Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - РЖЕГОРЖ Франтішек

Чеський етнограф, дослідник українського народного побуту і (фольклору Галичини

Народився 16 грудня 1857 р. в с. Стежери поблизу м. Градець-Кралове (нині Чехія) в родині селянина. Після закінчення гімназії у 1877—1890 pp. жив у Галичині, де вивчав побут, звичаї, медицину українців (зокрема, гуцулів, бойків, лемків). Прихильник українського відродження. Автор близько 120 праць з цієї проблематики, друкованих у чеських збірниках та періодичних виданнях (»Календарик з народного життя бойків», »Русинське весілля лемків у Карпатах», »Народне лікування галицьких малорусів», »Гуцули», »З етнографічного

природознавства Галицької Русі»). Опублікував у чеській періодичній пресі та енциклопедичних виданнях велику кількість статей з українознавства, зокрема розвідки й матеріали про українське студентське товариство »Січ» у Відні, Руську видавничу спілку у Львові, 100-літній ювілей »Енеїди» 1. Котляревського, про І. Головацького, М. Шашкевича, відгук на видання творів Т. Шевченка.

Діяльність ученого високо цінував І. Франко. Зустрічався і листувався з І. Франком, М. Павликом, В. Шухевичем, О. Кобилянською, Є. Ярошинською. З особисто зібраних етнографом колекцій було створено окремий український відділ у Празькому промисловому музеї. Згодом колекція потрапила до етнографічного відділу Національного музею у Празі, де також зберігається українознавча бібліотека. 1890 р. музей подарував бібліотеці львівської »Просвіти» книжки, які зберігалися там із зазначенням його імені. Пізніше колекцію було передано бібліотеці Наукового товариства ім. Т. Шевченка. Помер 6 жовтня 1899 р. у Празі.

РИЖСЬКИЙ Іван Степанович
РИЛЬСЬКИЙ Тадей Розеславович
РИХЛИК Євген Антонович
РОМАНОВСЬКИЙ Віктор Олександрович
РУДНИЦЬКИЙ Степан Львович
РУСОВ (Русів) Олександр Олександрович
РУСОВА Софія Федорівна
САМОЙЛОВИЧ Данило Самойлович (справжнє прізвище — Сушковський)
СВЕНЦІЦЬКИЙ Іларіон Семенович
СЕМЕНТОВСЬКИЙ Костянтин Максимович (літературний псевдонім — К. Калайденський)
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru