Маркетингова цінова політика - Литвиненко Я.В. - ТЕСТ ДЛЯ ПЕРЕВІРКИ ЗНАНЬ З КУРСУ "МАРКЕТИНГОВА ЦІНОВА ПОЛІТИКА"

1. В умовах ринкової економіки ціна має прогресивне значення, якщо попит:

а) перевищує пропозицію;

б) дорівнює пропозиції;

в) нижчий за пропозицію.

2. В Україні діють такі ціни на споживчі товари:

а) фіксовані;

б) регульовані;

в) вільні;

г) фіксовані, регульовані та вільні;

д) фіксовані та вільні;

е) регульовані та вільні.

3. Умови постачання товарів відображають такі ціни:

а) закупівельні;

б) франко;

в) роздрібні;

г) базисні.

4. Якщо ціна складається лише з покриття витрат та середньої норми прибутку, пропонується така стратегія ціноутворення:

а) престижної ціни;

б) лідера на ринку;

в) просування на ринок;

г) відшкодування витрат.

5. Під час закупівлі великих партій товарів (наприклад, заготівлі овочів) використовується така стратегія ціноутворення:

а) єдиної ціни;

б) масових закупівель;

в) гнучкої ціни;

г) сегмента ринку.

6. В умовах ринкової економіки ціна відіграє дестабілізуючу роль, якщо попит:

а) перевищує пропозицію;

б) дорівнює пропозиції;

в) менший за пропозицію.

7. До економічних методів державного регулювання цін належать методи:

а) встановлення граничного рівня ціни;

б) надання податкових пільг;

в) встановлення граничного рівня торговельної надбавки;

г) встановлення фіксованої ціни.


8. Відпускна ціна підприємства — це:

а) витрати підприємства;

б) витрати підприємства та прибуток;

в) витрати підприємства та торговельна надбавка;

г) витрати підприємства та податок на додану вартість; ,

д) прибуток і податок на додану вартість.

9. На підприємствах, що виробляють модні вироби високої якості, застосовується стратегія:

а) психологічного впливу;

б) лідера на ринку;

в) престижної ціни;

г) просування на ринок.

10. Для товару, виробництво якого скорочується або взагалі припиняється, застосовується стратегія:

а) гнучкої ціни;

б) сегмента ринку;

в) довгострокової ціни;

г) ціноутворення на товари, зняті з виробництва.

11. Серед методів державного регулювання цін до адміністративних належать:

а) встановлення податкових пільг;

б) насичення ринку товарами;

в) встановлення граничного рівня торговельної надбавки.

12. На підвищення цін впливають такі чинники:

а) перевищення пропозиції над попитом за відносно стабільних доходів споживачів;

б) підвищення продуктивності праці;

в) неефективне використання капіталу, устаткування, робочої сили.

13. До біржової ціни належать:

а) постійна;

б) котирувана;

в) CIF;

г)FOB;

д) монопольна.

14. Торговельна надбавка — це:

а) частина податку на додану вартість;

б) частина собівартості продукції виробника;

в) витрати торговельного підприємства;

г) витрати торговельного підприємства та податок на додану вартість;

д) витрати та прибуток торговельного підприємства.

15. При встановленні однакової ціни для будь-якого товару або послуги пропонується стратегія:

а) єдиної ціни;

б) масових закупівель;

в) гнучкої ціни;

г) сегмента ринку.


16. При встановленні ціни відповідно до ціни підприємства, що має на ринку найбільшу частку, застосовується стратегія:

а) просування на ринок;

б) психологічного впливу;

в) престижної ціни;

г) лідера на ринку.

17. На зниження ціни впливають такі чинники:

а) ажіотажний попит;

б) перевищення над попитом пропозиції за відносно стабільних доходів споживачів;

в) заробітна плата збільшується швидшими темпами,' ніж продуктивність праці та виробництво товарів і послуг;

г) низька ефективність використання основного капіталу, устаткування, робочої сили.

18. Між ціною та попитом є взаємозалежність з підвищенням:

а) ціни попит знижується;

б) ціни попит підвищується;

в) попиту ціна підвищується.

19. При укладанні контракту та визначенні ціни сорту та якості виробу віддають перевагу такій ціні:

а)твердій;

б) індикативній;

в) монопольній;

г) базисній.

20. Цінова знижка — це частина:

а) собівартості торговельного підприємства;

б) торговельної надбавки;

в) відпускної ціни виробника, що передається торговельному підприємству;

г) податку на додану вартість.

21. Якщо встановлюється нижча ціна, ніж у конкурентів, і менша від "круглої" цифри, застосовується така стратегія:

а) психологічного впливу;

б) просування на ринок;

в) лідера на ринку;

г) престижної ціни.

22. Якщо ціна встановлюється відповідно до змін кон'юнктури ринку, пропонується така стратегія:

а) сегмента ринку;

б) довгострокової ціни;

в) гнучкої ціни;

г) "збирання вершків".

23. Між ціною та пропозицією є така взаємозалежність — підвищенням:

а) ціни пропозиція підвищується;

б) ціни пропозиція знижується;

в) пропозиції ціна знижується.


24. Дефіцит виникає за умови, що ціна виробу:

а) перевищує ціну рівноваги;

б) дорівнює ціні рівноваги;

в) нижча за ціну рівноваги.

25. Нижчою за собівартість встановлюється така ціна:

а) монопольна;

б) демпінгова;

в) постійна;

г) фіксована.

26. До собівартості не входить елемент:

а) вартість сировини та матеріалів;

б) витрати на підготовку кадрів;

в) премії за підсумками роботи за рік; г)транспортні витрати.

27. Якщо ціна встановлюється для конкретної соціальної групи населення, застосовується стратегія:

а) довгострокової ціни;

б) сегмента ринку;

в) плинної спадаючої ціни;

г) гнучкої ціни.

28. Якщо ціна встановлюється нижча, ніж у конкурентів, на короткий строк, пропонується стратегія:

а) "збирання вершків";

б) психологічного впливу;

в) лідера на ринку;

г) просування на ринок.

29. Залишок товарів з'являється тоді, коли ціна виробу:

а) перевищує ціну рівноваги;

б) дорівнює ціні рівноваги;

в) нижча за ціну рівноваги.

30. За інфляції ціни:

а) підвищуються;

б) знижуються;

в) не змінюються.

31. Держава планує, рекомендує та стимулює таку ціну:

а) вільну, договірну;

б) фіксовану;

в) індикативну;

г) регульовану.

32. До прихованих цінових знижок зараховують такі:

а) для постійних партнерів;

б) на страхування;

в) для іноземних партнерів;

г) за продаж несезонного товару.


33. Якщо підприємство з метою отримання найбільшого прибутку тимчасово встановлює найбільшу ціну, застосовується стратегія:

а) "збирання вершків";

б) психологічного впливу;

в) просування на ринок;

г) лідера на ринку.

34. Якщо ціна встановлюється відносно сталою на деякий час, пропонується стратегія:

а) плинної спадної ціни;

б) довгострокової ціни;

в) сегмента ринку;

г) гнучкої ціни.

35. Держава закуповує продукцію у сільськогосподарських виробників за такими цінами:

а) виробничими;

б) закупівельними;

в) оптовими;

г) роздрібними.

36. Сільськогосподарські підприємства розраховуються з підприємствами переробної промисловості за такими цінами:

а) закупівельними;

б) розрахунковими;

в) роздрібними.

37. На вироби підприємств м'ясо-молочної промисловості встановлюють такі ціни:

а) регульовані;

б) договірні;

в) фіксовані;

г) регульовані та договірні;

д) регульовані та фіксовані.

38. Зі збільшенням відстані перевезень собівартість 1 тонно-км: а) збільшується;

б) зменшується;

в) не змінюється.

39. Нині на тарифи автомобільного транспорту найбільшою мірою впливають:

а) вартість пального та нафтопродуктів;

б) заробітна плата водіїв;

в) тарифи залізничного транспорту;

г) тарифи річкового транспорту;

д) вартість вантажних та інших підсобних робіт.

40. Нині при утворенні роздрібних цін діють обмеження:

а) на рівень прибутковості;

б) загалом на ціну;

в) на торговельну надбавку.

г) обмежень немає.


41. Визначте, чи входить до складу вартості послуги прибуток:

а) так;

б) ні;

в)частково.

42. Сільськогосподарські підприємства розраховуються з плодоовочевими комбінатами за такими цінами:

а) роздрібними;

б) розрахунковими;

в) закупівельними.

43. На плодоовочеві консерви, як правило, встановлюються такі ціни:

а) вільні договірні;

б) регульовані;

в) фіксовані;

г) вільні та регульовані;

д) вільні та фіксовані.

44. До собівартості транспортних тарифів включають витрати на здійснення таких операцій:

а) початкових;

б) кінцевих;

в) рухомих;

г) початкових і кінцевих;

д) початкових, кінцевих і рухомих;

е) початкових і рухомих.

45. Вантажі, що перевозяться автомобільним транспортом, поділяються на таку кількість класів:

а) п'ять;

б) чотири; в)три;

г) два.

46. Вартість торговельної послуги залежить від:

а) якості наданих послуг;

б) кількості наданих послуг;

в) попиту на послуги;

г) терміновості надання послуги;

д) вартості тарифів на паливо, електроенергію.

47. Між сільськогосподарськими та будівельними підприємствами діють такі ціни:

а) роздрібні;

б) закупівельні;

в) кошторисні нормативи.

48. Повна собівартість — це:

а) позавиробничі витрати;

б) виробничі витрати;

в) виробнича собівартість і позавиробничі витрати.

49. Тарифи на перевезення вантажів залізницею, що потребують особливого устаткування, називаються:

а) виключні;

б) загальні;

в) пільгові.

50. На розмір тарифу на перевезення вантажів морським транспортом впливають такі чинники:

а) природні умови;

б) вид транспорту;

в) швидкість перевезення вантажів.

51. Нині в Україні встановлено такий граничний рівень торговельної надбавки;

а) до 25 %;

б) до 30%;

в) до 35%; г)до 40%; д)доб0%;

е) обмежень немає.

52. Регульовані та вільні договірні ціни встановлено на такі товари:

а) овочі;

б) фрукти;

в) рибу;

г) хліб;

д) м'ясо;

е) консерви м'ясні.

53. Сільськогосподарські підприємства купують мінеральні добрива у підприємств-виробників за такими цінами:

а) вільними договірними;

б) регульованими;

в) фіксованими;

г) фіксованими та регульованими.

54. На вироби швейної промисловості встановлено такі ціни:

а) вільні договірні;

б) регульовані;

в) регульовані та вільні договірні;

г) фіксовані;

д) фіксовані та вільні договірні.

55. Тарифи, що діють у межах однієї залізниці, називаються:

а) місцеві;

б) пільгові;

в) виключні.

56. З класів вантажів, що перевозяться морським транспортом, найбільший тариф має такий:

а) 8;

б) 10;

в) 12;

г) 14;

57. Ціна виробів підприємств масового харчування складається а таких елементів:

а) вартості сировини та прибутку підприємств масового харчування;

б) закупівельної ціни сировини та прибутку;

в) вартості сировини та заробітної плати працівників;

г) роздрібної ціни на сировину та націнки підприємств масового харчування.


58. Для підприємств сільського господарства встановлені такі ціни на паливо та будівельні матеріали:

а) фіксовані;

б) регульовані;

в) вільні;

г) регульовані та вільні;

д) фіксовані та вільні.

59. Тариф на перевезення вантажів залізницею складається з таких елементів:

а) собівартості;

б) прибутку;

в) собівартості, прибутку та надбавки;

г) собівартості та надбавки.

60. Собівартість перевезення вантажів буде найбільшою, якщо використовується такий вид транспорту:

а) автомобільний;

б) залізничний;

в) річковий;

г) морський.

61. Вільну договірну ціну встановлює:

а) держава;

б) торговельне підприємство;

в) виробник;

г) держава і торговельне підприємство;

д) торговельне підприємство та виробник;

е) держава та виробник.

62. На послуги, що надаються підприємствам сільського господарства, встановлюються такі ціни:

а) вільні договірні;

б) регульовані;

в) фіксовані;

г) фіксовані та вільні;

д) вільні та регульовані.

63. Вантажі, що перевозяться морським транспортом, поділяються на таку кількість класів:


а) 4;

б)6;

в) 8;

г)10;

д) 12;

е)14;

є)16;

ж) 18;

з) 20


64. Нині на вироби підприємств масового харчування діють:

а) вільні договірні;

б) регульовані;

в) фіксовані;

г) вільні та фіксовані;

д) фіксовані та регульовані;

е) вільні та регульовані.


Відповіді та пояснення до тестів
СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ТА РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ
ВСТУП
РОЗДІЛ 1 КОНЦЕПЦІЯ ЦІНОУТВОРЕННЯ
1.1. Концепції ціноутворення в економічній теорії
1.2. Концепція ціноутворення в теорії маркетингу
1.3. Принципи, види ціноутворення та функції ціни
РОЗДІЛ 2. СИСТЕМА ЦІН
2.1. Склад і структура ціни
2.2. Класифікація цін
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru