Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - СВІДЗІНСЬКИЙ Володимир Юхимович

Український поет і перекладач

Народився 9 жовтня 1885 р. в с. Маянів Вінницької області в сім’ї псаломщика. Освіту здобував спочатку в Таврійській духовній бурсі та Кам’янець-Подільській духовній семінарії; закінчив економічний факультет Київського комерційного інституту. Працював у Вінниці економістом. У 1925 р. переїхав до Харкова, де працював у журналі »Червоний шлях» (з 1936 р. — »Літературний журнал»). Член Спілки письменників УРСР з 1936 р.

Перший вірш був надрукований в »Українській хаті». Перша збірка »Ліричні поезії» вийшла 1922 р. Вона засвідчила: в літературу прийшов поет великої ліричної сили. Друга збірка »Вересень» побачила світ 1927 р. Тут було вміщено переважно пейзажну лірику із своєрідною філософією природи. Вона зазнала негативної критики у пресі. Авторові закидали, що його твори »поза добою». Поета вабила філософія людського життя в образах природи, в належності природі.

Вершиною творчості В. Свідзінського стала збірка »Поезії» (1940), яка крім нових поезій містила і твори з попередніх книжок. З цієї збірки перед читачем постає людинолюб, життєлюб, який без підтекстів з лагідною простодушністю називає речі своїми іменами. Його поезії притаманна святість слова, громадянська гідність, естетичність переживання. Об’єктом зображення є не стільки окремі явища життя, скільки все життя як цілість, як людська доля, як гуманістична проблема і загадка буття.

Крім поетичної спадщини В. Свідзінський залишив по собі чимало перекладів з літератур народів СРСР, з французької, іспанської та польської. Йому належать переклади »Слова о полку Ігоревім» (один з найкращих), комедій Арістофана, творів Овідія, Гесіода.

Загинув восени 1941 р. під час евакуації з Харкова. Документальних підтверджень про його смерть не збереглося.

СВІТЛИЧНИЙ Іван Олексійович
СОСЮРА Володимир Миколайович
СТАРИЦЬКА-ЧЕРНЯХІВСЬКА Людмила Михайлівна
СТАРИЦЬКИЙ Михайло Петрович
СТЕЛЬМАХ Михайло Панасович
СТЕШЕНКО Іван Матвійович
СТУС Василь Семенович
СУРОВЦЕВА Надія Віталіївна
ТАРАН Феодосія Прохорович (справжнє прізвище — Гончаренко; псевдонім — Ф. Мосенко)
ТЕЛІГА Олена Іванівна
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru