Номер питання | Варіант правильної відповіді | Пояснення відповіді |
1 | 2 | 3 |
1 | в | Ціна має прогресивне значення, якщо попит нижчий за пропозицію. Виробники з метою збільшення реалізації товарів мають знижувати ціни за умови дотримання якості та асортименту |
2 | е | В Україні діють здебільшого вільні ціни, за окремими товарами — регульовані. Це здебільшого товари народного споживання першої необхідності, на які встановлюються дотації з державного або місцевого бюджетів (наприклад, окремі сорти хліба). За окремими групами товарів обмежується рівень прибутковості |
3 | б | Умови постачання товарів згідно з міжнародними правилами ІНКОТЕРМС відображає ціна франко, якщо продавець виконав зобов'язання щодо постачання, зробив свої вироби доступними для покупця у приміщенні, що належить продавцю |
4 | г | Ціна формується додаванням витрат підприємства, на виробництво продукції та запланованого прибутку. Застосовується переважно при виробництві продукції за державним замовленням |
5 | б | Ця стратегія передбачає продаж товарів за зниженими цінами в разі закуповування великої партії товарів одним покупцем |
6 | а | Ціна має дестабілізуюче значення, якщо попит перевищує пропозицію. Виробник має можливість збільшити свою частку на ринку товару, поступово підвищити ціну, не приділяючи особливої уваги якості та асортименту продукції |
7 | б | Надання податкових пільг дає можливість державі стимулювати підприємства, які виробляють товари та надають послуги населенню |
8 | г | Найменша відпускна ціна підприємства складається із собівартості та податку на додану вартість (якщо підприємство не отримує прибутку і не надає цінових знижок) |
9 | в | Престижна ціна є ціною нецінової конкуренції, встановлюється на вироби відомих фірм. Застосування цієї стратегії дає змогу фірмам не брати участі в цінових війнах, хоча й збільшується ризик зменшення обсягів продажу товарів |
10 | г | Ця стратегія застосовується на товари, мода на які пройшла, але консервативні споживачі мають ремонтувати раніше куплет товари і залишаються прихильниками тільки цих виробів |
11 | в | Встановлення граничного рівня торговельної надбавки передбачає жорстке дотримання цього положення; порушення його супроводжується адміністративним стягненням або кримінальним покаранням |
12 | в | Неефективне використання засобів виробництва спричинює збільшення собівартості продукції, а це призводить до підвищення цін (за умови, що виробник не бажає змінювати прибуток) |
13 | б | Котирувану ціну розраховує біржовий комітет на основі аналізу цін за попередній період. Ціни котируються за особливими правилами та з дотриманням певних вимог, що не є обов'язковими при встановленні ціни |
14 | г | Кожне торговельне підприємство має витрати, пов'язані з реалізацією, зберіганням товарів; крім того, воно має сплачувати з цієї суми податок на додану вартість. Ця торговельна надбавка є найменшою, тому що не передбачає інших елементів ціни (цінових знижок, прибутку) |
15 | а | За цієї стратегії ціна на товар або послугу встановлюється незалежно від місця його реалізації та особливостей споживача |
16 | г | Дрібний виробник, встановлюючи ціну на свій виріб, має орієнтуватися на виробника, який має на ринку найбільшу частку (при цьому він може й не бути монополістом). Однак дрібний виробник може встановлювати ціну, яка відрізняється від ціни лідера на ринку, залежно від якості товару лідера |
Продовження таблиці
1 | 2 | 3 |
17 | б | За цих умов відбувається насичення ринку товарами, однак доходи населення залишаються обмеженими й виробник змушений знижувати ціну, аби продати свій товар |
18 | а | Згідно із законом попиту зі зниження ціни попит на вироби збільшується |
19 | г | Базисна ціна при укладанні контракту береться за основу. Якщо якість змінюється, змінюється й ціна згідно з надбавками або знижками, обумовленими в угоді |
20 | в | Цінова знижка надається з метою зацікавлення оптового споживача або іншого посередника в реалізації своєї продукції; ця знижка має необов'язковий характер |
21 | а | Встановлюється найпривабливіша для споживача ціна. Найбільше притягує споживача ціна, що закінчується цифрою "7" |
22 | в | Ця стратегія передбачає встановлення ціни з урахуванням змін попиту на ринку згідно із законом попиту |
23 | а | Згідно з чинним у ринковій економіці законом пгюпозиції при підвищенні ціни пропозиція товарів підвищується, тому що виробник зацікавлений отримати більший прибуток |
24 | в | Така ситуація виникає за умови, що товари реалізуються за цінами, нижчими від нормальної ціни й встановленими залежно від попиту споживачів і можливостей виробників |
25 | б | Демпінгова ціна запроваджується тоді, коли підприємство застосовує стратегію просування на ринок і прагне збільшити свою частку на ньому |
26 | в | Премії працівникам за підсумками роботи за рік виплачуються з прибутку підприємства |
27 | б | Стратегія сегмента ринку передбачає встановлення ціни на товари, які мають особливий попит для певної групи споживачів (наприклад, ціна на одяг для молоді, пенсіонерів, малюків) |
28 | г | Застосування цієї стратегії передбачає встановлення навіть демпінгової ціни, що дає змогу підприємству проникнути на ринок та істотно збільшити свою частку на ньому |
29 | а | За цієї стратегії застосовується тоді, коли товари реалізуються за цінами, що перевищують нормальні ціни й встановлюються залежно від попиту споживачів і можливостей виробників |
30 | а | Темпи інфляції визначаються темпами збільшення вартості споживчого кошика |
31 | в | Індикативною є ціна, що планується, рекомендується та стимулюється державою, але не є жорстко встановленою й має довідковий характер |
32 | б | Приховані знижки мають конфіденційний характер, є комерційною таємницею і про них знають лише підприємства, між якими укладається угода |
33 | а | За цієї стратегії ціноутворення підприємство тимчасово стає монополістом, виробляє нову продукцію за новими технологіями і має змогу встановлювати будь-яку ціну на нетривалий час |
34 | б | Ціна встановлюється на тривалий час, щоб у споживачів сформувалася думка про стабільність цін і стан підприємства, яке виробляє продукцію |
Продовження таблиці
1 | 2 | 3 |
35 | б | Держава закуповує сільськогосподарську продукцію в колективних господарських підприємств, фермерів та інших виробників за наперед обумовленими закупівельними цінами; оплата за цю продукцію гарантується державою |
36 | б | Виробники сільськогосподарської продукції, продаючи свою продукцію підприємствам переробної промисловості, використовують розрахункові ціни (зокрема дотації держави) |
37 | г | На молочну та м'ясну продукцію в основному діють вільні ціни, на окремі вироби можуть встановлюватись регульовані ціни, однак якщо підприємство має збитки, то орган, який встановлює їх, має відшкодувати ці збитки за власні кошти |
38 | б | Собівартість 1 тонно-км зменшується внаслідок зменшення витрат, пов'язаних з початковими та кінцевими операціями |
39 | а | Вплив цього чинника в Україні в найсуттєвішим, оскільки через відсутність достатньої кількості пального ціна на нього постійно підвищується |
40 | г | Для більшості товарів обмежень немає |
41 | а | Прибуток е складовою будь-якої ціни, зокрема вартості послуги |
42 | б | Сільськогосподарські виробники, продаючи свою продукцію підприємствам, які переробляють плодоовочеву продукцію, використовують розрахункові ціни |
43 | а | Нині на плодоовочеві консерви не встановлено жодних обмежень |
44 | д | До собівартості входять витрати, пов'язані з виконанням усіх операцій (початкових, кінцевих і рухомих) |
45 | б | До першого належать вантажі, що забезпечують завантаженість автомобілів на 100 % до другого — на 71—99, до третього — на 51—70, до четвертого — до 50 % |
46 | б | Кількість наданих послуг не впливає на їх вартість, однак зі збільшенням цієї кількості збільшується загальна сума коштів, отриманих підприємством |
47 | в | При здійсненні будівництва для сільськогосподарських підприємств розрахунки виконуються згідно з кошторисними нормативами |
48 | в | До собівартості належать витрати, передбачені законами України "Про оподаткування прибутку підприємств" від 22 грудня 1995 р. і "Про зміни та доповнення до Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" від 22 травня 1997 р., а також Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку № 16 "Витрати" |
49 | а | Це тарифи на перевезення вантажів у рефрижераторах, морозильниках, сипких товарів тощо |
50 | б | Від виду транспорту залежить, до якого класу належать вантажі (від 1 до 140 залежно від можливостей завантаження судна) |
51 | е | Нині в Україні немає будь-яких обмежень щодо торговельної надбавки |
52 | г | На окремі види хліба встановлено регульовані ціни (на хліб з окремих видів борошна). Для більшості сортів хліба діють вільні ціни |
53 | а | Нині на всі засоби матеріально-технічного постачання встановлені вільні договірні ціни, у тому числі й на добрива |
Продовження таблиці
1 | 2 | 3 |
54 | а | На ціни реалізації виробів швейної промисловості немає будь-яких обмежень |
55 | а | Дія місцевих тарифів на залізничному транспорті обмежується територією управління однією залізницею |
56 | д | Тарифи на перевезення вантажів морським транспортом складають так, що найменшим є тариф вантажів, які займають найменший вантажний обсяг. Такі вантажі належать до 14-го класу |
57 | г | Кінцева ціна на вироби масового харчування, крім ціни на сировину, включає націнку підприємства, що складається з витрат підприємств масового харчування, їх прибутку та податку на додану вартість |
58 | г | Для більшості будівельних матеріалів, палива для підприємств сільського господарства діють вільні ціни, однак для окремих товарів або на період посівної чи збирання врожаю, а також при зведенні об'єктів державного значення, що фінансуються з державного бюджету, можуть встановлюватися регульовані ціни |
59 | в | До тарифів входять витрати, пов'язані з перевезенням вантажів, а також прибуток і надбавки (якщо вони є) |
60 | д | Найбільша собівартість перевезення вантажів автомобільним транспортом. Це пояснюється високою ціною на пальне (за значних його витрат) для автомобіля, високим рівнем заробітної плати та ін. |
61 | д | Вільна ціна встановлюється між виробниками та продавцями (підприємствами, які реалізують продукцію) при укладенні контракту. Основними вимогами при цьому мають бути добровільність, відсутність будь-яких обмежень, рівноправність партнерів |
62 | а | На будь-які послуги, що надаються підприємствам сільського господарства, обмежень щодо цін не передбачається |
63 | е | При перевезенні вантажів ставки рухомих операцій встановлюються морським транспортом для 14 класів. До 14-го класу належать вантажі, що мають вантажний об'єм до 1,5 м3, до 1-го – вантажі, вантажний об'єм яких перевищує 15 м3 |
64 | е | На більшості підприємств масового харчування діють вільні ціни. Однак для підприємств, які обслуговують певний контингент споживачів (наприклад, школярів, дітей у дошкільних закладах, лікарень, санаторіїв, окремих промислових підприємств та інших установ, що мають соціальне значення), встановлюються регульовані націнки |
ВСТУП
РОЗДІЛ 1 КОНЦЕПЦІЯ ЦІНОУТВОРЕННЯ
1.1. Концепції ціноутворення в економічній теорії
1.2. Концепція ціноутворення в теорії маркетингу
1.3. Принципи, види ціноутворення та функції ціни
РОЗДІЛ 2. СИСТЕМА ЦІН
2.1. Склад і структура ціни
2.2. Класифікація цін
2.3. Види знижок