Маркетингова цінова політика - Литвиненко Я.В. - Відповіді та пояснення до тестів

Номер питання

Варіант правильної відповіді

Пояснення відповіді

1

2

3

1

в

Ціна має прогресивне значення, якщо попит нижчий за пропозицію. Виробники з метою збільшення реалізації товарів мають знижувати ціни за умови дотримання якості та асортименту

2

е

В Україні діють здебільшого вільні ціни, за окремими товарами — регульовані. Це здебільшого товари народного споживання першої необхідності, на які встановлюються дотації з державного або місцевого бюджетів (наприклад, окремі сорти хліба). За окремими групами товарів обмежується рівень прибутковості

3

б

Умови постачання товарів згідно з міжнародними правилами ІНКОТЕРМС відображає ціна франко, якщо продавець виконав зобов'язання щодо постачання, зробив свої вироби доступними для покупця у приміщенні, що належить продавцю

4

г

Ціна формується додаванням витрат підприємства, на виробництво продукції та запланованого прибутку. Застосовується переважно при виробництві продукції за державним замовленням

5

б

Ця стратегія передбачає продаж товарів за зниженими цінами в разі закуповування великої партії товарів одним покупцем

6

а

Ціна має дестабілізуюче значення, якщо попит перевищує пропозицію. Виробник має можливість збільшити свою частку на ринку товару, поступово підвищити ціну, не приділяючи особливої уваги якості та асортименту продукції

7

б

Надання податкових пільг дає можливість державі стимулювати підприємства, які виробляють товари та надають послуги населенню

8

г

Найменша відпускна ціна підприємства складається із собівартості та податку на додану вартість (якщо підприємство не отримує прибутку і не надає цінових знижок)

9

в

Престижна ціна є ціною нецінової конкуренції, встановлюється на вироби відомих фірм. Застосування цієї стратегії дає змогу фірмам не брати участі в цінових війнах, хоча й збільшується ризик зменшення обсягів продажу товарів

10

г

Ця стратегія застосовується на товари, мода на які пройшла, але консервативні споживачі мають ремонтувати раніше куплет товари і залишаються прихильниками тільки цих виробів

11

в

Встановлення граничного рівня торговельної надбавки передбачає жорстке дотримання цього положення; порушення його супроводжується адміністративним стягненням або кримінальним покаранням

12

в

Неефективне використання засобів виробництва спричинює збільшення собівартості продукції, а це призводить до підвищення цін (за умови, що виробник не бажає змінювати прибуток)

13

б

Котирувану ціну розраховує біржовий комітет на основі аналізу цін за попередній період. Ціни котируються за особливими правилами та з дотриманням певних вимог, що не є обов'язковими при встановленні ціни

14

г

Кожне торговельне підприємство має витрати, пов'язані з реалізацією, зберіганням товарів; крім того, воно має сплачувати з цієї суми податок на додану вартість. Ця торговельна надбавка є найменшою, тому що не передбачає інших елементів ціни (цінових знижок, прибутку)

15

а

За цієї стратегії ціна на товар або послугу встановлюється незалежно від місця його реалізації та особливостей споживача

16

г

Дрібний виробник, встановлюючи ціну на свій виріб, має орієнтуватися на виробника, який має на ринку найбільшу частку (при цьому він може й не бути монополістом). Однак дрібний виробник може встановлювати ціну, яка відрізняється від ціни лідера на ринку, залежно від якості товару лідера


Продовження таблиці

1

2

3

17

б

За цих умов відбувається насичення ринку товарами, однак доходи населення залишаються обмеженими й виробник змушений знижувати ціну, аби продати свій товар

18

а

Згідно із законом попиту зі зниження ціни попит на вироби збільшується

19

г

Базисна ціна при укладанні контракту береться за основу. Якщо якість змінюється, змінюється й ціна згідно з надбавками або знижками, обумовленими в угоді

20

в

Цінова знижка надається з метою зацікавлення оптового споживача або іншого посередника в реалізації своєї продукції; ця знижка має необов'язковий характер

21

а

Встановлюється найпривабливіша для споживача ціна. Найбільше притягує споживача ціна, що закінчується цифрою "7"

22

в

Ця стратегія передбачає встановлення ціни з урахуванням змін попиту на ринку згідно із законом попиту

23

а

Згідно з чинним у ринковій економіці законом пгюпозиції при підвищенні ціни пропозиція товарів підвищується, тому що виробник зацікавлений отримати більший прибуток

24

в

Така ситуація виникає за умови, що товари реалізуються за цінами, нижчими від нормальної ціни й встановленими залежно від попиту споживачів і можливостей виробників

25

б

Демпінгова ціна запроваджується тоді, коли підприємство застосовує стратегію просування на ринок і прагне збільшити свою частку на ньому

26

в

Премії працівникам за підсумками роботи за рік виплачуються з прибутку підприємства

27

б

Стратегія сегмента ринку передбачає встановлення ціни на товари, які мають особливий попит для певної групи споживачів (наприклад, ціна на одяг для молоді, пенсіонерів, малюків)

28

г

Застосування цієї стратегії передбачає встановлення навіть демпінгової ціни, що дає змогу підприємству проникнути на ринок та істотно збільшити свою частку на ньому

29

а

За цієї стратегії застосовується тоді, коли товари реалізуються за цінами, що перевищують нормальні ціни й встановлюються залежно від попиту споживачів і можливостей виробників

30

а

Темпи інфляції визначаються темпами збільшення вартості споживчого кошика

31

в

Індикативною є ціна, що планується, рекомендується та стимулюється державою, але не є жорстко встановленою й має довідковий характер

32

б

Приховані знижки мають конфіденційний характер, є комерційною таємницею і про них знають лише підприємства, між якими укладається угода

33

а

За цієї стратегії ціноутворення підприємство тимчасово стає монополістом, виробляє нову продукцію за новими технологіями і має змогу встановлювати будь-яку ціну на нетривалий час

34

б

Ціна встановлюється на тривалий час, щоб у споживачів сформувалася думка про стабільність цін і стан підприємства, яке виробляє продукцію

Продовження таблиці

1

2

3

35

б

Держава закуповує сільськогосподарську продукцію в колективних господарських підприємств, фермерів та інших виробників за наперед обумовленими закупівельними цінами; оплата за цю продукцію гарантується державою

36

б

Виробники сільськогосподарської продукції, продаючи свою продукцію підприємствам переробної промисловості, використовують розрахункові ціни (зокрема дотації держави)

37

г

На молочну та м'ясну продукцію в основному діють вільні ціни, на окремі вироби можуть встановлюватись регульовані ціни, однак якщо підприємство має збитки, то орган, який встановлює їх, має відшкодувати ці збитки за власні кошти

38

б

Собівартість 1 тонно-км зменшується внаслідок зменшення витрат, пов'язаних з початковими та кінцевими операціями

39

а

Вплив цього чинника в Україні в найсуттєвішим, оскільки через відсутність достатньої кількості пального ціна на нього постійно підвищується

40

г

Для більшості товарів обмежень немає

41

а

Прибуток е складовою будь-якої ціни, зокрема вартості послуги

42

б

Сільськогосподарські виробники, продаючи свою продукцію підприємствам, які переробляють плодоовочеву продукцію, використовують розрахункові ціни

43

а

Нині на плодоовочеві консерви не встановлено жодних обмежень

44

д

До собівартості входять витрати, пов'язані з виконанням усіх операцій (початкових, кінцевих і рухомих)

45

б

До першого належать вантажі, що забезпечують завантаженість автомобілів на 100 % до другого — на 71—99, до третього — на 51—70, до четвертого — до 50 %

46

б

Кількість наданих послуг не впливає на їх вартість, однак зі збільшенням цієї кількості збільшується загальна сума коштів, отриманих підприємством

47

в

При здійсненні будівництва для сільськогосподарських підприємств розрахунки виконуються згідно з кошторисними нормативами

48

в

До собівартості належать витрати, передбачені законами України "Про оподаткування прибутку підприємств" від 22 грудня 1995 р. і "Про зміни та доповнення до Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" від 22 травня 1997 р., а також Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку № 16 "Витрати"

49

а

Це тарифи на перевезення вантажів у рефрижераторах, морозильниках, сипких товарів тощо

50

б

Від виду транспорту залежить, до якого класу належать вантажі (від 1 до 140 залежно від можливостей завантаження судна)

51

е

Нині в Україні немає будь-яких обмежень щодо торговельної надбавки

52

г

На окремі види хліба встановлено регульовані ціни (на хліб з окремих видів борошна). Для більшості сортів хліба діють вільні ціни

53

а

Нині на всі засоби матеріально-технічного постачання встановлені вільні договірні ціни, у тому числі й на добрива

Продовження таблиці

1

2

3

54

а

На ціни реалізації виробів швейної промисловості немає будь-яких обмежень

55

а

Дія місцевих тарифів на залізничному транспорті обмежується територією управління однією залізницею

56

д

Тарифи на перевезення вантажів морським транспортом складають так, що найменшим є тариф вантажів, які займають найменший вантажний обсяг. Такі вантажі належать до 14-го класу

57

г

Кінцева ціна на вироби масового харчування, крім ціни на сировину, включає націнку підприємства, що складається з витрат підприємств масового харчування, їх прибутку та податку на додану вартість

58

г

Для більшості будівельних матеріалів, палива для підприємств сільського господарства діють вільні ціни, однак для окремих товарів або на період посівної чи збирання врожаю, а також при зведенні об'єктів державного значення, що фінансуються з державного бюджету, можуть встановлюватися регульовані ціни

59

в

До тарифів входять витрати, пов'язані з перевезенням вантажів, а також прибуток і надбавки (якщо вони є)

60

д

Найбільша собівартість перевезення вантажів автомобільним транспортом. Це пояснюється високою ціною на пальне (за значних його витрат) для автомобіля, високим рівнем заробітної плати та ін.

61

д

Вільна ціна встановлюється між виробниками та продавцями (підприємствами, які реалізують продукцію) при укладенні контракту. Основними вимогами при цьому мають бути добровільність, відсутність будь-яких обмежень, рівноправність партнерів

62

а

На будь-які послуги, що надаються підприємствам сільського господарства, обмежень щодо цін не передбачається

63

е

При перевезенні вантажів ставки рухомих операцій встановлюються морським транспортом для 14 класів. До 14-го класу належать вантажі, що мають вантажний об'єм до 1,5 м3, до 1-го – вантажі, вантажний об'єм яких перевищує 15 м3

64

е

На більшості підприємств масового харчування діють вільні ціни. Однак для підприємств, які обслуговують певний контингент споживачів (наприклад, школярів, дітей у дошкільних закладах, лікарень, санаторіїв, окремих промислових підприємств та інших установ, що мають соціальне значення), встановлюються регульовані націнки


СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ТА РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ
ВСТУП
РОЗДІЛ 1 КОНЦЕПЦІЯ ЦІНОУТВОРЕННЯ
1.1. Концепції ціноутворення в економічній теорії
1.2. Концепція ціноутворення в теорії маркетингу
1.3. Принципи, види ціноутворення та функції ціни
РОЗДІЛ 2. СИСТЕМА ЦІН
2.1. Склад і структура ціни
2.2. Класифікація цін
2.3. Види знижок
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru