Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ (Хмельниченко) Юрій Богданович

Гетьман України в 1659—1663, 1677—1681,1685 рр.

Народився у 1641 р. Молодший син Б. Хмельницького. Гетьманом його було проголошено у квітні 1657 р. на старшинській раді, скликаній Б. Хмельницьким. Після смерті Б. Хмельницького козацька рада в Чигирині 23 квітня 1657 р. підтвердила це рішення. Однак він відмовився від гетьманування, пославшись на необхідність навчання.

Удруге Ю. Хмельницького обрали гетьманом у 1659 р. У своїй політичній діяльності він підтримував вихід України зі складу Росії. Однак унаслідок його особистої нерішучості був неспроможний проводити чіткий політичний курс і став »маріонеткою» в руках старшинських угруповань. 27 жовтня 1659 р. він підписав новий невигідний для України Переяславський договір з Москвою. 17 жовтня 1660 р. Ю. Хмельницький уклав з

Польщею Слободищенський трактат, за умовами якого Україна поверталася під владу Польщі. Такі дії гетьмана призвели до громадянської війни в Україні та врешті-решт спричинили її поділ на Правобережну і Лівобережну, започаткувавши один із найтрагічніших періодів в історії України — Руїну.

Після тривалої міжусобної боротьби старшинських груп Ю. Хмельницького було скинуто з гетьманства. У 1663 р. він постригся в ченці під ім’ям Гедеона; був архімандритом. У1673 р. потрапив у полон до татар, був вивезений до Туреччини, уряд якої неодноразово використовував його у своїх політичних комбінаціях.

У 1677 р. турки призначили Ю. Хмельницького гетьманом Правобережної України, надавши йому титул »князя Сарматії та України, володаря Війська Запорозького». Проте й нове гетьманування виявилося так само нездарним. У1677—1678 рр. Ю. Хмельницький разом із турками брав участь у кількох невдалих походах на колишню столицю свого батька — Чигирин. Не здобувши в чигиринських походах однозначної перемоги, він здійснив напад на Лівобережжя, який закінчився жалюгідним провалом. Внаслідок цього під владою Ю. Хмельницького залишилося тільки Поділля, в населених пунктах якого стояли його невеличкі загони. Правління Ю. Хмельницького було дуже хитким і деспотичним, тому в 1681 р. його було усунено від влади.

Згодом у 1685 р. як підданий турецького султана Ю. Хмельницький знову був проголошений гетьманом, проте через півроку страчений у Кам’янці-Подільському.

ЧОРНОВІЛ В’ячеслав Максимович
ШЕЛУХІН Сергій Павлович
ШРАГ Ілля Людвигович
ШУЛЬГІН Олександр Якович
ШУМСЬКИЙ Олександр Якович
ШУХЕВИЧ Степан Євгенович
Церковні діячі
АНТОНІЙ ПЕЧЕРСЬКИЙ
БАРАНОВИЧ Лазар (світське ім’я — Лука)
БАЧИНСЬКИЙ Андрій
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru