Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - КОНОНОВИЧ - ГОРБАЦЬКИЙ Йосиф

Український освітній і церковний діяч

Рік народження невідомий. У 1635 р. був запрошений зі Львова викладачем до Києво-Могилянської академії. У 1635—1636 рр. — професор риторики, у 1639—1642 — професор філософії, у 1642—1646 рр. — ректор цього навчального закладу. У 1639—1640 рр. написав »Підручник логіки», рукопис якого латинською мовою зберігся до нашого часу.

У1646—1650 рр. Кононович-Горбацький — ігумен Київського Михайлівського Золотоверхого монастиря. Був високоосвіченою людиною, сподвижником Петра Могили. Разом із ним працював над підготовкою »Требника» (1646). Брав участь у створенні праці »Православного сповідання вєри», за яку був визнаний доктором богослов’я. Його праця »Учение о школах» сповнена турботи про розвиток і поширення освіти в Україні. У піднесенні освітнього рівня вбачав силу, яка може протистояти поширенню католицизму.

Розглядаючи питання гносеології, обирав для своїх творів форму полеміки з визначними представниками так званої другої схоластики, течії, започаткованої в Іспанії. У процесі полеміки розкриваються його погляди на природу сущого, категорії, роль інтелекту в пізнанні, утверджується думка про силу людського розуму. Ці погляди характерні для філософії доби Просвітництва.

З іменем И. Кононовича-Горбацького пов’язане утвердження в Україні раціоналістичної філософії. Його зусиллями духовну традицію »софійного» світовідчуття було переведено на рефлексивно-теоретичний рівень.

Його трактат »Оратор Могилянський» (1635—1636) визначив зміст і стиль творчості багатьох українських поетів доби бароко нарівні методу, породив критерії і висунув вимоги до тогочасної поезії — пишність та урочистість.

Учнями Й. Кононовича-Горбацького були І. Гізель, С. Яворський, Т. Прокопович, Г. Кониський. Помер у 1653 р. в м. Могильові.

КОПЕРЖИНСЬКИЙ Костянтин Олександрович
КОПНІН Павло Васильович
КОРДУБА Мирон Михайлович
КОРЕЦЬКИЙ Володимир Михайлович
КОРОЛЬОВ Сергій Павлович
КОСИНСЬКИЙ Володимир Андрійович
КОСТОМАРОВ Микола Іванович
КОСТЮК Григорій Силич
КРАВЧЕНКО Василь Григорович
КРИМСЬКИЙ Агатангел Юхимович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru