Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - САЛІКОВСЬКИЙ Олександр Хомич

Український громадський і державний діяч, публіцист

Народився 13 березня 1866 р. в с Старий Потік на Вінниччині у родині священика. Освіту здобував у Шаргородській духовній школі та Кам’янець-Подільській духовній семінарії.

Ще юнаком захопився ідеями національного визволення. Пропагував їх, працюючи сільським учителем, а згодом — радником Подільського губернського земства. За політичну діяльність зазнав переслідувань: кілька разів був заарештований, 2 роки перебував у засланні, 4 місяці — у Кам’янець-Подільській в’язниці. У 1904 р. був звільнений з посад як неблагонадійний і переїхав до Києва.

У 1904—1909 рр. співробітничав у щоденній газеті »Киевские отклики», певний час був її редактором. Упродовж 1906— 1907 рр. видавав газету »Киевский голос». У 1910 р. переїхав до Москви, де в 1912 р. разом із С. Петлюрою редагував журнал »Украинская жизнь», заснований місцевою українською громадою. Співробітничав у »Русских ведомостях» та інших російських часописах. З 1913 по 1915 р. проживав у Ростові-на-Дону, де редагував газету »Приазовський край». У 1916—1917 рр. знову редагував »Украинскую жизнь», публікував статті на українську тематику в інших московських виданнях.

Належав до товариства українських народовців, Української демократично-радикальної партії.

У1917 р. був одним із засновників і лідерів Української партії соціалістів-федералістів, членом Центральної ради; губернським комісаром Київщини.

За часів Гетьманщини був обраний членом Всеукраїнської земської управи, входив до складу Українського національного союзу.

За Директорії працював у Міністерстві внутрішніх справ, редагував щоденну газету »Трибуна» (1918—1919), співробітничав у »Літературно-науковому віснику», »Новій Раді», »Промені», »Нашому минулому», видавав неперіодичний збірник »Нова Україна». З 20 травня 1920 р. був міністром внутрішніх справ УНР у кабінеті В. Прокоповича.

14 жовтня 1920 р. призначений заступником голови Ради Міністрів УНР. 3 11 лютого 1921 р. — член Вищої військової ради.

Після поразки визвольних змагань емігрував до Польщі, де працював редактором варшавських газет і журналів. Видавав часописи: »Українська трибуна» (1921—1922), »Українська справа». Редагував тижневик »Трибуна України», співробітничав у галицькій газеті »Діло».

У численних статтях, опублікованих у періодиці, а також у збірнику »Нова Україна» (1920) розвивав ідеї україно слов’янського федералізму. Виступав у пресі під псевдонімами О. Хоменко, О. Паський та ін. Цінним джерелом з історії України 1917—1918 рр. є його спогади »На порозі Гетьманщини» (1924).

Помер 22 листопада 1925 р. у Варшаві.

САМОЙЛОВИЧ Іван Самійлович
СІРКО Іван Дмитрович
СКОРОПАДСЬКИЙ Іван Ілліч
СКОРОПАДСЬКИЙ Павло Петрович
СЛАВІНСЬКИЙ Максим Антонович
ТЮТЮННИК Юрій Йосипович
УДОВИЧЕНКО Олександр Іванович
ХАНЕНКО Михайло Степанович
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ Богдан (Зіновій) Михайлович
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ (Хмельниченко) Юрій Богданович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru