчив Острозьку вищу школу. Автор книги »Объяснение об унии».

На зламі XVI—XVII ст. П. Сагайдачний пішов на Запорозьку Січ. Талановитий і хоробрий козак посів помітне місце серед козацької старшини. На початку XVII ст. брав участь у походах в Молдавію і Лівонію, під його керівництвом козаки здійснили успішні походи проти султанської Туреччини і Кримського ханства, на околиці Константинополя, міст Малої Азії. Славу Сагайдачному принесло здобуття у 1616 р. міста Кафи (нині — Феодосія) — головного невільницького ринку Криму. Під час цього походу було знищено 14 тис. турків і визволено багато невільників.

Очолюване Сагайдачним 40-тисячне козацьке військо, яке приєдналося до польської армії, відіграло вирішальну роль у розгромі 1621 р. під Хотином турецької армії, що загрожувала країнам Європи. Заснована 1617 р. »Ліга християнської міліції», що мала на меті вигнати турків з Європи, покладала великі надії на Сагайдачного і українських козаків, які вступили до неї.

П. Сагайдачний дотримувався компромісної позиції щодо польсько-шляхетського уряду, іноді прагнучи обмежити козацький реєстр за рахунок рядових козаків.

Заручившись обіцянкою польського короля Владислава IV розширити права, які він мав на Запорожжі, на всю Україну, Сагайдачний з частиною старшини та козаків узяв участь у його поході на Москву 1618 р. Проте через слабкість польської армії взяти Москву не вдалося. З-під Москви Сагайдачний прибув до Києва, де оголосив себе гетьманом тієї частини України, яка визнавала себе козацькою. Проте сейм Польщі не затвердив його угоди з королем, зажадавши, щоб він залишив Київ.

Скориставшися новим конфліктом між Польщею і Туреччиною, П. Сагайдачний почав формувати козацькі полки. В ті часи козацтво домагалося визнання Польщею цілковитої автономії козацької організації в Україні, а також відміни Берестейської церковної унії 1596 р. та відновлення православної церкви. Гетьман П. Сагайдачний із запорозьким товариством вступив до Київського братства. Скориставшись перебуванням у 1620 р. в Києві єрусалимського патріарха Феофана, домігся від нього висвячення нового православного Київського митрополита та п’ятьох православних єпископів. Так було відновлено автокефалію Української православної церкви.

На початку 20-х років XVII ст. над Річчю Посполитою нависла смертельна небезпека. Восени 1620 р. османи розгромили польську армію на Цецорських полях у Молдавії. Після переговорів з польським урядом козацтво на чолі з П. Сагайдачним вирушило до міста-фортеці Хотин, де супроти турецько-татарської армії стояло табором польське військо К. Ходкевича. У цій битві П. Сагайдачний, виявивши неабиякий талант полководця, застосував нетрадиційні методи організації оборонних та наступальних операцій. Після сорокаденного протистояння султанське військо було розбите. У цій битві гетьман був поранений і тяжко захворів. У середині листопада 1621 р. його перевезено до Києва, де він 22 квітня 1622 р. помер. Похований в Богоявленській церкві Київського братства, однак могила не збереглася.

За його заповітом значні кошти було передано Львівському та Київському братствам.

САЛІКОВСЬКИЙ Олександр Хомич
САМОЙЛОВИЧ Іван Самійлович
СІРКО Іван Дмитрович
СКОРОПАДСЬКИЙ Іван Ілліч
СКОРОПАДСЬКИЙ Павло Петрович
СЛАВІНСЬКИЙ Максим Антонович
ТЮТЮННИК Юрій Йосипович
УДОВИЧЕНКО Олександр Іванович
ХАНЕНКО Михайло Степанович
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ Богдан (Зіновій) Михайлович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru