1. В умовах ринкової економіки ціна має прогресивне значення, якщо попит:
а) перевищує пропозицію;
б) дорівнює пропозиції;
в) нижчий за пропозицію.
2. В Україні діють такі ціни на споживчі товари:
а) фіксовані;
б) регульовані;
в) вільні;
г) фіксовані, регульовані та вільні;
д) фіксовані та вільні;
е) регульовані та вільні.
3. Умови постачання товарів відображають такі ціни:
а) закупівельні;
б) франко;
в) роздрібні;
г) базисні.
4. Якщо ціна складається лише з покриття витрат та середньої норми прибутку, пропонується така стратегія ціноутворення:
а) престижної ціни;
б) лідера на ринку;
в) просування на ринок;
г) відшкодування витрат.
5. Під час закупівлі великих партій товарів (наприклад, заготівлі овочів) використовується така стратегія ціноутворення:
а) єдиної ціни;
б) масових закупівель;
в) гнучкої ціни;
г) сегмента ринку.
6. В умовах ринкової економіки ціна відіграє дестабілізуючу роль, якщо попит:
а) перевищує пропозицію;
б) дорівнює пропозиції;
в) менший за пропозицію.
7. До економічних методів державного регулювання цін належать методи:
а) встановлення граничного рівня ціни;
б) надання податкових пільг;
в) встановлення граничного рівня торговельної надбавки;
г) встановлення фіксованої ціни.
8. Відпускна ціна підприємства — це:
а) витрати підприємства;
б) витрати підприємства та прибуток;
в) витрати підприємства та торговельна надбавка;
г) витрати підприємства та податок на додану вартість; ,
д) прибуток і податок на додану вартість.
9. На підприємствах, що виробляють модні вироби високої якості, застосовується стратегія:
а) психологічного впливу;
б) лідера на ринку;
в) престижної ціни;
г) просування на ринок.
10. Для товару, виробництво якого скорочується або взагалі припиняється, застосовується стратегія:
а) гнучкої ціни;
б) сегмента ринку;
в) довгострокової ціни;
г) ціноутворення на товари, зняті з виробництва.
11. Серед методів державного регулювання цін до адміністративних належать:
а) встановлення податкових пільг;
б) насичення ринку товарами;
в) встановлення граничного рівня торговельної надбавки.
12. На підвищення цін впливають такі чинники:
а) перевищення пропозиції над попитом за відносно стабільних доходів споживачів;
б) підвищення продуктивності праці;
в) неефективне використання капіталу, устаткування, робочої сили.
13. До біржової ціни належать:
а) постійна;
б) котирувана;
в) CIF;
г)FOB;
д) монопольна.
14. Торговельна надбавка — це:
а) частина податку на додану вартість;
б) частина собівартості продукції виробника;
в) витрати торговельного підприємства;
г) витрати торговельного підприємства та податок на додану вартість;
д) витрати та прибуток торговельного підприємства.
15. При встановленні однакової ціни для будь-якого товару або послуги пропонується стратегія:
а) єдиної ціни;
б) масових закупівель;
в) гнучкої ціни;
г) сегмента ринку.
16. При встановленні ціни відповідно до ціни підприємства, що має на ринку найбільшу частку, застосовується стратегія:
а) просування на ринок;
б) психологічного впливу;
в) престижної ціни;
г) лідера на ринку.
17. На зниження ціни впливають такі чинники:
а) ажіотажний попит;
б) перевищення над попитом пропозиції за відносно стабільних доходів споживачів;
в) заробітна плата збільшується швидшими темпами,' ніж продуктивність праці та виробництво товарів і послуг;
г) низька ефективність використання основного капіталу, устаткування, робочої сили.
18. Між ціною та попитом є взаємозалежність з підвищенням:
а) ціни попит знижується;
б) ціни попит підвищується;
в) попиту ціна підвищується.
19. При укладанні контракту та визначенні ціни сорту та якості виробу віддають перевагу такій ціні:
а)твердій;
б) індикативній;
в) монопольній;
г) базисній.
20. Цінова знижка — це частина:
а) собівартості торговельного підприємства;
б) торговельної надбавки;
в) відпускної ціни виробника, що передається торговельному підприємству;
г) податку на додану вартість.
21. Якщо встановлюється нижча ціна, ніж у конкурентів, і менша від "круглої" цифри, застосовується така стратегія:
а) психологічного впливу;
б) просування на ринок;
в) лідера на ринку;
г) престижної ціни.
22. Якщо ціна встановлюється відповідно до змін кон'юнктури ринку, пропонується така стратегія:
а) сегмента ринку;
б) довгострокової ціни;
в) гнучкої ціни;
г) "збирання вершків".
23. Між ціною та пропозицією є така взаємозалежність — підвищенням:
а) ціни пропозиція підвищується;
б) ціни пропозиція знижується;
в) пропозиції ціна знижується.
24. Дефіцит виникає за умови, що ціна виробу:
а) перевищує ціну рівноваги;
б) дорівнює ціні рівноваги;
в) нижча за ціну рівноваги.
25. Нижчою за собівартість встановлюється така ціна:
а) монопольна;
б) демпінгова;
в) постійна;
г) фіксована.
26. До собівартості не входить елемент:
а) вартість сировини та матеріалів;
б) витрати на підготовку кадрів;
в) премії за підсумками роботи за рік; г)транспортні витрати.
27. Якщо ціна встановлюється для конкретної соціальної групи населення, застосовується стратегія:
а) довгострокової ціни;
б) сегмента ринку;
в) плинної спадаючої ціни;
г) гнучкої ціни.
28. Якщо ціна встановлюється нижча, ніж у конкурентів, на короткий строк, пропонується стратегія:
а) "збирання вершків";
б) психологічного впливу;
в) лідера на ринку;
г) просування на ринок.
29. Залишок товарів з'являється тоді, коли ціна виробу:
а) перевищує ціну рівноваги;
б) дорівнює ціні рівноваги;
в) нижча за ціну рівноваги.
30. За інфляції ціни:
а) підвищуються;
б) знижуються;
в) не змінюються.
31. Держава планує, рекомендує та стимулює таку ціну:
а) вільну, договірну;
б) фіксовану;
в) індикативну;
г) регульовану.
32. До прихованих цінових знижок зараховують такі:
а) для постійних партнерів;
б) на страхування;
в) для іноземних партнерів;
г) за продаж несезонного товару.
33. Якщо підприємство з метою отримання найбільшого прибутку тимчасово встановлює найбільшу ціну, застосовується стратегія:
а) "збирання вершків";
б) психологічного впливу;
в) просування на ринок;
г) лідера на ринку.
34. Якщо ціна встановлюється відносно сталою на деякий час, пропонується стратегія:
а) плинної спадної ціни;
б) довгострокової ціни;
в) сегмента ринку;
г) гнучкої ціни.
35. Держава закуповує продукцію у сільськогосподарських виробників за такими цінами:
а) виробничими;
б) закупівельними;
в) оптовими;
г) роздрібними.
36. Сільськогосподарські підприємства розраховуються з підприємствами переробної промисловості за такими цінами:
а) закупівельними;
б) розрахунковими;
в) роздрібними.
37. На вироби підприємств м'ясо-молочної промисловості встановлюють такі ціни:
а) регульовані;
б) договірні;
в) фіксовані;
г) регульовані та договірні;
д) регульовані та фіксовані.
38. Зі збільшенням відстані перевезень собівартість 1 тонно-км: а) збільшується;
б) зменшується;
в) не змінюється.
39. Нині на тарифи автомобільного транспорту найбільшою мірою впливають:
а) вартість пального та нафтопродуктів;
б) заробітна плата водіїв;
в) тарифи залізничного транспорту;
г) тарифи річкового транспорту;
д) вартість вантажних та інших підсобних робіт.
40. Нині при утворенні роздрібних цін діють обмеження:
а) на рівень прибутковості;
б) загалом на ціну;
в) на торговельну надбавку.
г) обмежень немає.
41. Визначте, чи входить до складу вартості послуги прибуток:
а) так;
б) ні;
в)частково.
42. Сільськогосподарські підприємства розраховуються з плодоовочевими комбінатами за такими цінами:
а) роздрібними;
б) розрахунковими;
в) закупівельними.
43. На плодоовочеві консерви, як правило, встановлюються такі ціни:
а) вільні договірні;
б) регульовані;
в) фіксовані;
г) вільні та регульовані;
д) вільні та фіксовані.
44. До собівартості транспортних тарифів включають витрати на здійснення таких операцій:
а) початкових;
б) кінцевих;
в) рухомих;
г) початкових і кінцевих;
д) початкових, кінцевих і рухомих;
е) початкових і рухомих.
45. Вантажі, що перевозяться автомобільним транспортом, поділяються на таку кількість класів:
а) п'ять;
б) чотири; в)три;
г) два.
46. Вартість торговельної послуги залежить від:
а) якості наданих послуг;
б) кількості наданих послуг;
в) попиту на послуги;
г) терміновості надання послуги;
д) вартості тарифів на паливо, електроенергію.
47. Між сільськогосподарськими та будівельними підприємствами діють такі ціни:
а) роздрібні;
б) закупівельні;
в) кошторисні нормативи.
48. Повна собівартість — це:
а) позавиробничі витрати;
б) виробничі витрати;
в) виробнича собівартість і позавиробничі витрати.
49. Тарифи на перевезення вантажів залізницею, що потребують особливого устаткування, називаються:
а) виключні;
б) загальні;
в) пільгові.
50. На розмір тарифу на перевезення вантажів морським транспортом впливають такі чинники:
а) природні умови;
б) вид транспорту;
в) швидкість перевезення вантажів.
51. Нині в Україні встановлено такий граничний рівень торговельної надбавки;
а) до 25 %;
б) до 30%;
в) до 35%; г)до 40%; д)доб0%;
е) обмежень немає.
52. Регульовані та вільні договірні ціни встановлено на такі товари:
а) овочі;
б) фрукти;
в) рибу;
г) хліб;
д) м'ясо;
е) консерви м'ясні.
53. Сільськогосподарські підприємства купують мінеральні добрива у підприємств-виробників за такими цінами:
а) вільними договірними;
б) регульованими;
в) фіксованими;
г) фіксованими та регульованими.
54. На вироби швейної промисловості встановлено такі ціни:
а) вільні договірні;
б) регульовані;
в) регульовані та вільні договірні;
г) фіксовані;
д) фіксовані та вільні договірні.
55. Тарифи, що діють у межах однієї залізниці, називаються:
а) місцеві;
б) пільгові;
в) виключні.
56. З класів вантажів, що перевозяться морським транспортом, найбільший тариф має такий:
а) 8;
б) 10;
в) 12;
г) 14;
57. Ціна виробів підприємств масового харчування складається а таких елементів:
а) вартості сировини та прибутку підприємств масового харчування;
б) закупівельної ціни сировини та прибутку;
в) вартості сировини та заробітної плати працівників;
г) роздрібної ціни на сировину та націнки підприємств масового харчування.
58. Для підприємств сільського господарства встановлені такі ціни на паливо та будівельні матеріали:
а) фіксовані;
б) регульовані;
в) вільні;
г) регульовані та вільні;
д) фіксовані та вільні.
59. Тариф на перевезення вантажів залізницею складається з таких елементів:
а) собівартості;
б) прибутку;
в) собівартості, прибутку та надбавки;
г) собівартості та надбавки.
60. Собівартість перевезення вантажів буде найбільшою, якщо використовується такий вид транспорту:
а) автомобільний;
б) залізничний;
в) річковий;
г) морський.
61. Вільну договірну ціну встановлює:
а) держава;
б) торговельне підприємство;
в) виробник;
г) держава і торговельне підприємство;
д) торговельне підприємство та виробник;
е) держава та виробник.
62. На послуги, що надаються підприємствам сільського господарства, встановлюються такі ціни:
а) вільні договірні;
б) регульовані;
в) фіксовані;
г) фіксовані та вільні;
д) вільні та регульовані.
63. Вантажі, що перевозяться морським транспортом, поділяються на таку кількість класів:
а) 4;
б)6;
в) 8;
г)10;
д) 12;
е)14;
є)16;
ж) 18;
з) 20
64. Нині на вироби підприємств масового харчування діють:
а) вільні договірні;
б) регульовані;
в) фіксовані;
г) вільні та фіксовані;
д) фіксовані та регульовані;
е) вільні та регульовані.
СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ТА РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ
ВСТУП
РОЗДІЛ 1 КОНЦЕПЦІЯ ЦІНОУТВОРЕННЯ
1.1. Концепції ціноутворення в економічній теорії
1.2. Концепція ціноутворення в теорії маркетингу
1.3. Принципи, види ціноутворення та функції ціни
РОЗДІЛ 2. СИСТЕМА ЦІН
2.1. Склад і структура ціни
2.2. Класифікація цін