Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - НІС Степан Данилович

Український етнограф і фольклорист

Народився 8 травня 1829 р. в с. Понори (нині Чернігівської області) в родині поміщиків. С. Ніс закінчив медичний факультет Київського університету (1854). Спершу працював військовим, згодом — земським лікарем у різних містах України й Росії, а також Болгарії (1883—1886).

Багато років збирав пісні, приказки, прислів’я та різні етнографічні матеріали в повітах Київської, Чернігівської та Харківської губерній. Публікував їх у »Черниговских губернских ведомостях» (1859—1860) і фольклорних збірках А. Метлинського, П. Чубинського та ін.

У 60-х роках посилюються репресії проти прогресивної української інтелігенції. С. Носа було заарештовано і вислано до Білозерського краю, де продовжував фольклорно-етнографічну діяльність. Записував російські пісні, казки, голосіння, замовляння. Після повернення із заслання написав повість »Данило Грабина», яка залишилася неопублікованою, підготував низку розвідок з питань народної медицини, зокрема народного лікування: »Про хвороби і як їм запобігти» (1874); »У всякого народу своя природа» (1888); »О целебном растении »багуне ....» (1893). С. Ніс — автор оповідань — побутових замальовок з життя селян-кріпаків, козаків (»Хуртовина», »Шворин рід», »Про Конотіп» (усі три 1861); »Страничка из моих воспоминаний» (1893), »Запорожець Абиух», 1897). Друкувався у пресі під псевдонімом С. Волошин та ін.

Матеріали досліджень С. Носа — своєрідна енциклопедія творчості та побуту українського народу другої половини XIX ст. Значне місце серед записів посідають пісні родинно-побутового та соціально-побутового характеру.

Записав велику кількість українських народних казок, легенд, прислів’їв та приказок. У фонді С. Носа знаходяться матеріали з історії народної драми та театру.

Чимало пісень, записаних С. Носом, покладено М. Лисенком на музику.

Написав багато етнографічних праць. Літературні твори друкував у журналах »Основа» та »Киевская старина». Помер 10 січня 1901 р. на Чернігівщині.

НОВИЦЬКИЙ Орест Маркович
НОВИЦЬКИЙ Яків Павлович
НОВИЧЕНКО Леонід Миколайович
НУДЬГА Григорій Антонович
ОВСЯНИКО - КУЛИКОВСЬКИЙ Дмитро Миколайович
ОГЛОБЛИН Олександр Петрович
ОГОНОВСЬКИЙ Омелян Михайлович
ОКІНШЕВИЧ Лев Олександрович
ОРЖЕНЦЬКИЙ Роман Михайлович
ОХІРОВСЬКИЙ Станіслав
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru